Alles over thee zetten

Alles over thee zetten Hoewel veel mensen de voorkeur geven aan koffie wordt ook door zeer velen regelmatig thee gedronken. Soms worden koffie en thee afgewisseld op bepaalde dagdelen. Op het werk verdringt de koffie de thee meestal al was het alleen al omdat er vooral koffieautomaten beschikbaar zijn. Maar het maken van een kop thee kan op een simpele manier waar alleen thee en heet water voor nodig is. Bij sommige koffieautomaten is het ook mogelijk om heet water te verkrijgen.

Blaadjes geven smaak en geur af aan heet water

Thee zetten is meestal een karweitje waar weinig aandacht aan wordt besteed. Heet water in een pot of kop, thee erbij, even wachten en klaar. Maar toch is er een verschil in smaak bij de verschillende bereidingswijzen. Het belangrijkste bij het thee zetten is dat de gedroogde theeblaadjes op een goede manier hun bijzondere smaak en geur afgeven aan gekookt water.

Ouderwetse manier

Op de ouderwetse manier werd thee gezet door de gedroogde blaadjes in een pot met heet water te strooien. Op die manier kregen de theeblaadjes de ruimte om zo vrij mogelijk in het water te kunnen zwemmen en hun smaak en aroma af te geven. Bij het opschenken van de thee werd een theezeefje gebruikt waarin de theeblaadjes achterbleven en niet in het kopje terecht kwamen. Deze ouderwetse manier van thee zetten vinden velen eigenlijk nog steeds de beste. Het nadeel van deze wijze is dat de thee maar blijft trekken (smaak en aroma aan het water afgeven) en daardoor steeds krachtiger wordt wat niet bij iedereen in de smaak valt.

Gebruik van thee-ei of theelepelklem

Om de blaadjes op tijd uit het water te kunnen verwijderen kan een zogenaamd thee-ei worden gebruikt. Dat is een soort zeefje in eivorm met een kettinkje er aan. Het zeefje kan geopend worden waarna de gedroogde blaadjes er in worden gedaan en weer gesloten in de pot wordt gehangen. Het kettinkje blijft buiten de pot. Door middel van het kettinkje kan het zeefje simpel worden verwijderd. Voor het zetten van slechts één kopje kan een theelepelklem worden gebruikt. Dat is een thee-ei dat aan een steeltje is bevestigd en in het kopje wordt geplaatst.

Thee-ei of theelepelklem niet te vol

Als een thee-ei of theelepelklem te klein van vorm is of te vol wordt gestopt met theeblaadjes hebben de blaadjes te weinig ruimte om smaak en aroma af te geven. Een thee-ei mag slechts voor maximaal de helft gevuld zijn. Van sommige theesoorten zijn de blaadjes te klein en kunnen door de gaatjes van het thee-ei in het water terecht komen.

Makkelijke manier met een theezakje

Een derde methode om thee te zetten is door gebruik te maken van thee die in een papieren zakje is verpakt. Het aantal theeblaadjes is precies op maat voor één kop of voor meerdere koppen verpakt. Deze manier van theezetten wint vaak van de andere wijzen omdat het een makkelijke en gebruiksvriendelijke methode is. De thee kan in die zakjes ook voldoende zwemmen. Aan het zakje is een koordje bevestigd. Als de thee op eigen smaak naar sterkte is kan het zakje door middel van een koordje worden verwijderd. Theezakjes zijn ook bijzonder geschikt voor theesoorten met kleine blaadjes die anders door het theezeefje of thee-ei toch in het kopje terecht kunnen komen.

Meer aandacht aan thee zetten

Hoewel thee bijna altijd goed op smaak is bij de verschillende bereidingswijzen willen fijnproevers er toch meer aandacht aan besteden.
Hard water: In sommige steden of streken is er sprake van hard water. In die gevallen is het beter om mineraalwater te gebruiken om thee te zetten.
Heet water: Water om thee te zetten moet eerst goed doorgekookt worden. Ook is het beter om de pot die gebruikt wordt eerst met heet water door te spoelen.
Twee keer opgieten: Als het water en de thee zijn samengevoegd (in eerste instantie net voldoende water om de blaadjes te bedekken) moet tien tot twintig seconden worden gewacht en daarna het water afgegoten. Bij de tweede keer opgieten wordt zoveel heet water gebruikt als nodig voor één kop of een volle pot.
Naar smaak laten trekken: De thee moet daarna enkele minuten trekken waarbij het aantal minuten per smaak kan verschillen. Hoe langer de thee trekt hoe sterker hij wordt. Tijdens het trekken kan de pot op een theelichtje worden geplaatst of onder een theemuts om afkoelen te voorkomen.
Blaadjes laten bewegen:
Bij gebruik van een theezakje kan dit eventueel een paar keer op en neer gehaald worden door de pot en theeblaadjes kunnen worden omgeroerd.
© 2014 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over theeAlles over theeThee is een populaire drank. Het is zelfs de populairste drank van de wereld. Nederlandse theedrinkers drinken gemiddeld…
Hoe wordt thee gemaakt? Van struik tot productieprocesHoe wordt thee gemaakt? Van struik tot productieprocesHeel wat mensen houden van thee. Niet enkel is het lekker maar wordt het vaak ook gebruikt om bepaalde gezondheidsklacht…
Alles over theeAlles over theeThee wordt al tijden lang gedronken. Thee is heel gezond, het bevat geen calorieën past in elk dieet. Daarnaast zijn er…
Chinese theeceremonieEen eeuwenoude traditie uit de chinese cultuur is het drinken van thee. De theeceremonie is het ritueel van de zorgvuldi…

Kleurrijk ontbijt voor kinderen die niet van groenten houdenHet is algemeen bekend dat kinderen vaak moeilijke eters zijn. Ze lusten veel dingen niet, hebben geen honger rondom ete…
Kun je koekjesdeeg veilig eten?Kun je koekjesdeeg veilig eten?Veel mensen zijn er gek op: koekjesdeeg. Niet omdat er zulke lekkere koekjes van worden gemaakt, maar omdat je zo uitgeb…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Charlygracious, Pixabay
  • http://www.detheespecialist.nl/thee-zetten
  • http://www.theeschenkerijdenoordmee.nl/thee_zetten.html
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 01-04-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.