Gazpacho en Ajo Blanco - Spaanse koude soep

De koude Spaanse soep Gazpacho werd oorspronkelijk klaargemaakt door alle ingrediënten in een vijzel met een stamper fijn te maken en er dan koud water aan toe te voegen. Normaal moet je Gazpacho opdienen in houten kommen en moet je het met een houten lepel eten. Het originele recept Ajo Blanco of Witte Gazpacho (een amandelsoep) is in de loop der jaren sterk veranderd. Naast de moderne Gazpacho, bestaat er nu ook een pikante Californische versie.

Ajo Blanco of Witte Gazpacho

Ingrediënten

  • 150 gram gepelde amandelen
  • 500 ml water
  • 2 sneetjes wit brood zonder korst
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels sherryazijn
  • Zout en peper

Bereiding

  • Week het brood in water of een beetje melk.
  • Doe de amandelen en knoflook samen met een beetje water in de blender en maal fijn.
  • Doe er het brood en de olijfolie bij en zet er de blender in totdat je een gladde vloeistof hebt. Eventueel aanlengen met water.
  • Breng op smaak met sherryazijn, zout en peper.
  • Dien op met witte druiven, rozijnen, appel en meloen.

Moderne Gazpacho

Ingrediënten

  • 1 kg tomaten
  • ½ komkommer
  • 1 rode paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels wijnazijn
  • 1 eetlepel tomatenconcentraat
  • Enkele druppels tabasco

Bereiding

  • Doe alle ingrediënten in de blender totdat je een gladde massa zonder stukjes krijgt.
  • Leng eventueel aan met een beetje water.
  • Serveer met kleine stukjes paprika en ui.

Californische Gazpacho

Ingrediënten

  • 1 kg tomaten
  • 1 ui
  • 1 kleine komkommer
  • 1 rode paprika
  • 2 stengels selder
  • 4 takjes peterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • ¼ kopje rode wijnazijn
  • ¼ kopje olijfolie
  • 1 soeplepel Worcestersaus
  • Enkele druppels tabasco

Bereiding

  • Doe alle ingrediënten in de blender totdat je een gladde soep zonder stukjes hebt.
  • Leng eventueel aan met een beetje water of tomatensap om de soep vloeibaarder te maken.
© 2008 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Twee heerlijke Spaanse tapas receptenTwee heerlijke Spaanse tapas receptenTwee heerlijke tapas voor vier personen. Een met cherrytomaatjes en olijven, en de andere met paprika en chorizo! Geniet…
Recept Arubaanse soepDit originele Arubaanse recept voor soep, gemaakt met lamsvlees heb ik van de Arubaanse oma van mijn man geleerd. Heerli…
Witte brokjes in je keel (tonsil stones)Last van witte brokjes achter in je keel? Grote kans dat dit tonsil stones zijn. Tonsil stones is een veel voorkomend pr…

Kaas in allerlei gerechten verwerktKaas in allerlei gerechten verwerktKaas is niet meer uit onze keuken weg te denken en er zijn dan ook erg veel gerechten gebaseerd op uiteenlopende soorten…
Gebakken rijst receptenGebakken rijst is wat minder bekend dan de traditionele gekookte rijst, maar absoluut niet minder lekker. Je ziet dan oo…
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 11-08-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.