Warme winterse drankjes

In de wintertijd is het heerlijk om, naast de gewone koffie en thee, ’s avonds te kunnen genieten van een lekker warm drankje. Natuurlijk zullen er u al vele bekend zijn zoals grog of gluhwein. Maar hoe maak je deze warme drankjes nou precies. Bovendien nog wat extra recepten.

Klassieke sterke grog

Benodigdheden

1 theelepel warme suiker
circa 200 milliliter water
4 centiliter (2 borrelglaasjes) rum
1/8 citroen

Bereiding

Doe de suiker in een theeglas en hier hierover het kokend hete water. Roer goed en schenk de rum erbij. Voeg de citroen toe. Naar smaak kan nog wat suiker worden toegevoegd. Direct serveren.

Franse warme wijn

Benodigdheden

2 sinaasappels en 1 citroen
8 centiliter sinaasappellikeur
1 kaneelstokje
¾ liter franse landwijn
4-5 eetlepels suikersiroop of suiker

Bereiding

Halveer een sinaasappel,van de helft kunt u 4 dikke plakken snijden als garnering. De rest van de sinaasappels en de citroen uitpersen en het pan in een grote pan schenken. Voeg de sinaasappellikeur, het kaneelstokje en de wijn toe. Verhit het mengsel en laat het ongeveer 10 minuten trekken maar niet koken. Op smaak brengen met suikersiroop of suiker

Irish Coffee

Benodigdheden

1 theelepel suiker
2 eetlepels Ierse Whiskey
1 kopje verse, sterke koffie
Eetlepel geklopte slagroom

Bereiding

Doe de suiker met de whiskey in een beker of glas. Steek hem aan en laat hem opbranden. Giet de hete koffie erover en doe er tot slot een toef slagroom bovenop. Eventueel kunt u in plaats van whiskey ook rum gebruiken.

Whisky chocolademelk

Benodigdheden

4 lepels chocolademelkpoeder
4 theelepels suiker
4 eetlepels water
½ liter melk
8 centiliter (4 borrelglaasjes) whisky
gemalen kaneel

Bereiding

Vermeng in een pan het chocolademelkpoeder met de suiker. Giet het water erbij en roer totdat er geen klontjes meer zijn. Voeg vervolgens de melk toe. Verwarm dit mengsel maar breng het niet aan de kook. Roer de whisky erdoor en warm nog even door, voeg eventueel nog wat suiker door. In hoge glazen of bekers doen en bestrooien met kaneel

Pittige chocolademelk met armagnac

Benodigdheden

  • 300 gram in stukjes gebroken chocolade
  • 2,5 deciliter melk
  • 1 glas armagnac
  • ½ theelepel kaneelpoeder
  • Een snufje (versgemalen) witte peper

Bereiding

Verwarm de melk met het kaneelpoeder en de versgemalen peper (circa 2 draaien van de pepermolen). Los hierin al roerende de chocolade op. Voeg de armagnac eraan toe en klop het geheel schuimig met de staafmixer.
© 2008 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De lekkerste warme chocolademelkDe dagen worden korter, het weer is guur, nat en koud, je bent verkouden, kortom het is weer najaar. En dat is maar goed…
De perfecte Irish coffeeIrish coffee is uitgevonden in 1942, het werd voor het eerst geschonken op het vliegveld Toynes. Op het vliegveld kwamen…
Zelf Gluhwein makenGluhwein is een typisch winters gerecht, maar het smaakt ook op kille herfstdagen. Je hoeft niet te wachten op de eerstv…

Lekkere salades als voor- of bijgerechtLekkere salades als voor- of bijgerechtSalade als voorgerecht of als bijgerecht, het kan allemaal. Enkele salades warm of koud, die gemakkelijk te maken zijn m…
Voedzame saladesVoedzame saladesDat frisse salades in de zomer heerlijk zijn, dat weten we. Licht verteerbaar en boordevol vitamines. Maar in het najaar…
Dsvh13 (176 artikelen)
Laatste update: 15-12-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.