Leuk alternatief voor gourmetten: samen pintxo's maken

Een pintxo is een simpel maar spectaculair ogend gerechtje uit Spanje. Het bestaat uit een broodje met daarop een tapas, variërend van vlees tot vis en vegetarisch. Pintxo's maken is, met enige voorbereiding, makkelijk en gezellig om met z'n allen aan tafel te doen. Zo wordt een etentje met familie of vrienden net wat feestelijker en kan iedereen naar eigen smaak van zijn of haar pintxo's smullen. Ook leuk voor kinderen!

Wat zijn pintxo's?

In sommige streken van Spanje kom je veel pinxto-bars tegen, waar je zelf een keuze uit verschillende vers bereide pintxo's kunt maken. Het broodje is vernoemd naar het Spaanse woord "pintxo" dat "prikker" betekent. De tapas wordt namelijk op het broodje bevestigd door middel van een gekleurde prikker. De obers rekenen na de maaltijd af op basis van het aantal prikkers van verschillende kleuren dat op tafel ligt.

Voorbereiding en bereiding

De basis van de pintxo is een (schuin afgesneden) sneetje stokbrood. Je kunt daarvoor kiezen wat je wilt, van wit tot meergranen stokbrood. Daarop worden de verschillende onderdelen van de tapas gelegd, zoals een plakje geroosterde courgette, gemarineerde geitenkaas, een goedgevulde dressing en mooie garnering. Eventueel kun je er, naar Spaans gebruik, een prikker insteken om te voorkomen dat de tapas omvalt. Het geheel van het broodje en tapas wordt vervolgens 5 minuten in de oven bij 180°C verwarmd en daarna is de pintxo klaar om gegeten te worden.

Als je de pintxo's al tafelend met een groep mensen wilt maken, gaat de voorbereidingstijd vooral in het maken van de tapas-onderdelen zitten. Afhankelijk van de receptjes die je wilt volgen, zul je de verschillende onderdelen moeten snijden, voorbakken, mengen of marineren. Om het je gasten makkelijk te maken, is het handig om de losse onderdelen van iedere pintxo bij elkaar op tafel te zetten, bijvoorbeeld samen op een dienblad. Dan is het duidelijk welke smaakcombinaties goed bij elkaar passen, hoewel iedereen natuurlijk zijn of haar eigen creaties kan samenstellen. Als alle gasten een aantal pintxo's af hebben, verzamel je ze op een rooster (wel even onthouden welke pintxo's van wie zijn) en bak je ze af. Wie daarna nog trek heeft, gaat gewoon verder met een volgende ronde.

Pintxo-recepten

De aangegeven hoeveelheden ingrediënten zijn steeds voldoende om 4 pintxo's mee te maken.

Pintxo chomin

Ingrediënten:
  • 2 plakken gerookte zalm
  • 1 gekookt ei
  • 8 grote garnalen
  • ansjovisfilet
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie

Voorbereiding:
  1. Snijd de zalm in 4 plakjes.
  2. Kook het ei in 5 minuten hard. Laat het afkoelen en snijd in plakjes.
  3. Snipper de knoflook en bak de garnalen enkele minuten in de olie met knoflook.

Bereiding:
Beleg een sneetje stokbrood met een plakje zalm. Leg daarop 2 plakjes eieren met erop 2 knoflookgarnalen. Garneer met een reepje ansjovisfilet. Bak af in de oven.

Pintxo met falafel en avocado

Ingrediënten:
  • klein potje doperwten
  • avocado
  • 4 takjes verse koriander
  • limoen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 rode paprika
  • sesamzaadjes

Voorbereiding:
  1. Snijd de avocado overlangs doormidden. Verwijder de pit, schep het vruchtvlees uit de schil en doe het in de blender.
  2. Voeg koriander en een 2 eetlepels erwtjes toe aan de blender.
  3. Pers de limoen uit en voeg ook het limoensap toe.
  4. Mix de inhoud van de blender en breng op smaak met zout en peper.
  5. Bak de falafel in olijfolie in enkele minuten geelbruin.
  6. Snijd de paprika in dunne reepjes.

