Overheerlijke pannenkoeken
Iedereen kent de zoete pannenkoek met stroop of met poedersuiker. Maar wat dacht je van iets heel anders, zoals een pannenkoek met groentevulling? Of een pannenkoek met pittig gekruid gehakt? Of een flensje met bosvruchten? Een pannenkoek bakken is nooit saai en helemaal niet moeilijk!
Wat is een pannenkoek?
Een pannenkoek is een stevige, ronde platte koek die wordt gebakken in een koekenpan. Een flensje is ook een soort pannenkoek, maar dunner. En een poffertje is een klein dik pannenkoekje. Pannenkoeken maak je van tarwebloem, ei, melk en een klein beetje zout. Een goed gebakken pannenkoek is zacht en vooral niet taai en heeft knapperige randjes. Je kunt een pannenkoek beleggen met wat je maar wilt. Opgerold met stroop, suiker of jam of belegd met plakjes appel, kaas of spek. Je kunt een pannenkoek zowel koud als warm eten. Van hartig tot zoet, een pannenkoek smaakt alijd goed!
Waarom zijn zoveel mensen gek op pannenkoeken?
Bijna iedereen, van jong tot oud, is dol op pannenkoeken! En dat is niet zo raar, want pannenkoeken smaken altijd, op elk moment van de dag. Je kunt ze eten als ontbijt, lunch, bij de warme maaltijd, als tussendoortje of als toetje. Ook zijn ze snel klaar. Even beslag kloppen, wat olie in de pan en je hebt al een heerlijk flensje of een lekkere pannenkoek op je bord. Er is niks zo makkelijk als het bakken van een pannenkoek. Iedereen kan het! Wat je ervoor nodig hebt, heb je meestal wel in huis. Een pannenkoek is ook nog eens heel voedzaam en geeft je een vol gevoel. Het duurt lang voor je erna weer honger hebt. En wist je dat een pannenkoekenmaaltijd haast niets kost?
De geschiedenis van de pannenkoek
Niemand weet precies hoelang de pannenkoek al bestaat. Maar het eerste brood dat we uit de geschiedenis kennen, leek al op een pannenkoek! In alle landen van de wereld kennen ze wel iets wat op een pannenkoek lijkt. Soms al wel meer dan duizend jaar. Want wat is er makkelijker dan graankorrels plat te slaan tot meel, ze daarna met water of melk te mengen en dat beslag te bakken tot een knapperige koek? Later ontdekte men dat het beslag minder zwaar en luchtiger werd door er eieren aan toe te voegen. Vanaf de middeleeuwen werden pannenkoeken ook in Nederland een bekend gerecht. Behalve brood en pap kwam steeds vaker de pannenkoek op tafel.
Zijn pannenkoeken gezond?
Een pannenkoek zit vol goede dingen zoals tarwebloem, melk en eieren. Daarin zitten allerlei voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Daarom is een pannenkoek gezond en kun je er gerust lekker van genieten. Maar dat wil niet zeggen dat je de hele dag door alleen maar pannenkoeken kunt eten. Als je ze vaak zou eten, zijn ze niet meer zo gezond. In een pannenkoek zit meer vet dan in een gewone boterham. Te veel vet is niet goed voor je, want daar kun je dik van worden. En te veel zoet beleg is ook ongezond en slecht voor je tanden. Je kunt tarwebloem vervangen door volkorenmeel. Daar zitten nog volop vezeltjes in van de tarwekorrels. Door vezels in je eten werken je darmen beter en heb je sneller een vol gevoel. Dat maakt de volkorenpannenkoek een stuk gezonder dan de gewone pannenkoek.
Het basisrecept
Met dit handige basisrecept staat een heerlijke pannenkoek zó op tafel. Veel mensen maken hun beslag met dure kant-en-klaarmix, maar dat is helemaal niet nodig. Met gewone tarwebloem, melk, een paar eieren en een beetje zout, gaat het net zo goed. Het basisrecept is voor 4 tot 6 pannenkoeken. Wil je meer pannenkoeken bakken, dan verdubbel je de hoeveelheden. Wil je minder pannenkoeken bakken, dan neem je de helft van de hoeveelheden in het basisrecept. Ook wanneer je flensjes als toetje maakt, is de helft van het basisrecept genoeg.
