Alles over thee zetten
Hoewel veel mensen de voorkeur geven aan koffie wordt ook door zeer velen regelmatig thee gedronken. Soms worden koffie en thee afgewisseld op bepaalde dagdelen. Op het werk verdringt de koffie de thee meestal al was het alleen al omdat er vooral koffieautomaten beschikbaar zijn. Maar het maken van een kop thee kan op een simpele manier waar alleen thee en heet water voor nodig is. Bij sommige koffieautomaten is het ook mogelijk om heet water te verkrijgen.
Blaadjes geven smaak en geur af aan heet water
Thee zetten is meestal een karweitje waar weinig aandacht aan wordt besteed. Heet water in een pot of kop, thee erbij, even wachten en klaar. Maar toch is er een verschil in smaak bij de verschillende bereidingswijzen. Het belangrijkste bij het thee zetten is dat de gedroogde theeblaadjes op een goede manier hun bijzondere smaak en geur afgeven aan gekookt water.
Ouderwetse manier
Op de ouderwetse manier werd thee gezet door de gedroogde blaadjes in een pot met heet water te strooien. Op die manier kregen de theeblaadjes de ruimte om zo vrij mogelijk in het water te kunnen zwemmen en hun smaak en aroma af te geven. Bij het opschenken van de thee werd een theezeefje gebruikt waarin de theeblaadjes achterbleven en niet in het kopje terecht kwamen. Deze ouderwetse manier van thee zetten vinden velen eigenlijk nog steeds de beste. Het nadeel van deze wijze is dat de thee maar blijft trekken (smaak en aroma aan het water afgeven) en daardoor steeds krachtiger wordt wat niet bij iedereen in de smaak valt.
Gebruik van thee-ei of theelepelklem
Om de blaadjes op tijd uit het water te kunnen verwijderen kan een zogenaamd thee-ei worden gebruikt. Dat is een soort zeefje in eivorm met een kettinkje er aan. Het zeefje kan geopend worden waarna de gedroogde blaadjes er in worden gedaan en weer gesloten in de pot wordt gehangen. Het kettinkje blijft buiten de pot. Door middel van het kettinkje kan het zeefje simpel worden verwijderd. Voor het zetten van slechts één kopje kan een theelepelklem worden gebruikt. Dat is een thee-ei dat aan een steeltje is bevestigd en in het kopje wordt geplaatst.
Thee-ei of theelepelklem niet te vol
Als een thee-ei of theelepelklem te klein van vorm is of te vol wordt gestopt met
theeblaadjes hebben de blaadjes te weinig ruimte om smaak en aroma af te geven. Een thee-ei mag slechts voor maximaal de helft gevuld zijn. Van sommige theesoorten zijn de blaadjes te klein en kunnen door de gaatjes van het thee-ei in het water terecht komen.
Makkelijke manier met een theezakje
Een derde methode om thee te zetten is door gebruik te maken van thee die in een papieren zakje is verpakt. Het aantal theeblaadjes is precies op maat voor één kop of voor meerdere koppen verpakt. Deze manier van theezetten wint vaak van de andere wijzen omdat het een makkelijke en gebruiksvriendelijke methode is. De thee kan in die zakjes ook voldoende zwemmen. Aan het zakje is een koordje bevestigd. Als de thee op eigen smaak naar sterkte is kan het zakje door middel van een koordje worden verwijderd. Theezakjes zijn ook bijzonder geschikt voor theesoorten met kleine blaadjes die anders door het theezeefje of thee-ei toch in het kopje terecht kunnen komen.
Meer aandacht aan thee zetten
Hoewel thee bijna altijd goed op smaak is bij de verschillende bereidingswijzen willen fijnproevers er toch meer aandacht aan besteden.
Hard water: In sommige steden of streken is er sprake van
hard water. In die gevallen is het beter om mineraalwater te gebruiken om thee te zetten.
Heet water: Water om thee te zetten moet eerst goed doorgekookt worden. Ook is het beter om de pot die gebruikt wordt eerst met heet water door te spoelen.
Twee keer opgieten: Als het water en de thee zijn samengevoegd (in eerste instantie net voldoende water om de blaadjes te bedekken) moet tien tot twintig seconden worden gewacht en daarna het water afgegoten. Bij de tweede keer opgieten wordt zoveel heet water gebruikt als nodig voor één kop of een volle pot.
Naar smaak laten trekken: De thee moet daarna enkele minuten trekken waarbij het aantal minuten per smaak kan verschillen. Hoe langer de thee trekt hoe sterker hij wordt. Tijdens het trekken kan de pot op een theelichtje worden geplaatst of
onder een theemuts om afkoelen te voorkomen.
Blaadjes laten bewegen: Bij gebruik van een theezakje kan dit eventueel een paar keer op en neer gehaald worden door de pot en theeblaadjes kunnen worden omgeroerd.