Recepten koude pastagerechten
Op een warme dag is een warme maaltijd vaak niet in trek. Drie keer op een dag brood eten is meestal ook geen optie. Een pastasalade biedt de uitkomst. Er kan oneindig mee gevarieerd worden en de gerechten zijn vaak snel en eenvoudig te bereiden. In de meeste gevallen heeft men slechts één vuur nodig. Een pastasalade is dus ook een aanrader voor campinggangers en anderen die in de vakantie snel en eenvoudig een lekkere maaltijd op tafel willen zetten.
In dit artikel worden de volgende recepten uitgewerkt:
Salami & mozzarella pastasalade
Ingrediënten
- 250 gram pasta (bijvoorbeeld strikjes of penne)
- 1 bol mozzarella
- 150 gram salami
- 200 gram sperzieboontjes, in stukjes van 3 centimeter
- Een handje verse basilicum
- 1 eetlepel kappertjes
- 2 eetlepels wijnazijn
- 4 eetlepels olijfolie
- 250 gram cherrytomaatjes
- 2 a 3 eetlepels olijven
Bereidingswijze
- Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing.
- Kook ook de boontjes gedurende 15 a 20 minuten.
- Snij intussen de salami en cherrytomaatjes in blokjes.
- Hak de kappertjes fijn.
- Meng de kappertjes met de olijfolie en de azijn.
- Giet de pasta en sperzieboontjes af en meng door de dressing.
- Meng de salami, tomaten en olijven erdoor.
- Laat minimaal een uur afkoelen.
- Snij intussen de mozzarella in stukjes.
- Hak de basilicum fijn.
- Voeg beide ingrediënten toe vlak voor het gerecht wordt geserveerd.
- Voeg peper en zout naar smaak toe.
Vegetarische pastasalade met blauwe kaas en peer
Ingrediënten
- 400 gram pasta
- 250 gram gorgonzola (blauwe kaas)
- 2 eetlepels crème fraîche
- 125 ml melk
- 2 peren
- Het sap van een halve citroen
- Avocado
- Slamix naar keuze
Bereidingswijze
- Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing.
- Verkruimel de gorgonzola.
- Verwarm de melk, crème fraîche en de helft van de gorgonzola in een pan, roer daarbij regelmatig.
- Snij intussen de avocado in blokjes.
- Was de sla en laat uitlekken.
- Schep de pasta door de saus.
- Schil de peren. Snij in reepjes of (dunne) blokjes. Besprenkel met het citroensap.
- Naar keuze; schep direct door het gerecht of bak aan beide kanten tot goudbruin en meng door het gerecht.
- Laat afkoelen (kan eventueel ook warm geserveerd worden).
- Voeg peper en zout naar smaak toe.
Spinazie en feta pastasalade
Ingrediënten
- 300 gram Pasta (bijvoorbeeld macaroni of vlinderstrikjes)
- 150 gram verse babyspinazie
- 100 a 120 gram fetakaas
- 100 gram gedroogde tomaten
- 1 theelepel rasp van een citroenschil
- 2 eetlepels citroensap
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel tijm
- 1 theelepel oregano
- Zout en peper naar smaak
- Parmezaanse kaas naar smaak.
Bereidingswijze
- Meng de olie, het citroensap en de citroenrasp samen met de tijm, oregano, peper en zout in een kom.
- Snij de gedroogde tomaten in reepjes.
- Voeg de tomaten, spinazie en blokjes fetakaas toe.
- Meng goed.
- Dek de kom af. Laat 2 uur staan bij kamertemperatuur. Roer af en toe.
- Kook intussen de pasta volgens de gebruiksaanwijzing.
- Hou 62,5 ml kookvocht achter.
- Voeg de pasta en het kookvocht toe aan de salade.
- Bestrooi met Parmezaanse kaas.
- Meng door en serveer lauw of koud.
Groenten pastasalade
Ingrediënten
- 300 gram macaroni
- 1 a 2 selderstengels, in stukjes gesneden
- 75 gram wortelrasp
- 1 kleine groene paprika
- 125 gram mayonaise
- 1 eetlepel citroensap
- ¼ theelepel mosterd
- Zout en peper naar smaak
- Zak veldsla
- 1 komkommer
- 1 wortel
- 4 radijsjes
- Geraspte kaas naar smaak
Bereidingswijze
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Meng de selder, wortelrasp, paprika, mayonaise, citroensap, mosterd, peper en zout in een grote kom. Meng de pasta erdoor.
- Zet in de koelkast tot de salade moet worden opgediend.
- Snij de komkommer en wortel in plakjes en de radijsjes in stukjes.
- Verdeel de veldsla over de borden en leg hierop de in plakjes gesneden groenten.
- Schep hierover de pastasalade.
Serveer met kaas en eventueel met ham- of spekblokjes.