Zo maak je het beslag:
- Neem een grote beslagkom en zet die in de gootsteen
- Doe eerst 2 kopjes tarwebloem in de kom. Het is belangrijk dat je voor de bloem en voor de melk een even groot kopje gebruikt.
- Giet daar langzaam 2 kopjes melk bij, terwijl je stevig klopt met de mixer of de garde.
- Breek de eieren één voor één en meng ze met het zout door het beslag
- Roer alles tot een mooi glad papje
- Als je veel trek hebt, begin je nu meteen te bakken. Heb je nog even geduld? Laat dan het beslag nog een half uurtje in de koelkast tot rust komen. De pannenkoeken worden daardoor gladder, mooier bruin en lekkerder. Roer het beslag voor het bakken nog een keer om.
Zo bak je een pannenkoek:
- Zet het vuur matig hoog. Dat is bijna op de hoogste stand.
- Wacht even tot de koekenpan goed heet is voordat je er olie of boter in doet.
- Verspreid de olie over de bodem van de pan. Wacht net zo lang tot de olie zachtjes begint te knetteren.
- Zet nu het vuur op de laagste stand.
- Giet met een soeplepel het beslag in de pan. Draai de koekenpan een beetje rond tot de hele bodem bedekt is met een laagje beslag.
- Zet het vuur weer matig hoog.
- Wacht totdat de bovenkant bijna droog is. Je mag even spieken om te zien of de onderkant al mooi goudbruin is.
- Draai dan de pannenkoek om.
- Roer voor elke nieuwe pannenkoek het beslag even door.
Hartige pannenkoeken
Hollandse kaaspannenkoek
Gesmolten kaas in een krokant gebakken pannenkoek. Dat smaakt!!
Het maakt niet uit welke kaas je hiervoor neemt. Jonge kaas is altijd lekker. Belegen of oude kaas geeft een extra smaakje.
Wat heb je nodig?
- 2 kopjes tarwebloem
- 2 kopjes melk
- 2 eieren
- 1 theelepeltje zout
- 1 zakje geraspte kaas (of neem een stukje kaas en rasp zelf een kommetje vol)
- 1 theelepel paprikapoeder
Bereiding
- Maak het beslag en roer daar het zakje geraspte kaas en de paprikapoeder door. Het beslag is nu wat dik. Doe er daarom nog drie eetlepels water of melk bij.
- Bak stevige maar niet al te dikke pannenkoeken en eet ze meteen op!
Griekse groentepannenkoek
In Griekenland houden ze van goed en gezond eten, zoals dit knapperige groentepannenkoekje! Het smaakt altijd anders, omdat je het maakt met wat je toevallig in huis hebt. Heel makkelijk!
Wat heb je nodig?
- 2 kopjes tarwebloem
- 2 kopjes melk
- 2 eieren
- 2 theelepels bouillonpoeder
- groente voor de vulling
- peper en zout
Bereiding
- Maak het beslag. Meng de bouillonpoeder erdoor.
- Kijk wat je in huis hebt om de pannenkoek mee te vullen. Staat er misschien nog een restje boontjes, doperwten, worteltjes of broccoliroosjes in de koelkast? Of staat er in de kast nog een blikje maïs?
- Verwarm het restje groente bij elkaar in de pan. Doe er gerust nog andere dingen door als jou dat lekker lijkt, zoals reepjes ham. Strooi er een snufje peper en zout over.
- Bak de pannenkoeken
- Schep op elke pannenkoek een paar lepels groente. Vouw de pannenkoek dicht en zet je tanden erin!
Hou je van hartige pannekoeken?
Wat je ook nog kunt meebakken in de pan:
- stukjes ananas
- plakjes spek
- reepjes ham
- plakjes rookworst
- plakjes tomaat
- plakjes salamies
Feestpannenkoeken
Pannenkoek aan een stokje
Deze pannenkoeken zijn niet alleen erg lekker, maar zien er ook feestelijk uit! Leuk om uit te delen als je jarig bent.
