Grill en Barbecue

Barbecueën is niet alleen fascinerend omdat het buiten gebeurt, het bewijst ook hoe u de heerlijkste smaken tot hun recht kan laten komen met behulp van slechts enkele essentiële aroma's, zoals extra vergine olijfolie, aromatische kruiden en specerijen, peper en zout. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan de eenvoudige bereidingswijze die ervoor zorgt dat vlees vis, groenten en kaas hun specifieke smaak behouden tot ze geserveerd worden. Op de barbecue kunt u met de juiste ingrediënten en recepten een brede waaier aan verrassende gerechten bereiden, gebaseerd op een groot assortiment aan mogelijkheden.

Barbecuetechnieken

Barbecueën biedt vele verschillende opties, die veelal onderschat of vergeten worden. Het grilleren van vlees, vis of groenten is slechts een van de vele mogelijkheden. Slechts een enkeling maakt gebruik van de delicate en geraffineerde technieken die de barbecue te bieden heeft, zoals poffen in de hete kolen. Deze toepassing is vooral geschikt voor bepaalde groenten die u in aluminiumfolie wikkelt. De techniek om spiesen te maken of aan het spit te grillen is al meer ingeburgerd. Meesters in deze bereidingstechniek zijn de Argentijnen, die hun asado aan een groot spit bereiden. Het spit wordt hierbij zo bevestigd dat het vlees zichzelf bedruipt met het eigen vet en daardoor veel rijker van smaak wordt. Zonder echter deze techniek tot in het extreme door te drijven kunt u ook in uw tuin vlees of vis aan het spit grillen door bijvoorbeeld een roterend spit boven de barbecue te installeren.
Kies steeds spiesen met een houten handvat dat tijdens het grillen over de rand van de barbecue hangt, zodat het hout niet heet wordt. U kunt spiesen ook marineren, bijvoorbeeld in wijn, kruiden en azijn. Voor een buitengewoon smakelijk resultaat wisselt u op uw spies groenten, vlees en gearomatiseerde kruiden af. Het contact tussen de drie zorgt voor een bijzonder heerlijke vermenging van smaken.

Hoe u de barbecue aanmaakt

Welke barbecuetechniek u ook toepast, vergeet niet dat u voor het aansteken van de barbecue in geen enkel geval (het lijkt voor de hand liggend, maar dat is het niet) benzine of soortgelijke producten als brandstof gebruikt. Er zijn verschillende producten voorhanden waarmee u uw barbecue uitstekend kunt aanmaken zonder de smaak van de gerechten te beïnvloeden. Het zou immers jammer zijn als de smaak van een goed stuk vlees of heerlijke vis verloren zou gaan omdat de barbecue niet goed wordt gebruikt. Om de barbecue aan te steken legt u wat brandbaar materiaal (kranten, dunne takjes) op de bodem, die u besproeit met speciale aanmaakvloeistof. Breng een tweede laag brandstof aan en steek het geheel aan met een lange lucifer. Zodra de lagen goed branden, verdeelt u de houtskool over de barbecue en zorgt u ervoor dat de bodem goed bedekt is.

Bereidingstijd

De bereidingstijd is fundamenteel voor een goed resultaat. U moet wel met verschillende factoren rekening houden, zoals de intensiteit van het vuur, de afstand van de grill tot de hete kolen, het soort vlees en de eigenlijke bereidingstijd. Anderzijds zijn ook de gebruikte brandstof en het soort warmte die ze verspreidt, belangrijk. Het spreekt voor zich dat de bereidingstijd afhankelijk is van de intensiteit van het vuur. Een eenvoudige hamburger kan bijvoorbeeld in 10 minuten klaar zijn boven gloeiend hete kolen, maar zal meer tijd nodig hebben op een minder warme grill (of als de hamburger dikker is).

De juiste hulpmiddelen

Een van de belangrijkste vragen blijft voor welk soort barbecuestel u kiest. Er bestaan allerlei soorten barbecues en de keuze hangt vooral af van uw voorkeur en wensen. Elektrische barbecuestellen zijn uiterst praktisch, maar alleen aan te raden voor gebruik binnenshuis. U kunt hiervoor ook speciaal ontworpen platen of pannen kopen die u boven de gasvlam gebruikt, maar zo verliest u wel de eigenheid van het barbecueën, en volgens sommigen ook de smaak en aroma's die zo typisch zijn voor voedsel dat op de barbecue is bereid. De elite onder de barbecuestellen wordt gevormd door de vaste barbecues. De kwaliteit van vaste barbecuestellen is onmiskenbaar: ze zijn handig, stijlvol en produceren veel minder ongewenste rook. Bij vaste barbecuestellen verdwijnt de rook via de schoorsteen in plaats van in de tuin of over de tafel te waaien. Naast de vaste barbecue is er de verplaatsbare, die inmiddels beschouwd mag worden als een verplicht gastronomisch nummer voor de zomer. Het draagbare stel heeft als voordeel dat u ermee kunt barbecueën waar u maar wilt.