Bereiding:
Beleg een sneetje stokbrood met een dikke laag avocadomengsel met daarover heen 2 falafelballetjes. Garneer met een paar reepjes paprika en strooi er tenslotte wat sesamzaadjes over. Bak af in de oven.

Pintxo met gemarineerde abrikozen en geitenkaas

Ingrediënten:
  • 4 gedroogde abrikozen
  • scheutje port
  • 50 gram zachte geitenkaas
  • 4 takjes verse koriander
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • amandelschaafsel

Voorbereiding:
  1. Halveer de abrikozen, doe ze in een kommetje en schenk er wat port overheen. Laat 1 uur staan.
  2. Maal ondertussen de knoflook, koriander en 4 eetlepels olie in de blender.
  3. Snijd de geitenkaas in kleine blokjes, meng met de kruidenolie en laat 1 uur intrekken.
  4. Rooster het amandelschaafsel in een koekenpan totdat het lichtbruin ziet.

Bereiding:
Beleg een sneetje stokbrood met een dikke laag geitenkaasmengsel met daarover heen 2 halve abrikozen. Strooi er tenslotte wat amandelschaafsel overheen. Bak af in de oven.

Pintxo met cottage cheese en courgette

Ingrediënten:
  • 50 gram cottage cheese
  • 1 courgette
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Italiaanse kruiden
  • pijnboompitjes

Voorbereiding:
  1. Schaaf met een kaasschaaf 4 plakken van de courgette.
  2. Besmeer de plakken met olie en zout, en gril ze enkele minuten in een voorverwarmde oven.
  3. Meng de cottage cheese met een eetlepel Italiaanse kruiden en olijfolie.
  4. Rooster de pijnboompitjes in een koekenpan totdat ze lichtbruin zien.

Bereiding:
Beleg een sneetje stokbrood met een plak gegrilde courgette en een dikke laag ricotta. Strooi er een portie pijnboompitjes overheen. Bak af in de oven.

Zoete pintxo met geitenkaas en honing

Ingrediënten:
  • honing
  • 50 gram zachte geitenkaas
  • 4 gedroogde abrikozen
  • walnoten

Voorbereiding:
  1. Halveer de abrikozen, doe ze in een kommetje en wel ze 1 uur in warm water.

Bereiding:
Beleg een sneetje stokbrood met 2 plakken geitenkaas. Smeer er wat honing overheen en bedek met 2 halve abrikozen. Garneer tenslotte met walnoten en bak af in de oven.
© 2015 - 2024 Liesbos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recept voor de échte Spaanse tortillaRecept voor de échte Spaanse tortillaHet maken van de perfecte Spaanse tortilla de patatas, een wereldberoemde tapas gerecht die op verschillende manier te s…
Sherry en tapas, tapas met SherrySherry en tapas, tapas met SherryZowel de sherry als de tapas vinden hun oorsprong in het zuid Spaanse Andalucia. De veelzijdigheid van de tapas zijn onl…
Menutips voor gourmetten vlees, vis, vegetarisch en dessertsMenutips voor gourmetten vlees, vis, vegetarisch en dessertsGourmetten. Het is toch altijd weer gezellig. Een overvolle tafel met schalen en bakjes. En in het midden van de tafel s…

Wokken voor beginnersWokken voor beginnersHet koken in de wok is gemakkelijk en je maakt er de mooiste gerechten mee in een korte tijd. Online en in boeken zijn e…
Pastitsio: een Griekse ovenschotel bereidenGrieks eten, waaronder de ovenschotel, is onder Nederlanders populair. Moussaka is de meest bekende ovenschotel waarbij…
Liesbos (54 artikelen)
Laatste update: 19-06-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.