Wat heb je nodig?
- 2 kopjes tarwebloem
- 2 kopjes melk
- 2 eieren
- 1 theelepeltje zout
- pakje roomkaas
- jam
- satéprikkers
- halve kool (of iets anders waar je de prikkers in kunt steken)
- Aluminiumfolie
Bereiding
- Maak het beslag
- Bak niet al te dikke pannenkoeken en laat ze afkoelen
- Bestrijk elke pannenkoek met een dun laagje roomkaas en jam en rol ze strak op.
- Snijd de pannenkoek in mooie gelijke stukken van ongeveer 2 centimeter
- Steek de stukken opgerold aan een satéprikker.
- Steek alle stokjes in een met aluminiumfolie verpakte halve kool
Chocoladepannenkoek
Ben je gek op chocola? Dan wil je vast chocoladepannenkoek proberen.
Wat heb je nodig?
- 2 kopjes tarwebloem
- 2 kopjes melk
- 2 eieren
- 1 theelepeltje zout
- 1 zakje vanillesuiker (of eetlepel gewone suiker)
- 3 eetlepels cacaopoeder
- 3 theelepels kaneel
Bereiding
- Maak het beslag en roer daar de suiker, cacao en kaneel door.
- Bak de chocoladepannenkoeken. Strooi er dan een ster van poedersuiker op, of bestrijk de chocoladepannenkoek met een dus laagje gele vla.
Enkele tips
Zoet beleg
De meeste mensen eten hun pannenkoek met jam, stroop of poedersuiker.
Probeer ook eens iets heel anders:
- appelmoes
- pindakaas
- honing
- hagelslag
- hazelnootpasta
- vruchtencompote
- bruine suiker met kaneel
- witte chocoladepasta
Powerpannenkoeken
Extra energie nodig voor een belangrijke sportwedstrijd? Bak een paar krachtpannenkoeken van volkorenmeel en je voelt je sterker dan ooit. Roer wat plakjes banaan, een handje havermout, wat rozijntjes en een extra scheut melk door het beslag.
Pannenkoekbeslag met een smaakje
Meng ook eens tuinkruiden, zoals peterselie en bieslook door het beslag voor een andere smaak, en voor een ander kleurtje.
Dit kun je ook door het beslag mengen:
- gewelde rozijnen
- geraspte appel met kaneel
- tomatenketchup
- sesamzaadjes
- preiringetjes
- lente-uitje in ringetjes
- paprikablokjes
Boter of olie?
Gebruik liever geen boter of margarine voor het bakken van de pannenkoek. Met boter verbranden de pannenkoeken sneller dan met olie. Met zonnebloemolie worden je pannenkoeken goudbruin. Bak je liever wel in boter of heb je niks anders, zet dan het vuur wat lager.
Pannenkoekenpaniek!
probleem: bovenkant droog, onder nog niet bruin / oorzaak: vuur staat te laag / tip: vuur hoger draaien
probleem: onderkant zwart en boven nog nat / oorzaak: vuur staat te hoog / tip: vuur lager draaien
probleem: onder en boven bleekjes en slap / oorzaak: olie niet heet genoeg / tip: vuur hoger draaien
Wist je dat....
...elke vierde zaterdag in maart nationale pannenkoekendag is in Nederland.
...het wereldrecord pannenkoeken eten staat op naam van de 33-jarige Rus Andrei Smirnov. Hij at in één uur maar liefst 73 pannenkoeken en kwam ermee in het Guinness Book of World Records.
...zwemkampioen Michael Phelps behaalde bij de Olympische Spelen van 2008 maar liefst acht gouden medailles. De sporter begint elke dag met een stevig ontbijt van brood, een omelet, maïspudding en chocoladepannekoeken!
...de grootste pannenkoek ooit werd gebakken in Engeland, in 1994. De enorme pannenkoek had een doorsnede van wel 15 meter.