Hieronder enkele gerechten voor de barbecue.

Kippenpootjes met mosterd en citroen (voor 4 personen)

Benodigdheden:
 1. 8 kippenpootjes,
 2. 2 citroenen uitgeperst,
 3. 2 eetlepels milde mosterd,
 4. 1 theelepel honing,
 5. 1 theelepel mosterdzaad,
 6. peper en zout

Bereiding:
 1. Maak ondiepe, diagonale inkepingen in de kippenpootjes. Vermeng het sap van de citroenen met de milde mosterd, de honing, het mosterdzaad, de peper en het zout. Strijk de mosterdsaus op de kippenpootjes en laat ze ongeveer 1 uur marineren in de koelkast.
 2. Gril de kippenpootjes en draai ze geregeld om. Strijk nog een beetje mosterdsaus op de pootjes wanneer ze bijna gebakken zijn. Dien de kippenpootjes onmiddellijk op. Ze zullen dan lekker krokant zijn aan de buitenkant en zacht van binnen.

Aardappelspiesjes met gorgonzolafondue (voor 4 personen)

Benodigdheden

 1. 20 aardappeltjes,
 2. 1 ui,
 3. peper en zout,
 4. 50 ml volle melk,
 5. 150 gram pikante, zachte gorgonzola,
 6. nootmuskaat,
 7. 1 klontje boter

Bereiding:
 1. Was de aardappeltjes zorgvuldig en wrijf ze stevig droog met een theedoek. Kook de aardappeltjes in water met zout en giet ze af als ze zacht beginnen te worden binnenin maar nog steeds vast en beetgaar zijn. Giet de aardappeltjes af en koel ze onmiddellijk met ijskoud water.
 2. Snijd de ui in vieren en maak de rokken los. Dompel de ui gedurende 1 minuut onder in kokend water en laat hem zorgvuldig uitdruipen.
 3. Rijg de aardappeltjes op de houten spiesjes (breek ze doormidden als ze te lang zijn) en wissel de aardappeltjes af met de stukjes ui.
 4. Gril de spiesjes 5 minuten aan iedere zijde op 8 cm boven de hete kolen. Leg de spiesjes op de borden en breng ze op smaak met peper en zout.
 5. Verwarm intussen melk tot ze lauw is en voeg er de verbrokkelde gorgonzola en een beetje nootmuskaat aan toe. Zet het pannetje naast het vuur en laat de kaas al roerend smelten, pureer het mengsel en doe er het koude klontje boter bij. Glaceer de aardappelspiesjes met de gorgonzolafondue.
© 2012 - 2024 Vakantieganger, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Big Green Egg: barbecue en buitenkeuken voor koken en rokenBig Green Egg is een nieuwe hit in Nederland. Het is een geavanceerde barbecue, afkomstig uit de USA, waar je niet allee…
Barbecue en grill tipsBarbecue en grill tipsEen barbecue organiseren tijdens een warme zomerdag voor familie en vrienden is leuk! Gezellig met z´n allen in de tuin,…
Zomerse aperitiefhapjes op de barbecueElke zomer is het uitkijken naar die eerste keer dat we gezamenlijk de barbecue kunnen buitenhalen. Een perfecte barbecu…
Trends in barbecuen: snel, veilig, gemakkelijk én lekkerderTrends in barbecuen: snel, veilig, gemakkelijk én lekkerderBarbecue! Een ware zomerklassieker. Waarom zou je nog staan te emmeren bij zo'n ouderwets bakbeest van een barbecue? Kij…

Simpele gerechten: kip uit de ovenSimpele gerechten: kip uit de ovenVeel mensen braden vlees gewoon in een pan met wat boter. Vaak strooit men er wat kruiden op en blust men het vlees af m…
Zelf pasta makenZelf pasta makenEen pastagerecht met gekookte droge pasta kennen we nu allemaal wel, echt leuk is het om zelf pasta te maken. De smaak v…
Vakantieganger (11 artikelen)
Gepubliceerd: 20-08-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.