Maak uw eigen yoghurt: dit kan zelfs op sojabasis!
Wilt u zelf uw yoghurt maken? Bent u allergisch voor koemelk en wilt u uw eigen yoghurt op sojabasis maken? Dit kan met de Tribest Yolife Yoghurt maker YL 210. U voegt yoghurtcultuur toe aan (soja)melk. Daarnaast kunt u aroma's en verse vruchten toevoegen. Na acht tot twaalf uur kunt u genieten van uw persoonlijke yoghurt. Omdat het apparaat geleverd wordt met zeven glazen potten kunt u een hele week vooruit.
Veiligheid
Voordat u een apparaat gebruikt dient u altijd eerst de bijgeleverde gebruiksaanwijzing goed door te lezen. Volgt u de aanwijzingen dan ook ten alle tijde op. Er wordt gewerkt met elektriciteit en vloeistoffen. Dit artikel heeft niet de intentie de gebruiksaanwijzing te vervangen. De tekst probeert op een informatieve manier een beknopt beeld van de functionaliteit Tribest Yolife Yoghurt maker YL 210. Het kan zijn dat de vormgeving en een aantal functionaliteiten in de loop van de tijd veranderen.
Hoe maak u yoghurt?
In de eerste plaats heeft u gewone melk of sojamelk nodig. Daarnaast heeft u actieve yoghurt culturen of een kleine hoeveelheid verse yoghurt nodig. U mengt de ingrediënten, plaatst deze in de Tribest Yolife Yoghurt maker YL 210 en na acht tot twaalf uur kunt u genieten van heerlijke yoghurt.
Voordelen van een eigen yoghurt maker
Indien u de beschikking heeft over een eigen yoghurt maker kun u de yoghurt aanpassen aan uw individuele smaak. U kunt smaakjes toevoegen, indien gewenst aroma's. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om met vers fruit uw yoghurt te bereiden. Wat helemaal ideaal is dat mensen met koemelkeiwitallergie toch kunnen genieten van de lekkere smaak van yoghurt. In plaats van van koemelk kunt u namelijk ook van sojamelk yoghurt maken met de Tribest Yolife Yoghurt maker YL 210
Pasteuriseren en steriliseren
Bij pasteuriseren wordt de melk een korte periode verwarmd op een hogere temperatuur om schadelijke bacteriën te vernietigen. Louis Pasteur heeft dit uitgevonden. Bij pasteuriseren worden niet alle micro-organismen vernietigd. De bedoeling is dat het aantal micro-organismen afneemt naar een aanvaardbaar niveau. Bij steriliseren verhit men tot een hogere temperatuur. Daardoor verandert de smaak van de voedingsmiddelen sterk. Dat is dan ook de reden dat de meeste voedingsmiddelen gepasteuriseerd worden.
Wat is yoghurt?
Yoghurt wordt gemaakt van melk en vervolgens beheerst gegist en verzuurd. De vergisting van de yoghurt vindt plaats door gebruik te maken van twee soorten melkzuurbacteriën. Die worden ook wel levende yoghurtculturen genoemd: de ronde, warmtelievende Streptococcus salivarius ssp. thermophilus en de staafvormige Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus. De laatste bacterie heeft niet voor niets de naam bulgaricus in de naam. Denkt u hierbij aan de Bulgaarse yoghurt. De melk wordt eerst gepasteuriseerd. Daarna wordt de melk afgekoeld naar dertig tot vijfenveertig graden Celsius. Vervolgens worden de goede bacteriën (de yoghurtcultuur) gemengd met de verwarmde melk. Daarna moet dit mengsel enige tijd blijven rusten, waarbij de temperatuur constant gehouden wordt. De bacteriën kunnen dan de melk omzetten in yoghurt. Het melksuiker (lactose) in de melk wordt veranderd in melkzuur. Daardoor ontstaat yoghurt, dat zuurder is.
Waarom is yoghurt zo goed voor de gezondheid?
De bacteriën die in yoghurt zitten zijn goed voor uw gezondheid. Deze kleine organismen zorgen voor een balans tussen organismen in uw lichaam. Indien u de yoghurt zelf vers bereid is de kans groter dat er een grotere hoeveelheid van deze "goede bacteriën " aanwezig zijn. Yoghurt staat bekend om haar goede uitwerking op de spijsvertering.
Hoe maakt u yoghurt met de Yolife?
U voegt de goede bacteriën (ook wel actieve yoghurt culturen genoemd) aan koemelk of aan sojamelk. De Tribest Yolife Yoghurt maker YL 210D zorgt voor een ideale omgeving voor de bereiding va uw verse yoghurt. Het duurt tussen de acht en twaalf uur om uw yoghurt te bereiden. Bij de yoghurtmaker worden zeven glazen potten meegeleverd zodat u iedere dag van de week uw eigen yoghurt kunt eten.