3 heerlijke recepten met Stevia

3 heerlijke recepten met Stevia Stevia is een relatief nieuw product. Veel mensen weten daarom nog niet precies hoe ze Stevia moeten verwerken en wat ze allemaal met Stevia kunnen. We hebben hier een paar tips en heerlijke recepten met Stevia verzameld waar je direct mee aan de slag kunt.

Koken met Stevia, tips

Verse of gedroogde steviablaadjes

Als je wilt koken met Stevia maar liever geen Stevia zoetstof gebruikt, dan kun je net zo gemakkelijk werken met verse of gedroogde Stevia. Wil je geen groene blaadjes in je gerecht? Dan kun je heel eenvoudig zelf een natuurlijk extract van Stevia maken. Pak een klein handje Stevia blaadjes en giet hier één of twee koppen kokend water op. Laat het geheel een kwartiertje trekken. Zeef het geheel en je houdt een extract over dat je makkelijk verder kunt verwerken. Je kunt het Stevia extract eventueel nog inkoken zodat je een geconcentreerde, en dus zoeter, Stevia extract krijgt.

Suiker vervangen in recept

Wil je suiker in een recept vervangen door Stevia? Hou er dan rekening mee dat de zoetkracht van Stevia veel groter is dan die van suiker. De hoeveelheid in grammen die je ervan nodig hebt, is dus veel kleiner. Dit is vooral belangrijk bij recepten voor koekjes of gebak. Zoek een recept uit waar al met het gebruik van Stevia of zoetstoffen rekening is gehouden of pas het recept met suiker aan. Vervang je suiker door Stevia, zul je iets meer ‘droge ingrediënten’ nodig hebben om een vergelijkbaar resultaat te krijgen. Meestal is dat alleen meel.

Recepten met Stevia


Zelfgemaakte Stevia thee en Stevia ijsthee

In China is Stevia thee erg populair. Het wordt er gedronken als lekkernij en als afslankmiddel. Je kunt Stevia thee gemakkelijk zelf maken met verse of gedroogde Stevia blaadjes. Het volgende recept is goed voor anderhalve liter Stevia thee of Stevia ijsthee.

Benodigdheden:

  • Een klein handje verse of gedroogde Stevia blaadjes.
  • Eén liter water
  • Eventueel kruiden, kruidenthee, citroensap of honing

Werkwijze

Kook het water en zet van de Stevia gewoon thee zoals je dat gewend bent. Stevia heeft van zichzelf al een lekkere, lichte smaak en op zich hoef je niets aan de thee toe te voegen. Maar, je kunt de thee helemaal aan je eigen smaak aanpassen door ze te mengen met (kruiden)thee of andere ingrediënten. Lekkere combinaties met Stevia thee zijn: zoethout, honing, venkelthee, appelthee en citroensap. Je kunt de Stevia af laten koelen om er Stevia ijsthee mee te maken. Hou er dan rekening mee, dat je een sterkere en zoetere thee moet zetten omdat een koude thee altijd wat extra smaak nodig heeft.

Appel cupcakes met Stevia

Cupcakes zijn lekker, populair, leuk om te maken en als je ze met Stevia bereidt, ook nog eens gezond! Dit is een makkelijk recept voor gezonde cupcakes met Stevia, die je zó kunt eten of naar hartenlust kunt decoreren.

Benodigdheden:

  • Eén kopje (volkoren) tarwemeel
  • Eén kopje havermout
  • Eén zakje bakpoeder of gedroogde gist
  • Twee eiwitten
  • Eén kopje magere melk
  • Eén kleine appel in kleine dobbelsteentjes
  • Half kopje rozijnen
  • Eén eetlepel olijfolie
  • Twee theelepeltjes kaneel
  • Anderhalve theelepel Stevia poeder (95 procent stevioside) of een handje Stevia blaadjes
  • Snufje zout

Werkwijze

Verwarm de oven op 175 graden. Werk je met Stevia blaadjes, maal deze dan fijn en verwarm deze dan al roerend samen met de melk en de olie op een laag vuurtje tot het geheel kookt. Haal de pan van het vuur en laat het even trekken. Werk je met Stevia poeder, kun je meteen door naar de volgende stap. Meng ondertussen het meel, de havermout, de kaneel, het zout en eventueel het Stevia poeder door elkaar en voeg de eiwitten en de (afgekoelde) melk en olie toe. Gebruik hierbij een keukenmachine of staafmixer, zodat je geen grove havermoutvlokken in je cupcakes krijgt. Als je een mooi, glad deeg hebt, kun je er de appelstukjes, de rozijnen en de gist doorheen roeren. Laat het geheel op een warme plek ongeveer een kwartiertje afgedekt staan zodat de gist zijn gang kan gaan. Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de cupcakes in 15-20 minuten gaar.

Pannenkoeken met Stevia

Pannenkoeken zijn een favoriet bij kinderen én volwassenen. Dit recept voor pannenkoeken met Stevia is nét even anders zodat je een lekkere, verantwoorde traktatie op tafel kunt zetten zónder suiker en met gezonde vetten.

Benodigdheden:

  • Eén kopje (volkoren) tarwemeel
  • Eén kopje kikkererwten- of sojameel (Als je kikkererwtenmeel gebruikt moet je nog één eetlepel olijfolie toevoegen.)
  • Zes eiwitten
  • Twee kopjes magere melk
  • Twee theelepels Stevia poeder (95 procent stevioside) of een handje Stevia blaadjes
  • Eén snufje zout
  • Eventueel: een theelepel kaneel en appelpartjes

Werkwijze:

Als je met Stevia blaadjes werkt, verwarm de blaadjes dan eerst samen met de melk en eventueel de olie (volg dan de stappen zoals in het recept voor cupcakes.). Voeg vervolgens alle ingrediënten samen en meng deze goed door elkaar met behulp van een keukenmachine of staafmixer. De eiwitten stollen tijdens het bakken en het beslag moet iets dunner zijn dan bij een standaard pannenkoekenrecept. Bak de pannenkoeken zoals je gewend bent, liefst in (olijf)olie. Als je appelpannenkoeken wilt maken, doe dan eerst beslag in de pan. Leg de appelpartjes in het nog vochtige beslag en strooi er eventueel nog kaneel over. Vervolgens kun je de pannenkoek gewoon omdraaien en afbakken.
© 2012 - 2024 Rdk81, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met Stevia de natuurlijke vervanger voor suikerAfvallen met Stevia de natuurlijke vervanger voor suikerWil je afvallen? Dan kan dat nog best een opgave zijn! Eén van de problemen waar je wellicht tegen aanloopt, is dat je e…
Waarom zou je kiezen voor Stevia?Stevia is steeds bekender aan het worden, maar veel mensen weten niet waarom ze moeten kiezen voor de zoetstof. Is het w…
Verrassende effecten van SteviaDe meeste mensen hebben wel eens gehoord van Stevia, maar ze zijn niet echt bekend met de effecten van Stevia. Dat Stevi…
Je eigen moestuin: SteviaIs het mogelijk om zelf Stevia te zaaien? Stevia is een zoetstof die niet schadelijk is voor de gezondheid. Steeds meer…

Heerlijke zelfgemaakte fruitijsjesHeerlijke zelfgemaakte fruitijsjesDe zomer komt er weer aan! En wat is een zomer zonder ijsjes? Helaas zijn deze verleidingen niet altijd even gezond, en…
Gnocchi (Italiaanse pasta)Gnocchi is een Italiaanse pasta en steeds meer in opkomst is in Nederland. Bij verschillende supermarkten is deze soort…
Rdk81 (4 artikelen)
Gepubliceerd: 13-04-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.