Waarom zou je kiezen voor Stevia?

Stevia is steeds bekender aan het worden, maar veel mensen weten niet waarom ze moeten kiezen voor de zoetstof. Is het werkelijk zo veel beter dan bijvoorbeeld suiker? Waarom kiezen voor Stevia? Wat zijn de voordelen wanneer je het toepast in je eetpatroon? En hoe zit het met bijvoorbeeld de kosten van Stevia?

Wat is Stevia?

Stevia komt van een plant die we ook wel de honingplant noemen. Stevia is afkomstig uit de bladeren van deze plant en zijn zo’n 300 tot 400 keer zoeter dan suiker. Echter: het is ook een stuk gezonder dan suiker. Stevia werd al veel langer geleden in Japan geïntroduceerd. Sinds 2013 is het echter ook bekender aan het worden in Nederland en België, omdat het door de EU is goedgekeurd. Steeds meer mensen kiezen ervoor om suiker te vervangen door Stevia, omdat ze er vele voordelen in zien. Maar welke voordelen kent Stevia zoal en is het werkelijk aan te raden om vaker Stevia te eten?

Geen calorieën

Eén van de grootste voordelen van Stevia is dat er geen calorieën in zitten. Suiker bevat bijvoorbeeld best veel calorieën en mensen kunnen er dan ook snel dik van worden. Wil je op gewicht blijven en toch af en toe wat zoets eten? Kies dan voor Stevia als suikervervanger. Zo voorkom je overgewicht.

Geen schadelijke stoffen in Stevia

Stevia bevat geen calorieën, maar ook geen schadelijke stoffen. Suiker is bijvoorbeeld slecht voor de gezondheid en het kan diabetes veroorzaken. Zoetstof Aspartaam zorgt voor een hongergevoel en kan ook nog eens hartkloppingen en benauwdheid veroorzaken. Mensen die Aspartaam binnenkrijgen hebben daarnaast vaak ‘vage’ klachten, die verdwijnen zodra ze geen aspartaam meer binnenkrijgen. Daarbij zijn zowel suiker als aspartaam verslavend. Stevia is veelvuldig onderzocht en er zijn geen schadelijke stoffen gevonden in de zoetstof die voor problemen kunnen zorgen.

Goed voor diabetici

Mensen met diabetes type 2 doen er goed aan om Stevia toe te voegen in hun dieet. Uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken dat Stevia een positieve werking heeft op mensen met diabetes. Het bloedsuikergehalte kan dalen bij mensen met diabetes. Heb je diabetes? Voeg dan regelmatig Stevia toe aan je dieet.

Hoe kun je Stevia eten?

Stevia kan op verschillende manieren worden gegeten. Zo kun je bijvoorbeeld een beetje Stevia in je koffie of thee doen, of bijvoorbeeld door een salade of door de yoghurt met muesli. Ook kun je taart of cupcakes bakken waarbij je de suiker vervangt door Stevia. Ook andere recepten die suiker bevatten kun je aanpassen door het te vervangen met Stevia.

Stevia duur?

Sommige mensen denken dat Stevia erg duur is. Dit is echter afhankelijk van wat je koopt. Er is Stevia te koop die precies te doseren is als suiker en dit kan vrij prijzig zijn. In veel natuurwinkels kun je echter ook Stevia kopen waar je slechts een klein beetje van nodig hebt en dit is in verhouding veel goedkoper. Je zou eventueel ook zelf een Steviaplantje kunnen kopen of zaaien, zodat je je eigen Stevia kunt maken. Zo kun je ook lekker veel geld besparen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eigen moestuin: SteviaIs het mogelijk om zelf Stevia te zaaien? Stevia is een zoetstof die niet schadelijk is voor de gezondheid. Steeds meer…
Is zoetstof gezonder dan suiker?Is zoetstof gezonder dan suiker?Mensen die minder suiker willen eten voor hun gezondheid of omdat je willen afvallen, vervangen de suiker in hun eten en…
Stevia als zoetstof: gezond of niet?Stevia als zoetstof: gezond of niet?Stevia is afkomstig van de steviaplant. Deze plant is van nature zoet en bevat geen calorieën of koolhydraten. De zoetkr…

Verrassende effecten van SteviaDe meeste mensen hebben wel eens gehoord van Stevia, maar ze zijn niet echt bekend met de effecten van Stevia. Dat Stevi…
Streekproducten Fan Fryske GrûnStreekproducten Fan Fryske GrûnFan Fryske Grûn is een boekwerk over streekproducten uit de provincie Friesland. In het boek staan Friese streekproducte…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • Stevio.nl
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 22-06-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.