Zevenbladpesto lekkere saus van onkruid uit eigen tuin
Zevenblad is een heerlijke groente met een reputatie van onkruid. Het is een woekerende plant, die je tuin aardig vol kan zetten. Wie geen zevenblad in zijn tuin wil, moet hard werken en volhardend zijn. Wieden van zevenblad tot er niets meer van over is valt niet mee. Eigenlijk is die vermaledijde plant een zegen. Je kunt de blaadjes gebruiken in een verrukkelijke sla en je kunt er pesto van maken: zevenbladpesto. Geen ergernis vanwege de vloek van het onkruid maar genieten van de zegen van een smakelijke plant vol vitamine c, waar een heerlijke saus van te maken is. En de voorraad woekert van april tot september, dus plukken en genieten maar.
Pesto van woekerplantje
Originele saus met Parmezaanse kaas en basilicum
Pesto is een Italiaanse saus uit Genua. De Italiaanse naam is
pesto alla genovese. Oorspronkelijk wordt het gemaakt van basilicum, olijfolie, knoflook, zeezout, Parmezaanse kaas en pijnboompitten die in een vijzel worden fijngewreven, gestampt tot een heerlijk geurende en verrukkelijk smakende groene smeuïge saus.
Pesto betekent gestampt. In Italië wordt het gegeten in pastagerechten. De populaire saus wordt in Nederland ook gegeten als smaakmaker op belegde broodjes, op toast, kip en op pizzas. Pesto kan behalve van basilicum ook gemaakt worden van de blaadjes van zevenblad.
Bron: Persbureau Ameland Pesto van zevenblad en Parmezaanse kaas
Wie zelf pesto maakt, zijn zevenblad plukt en nog wat ingrediënten er doorheen stampt, weet wat hij op zijn broodje of pizza smeert. Daar zit geen conserveermiddel in, of zuurteregelaar. Met een tuin vol zevenblad heb je de
gezonde basis binnen handbereik. Er zijn verschillende soorten zevenbladpesto te maken, te beginnen met walnoten en Parmezaanse kaas. Wat je nodig hebt is het volgende:
- een vergiet vol jong zevenblad
- drie teentjes knoflook
- een handje walnoten
- wat Parmezaanse kaas
- scheutje olijfolie
Pesto stampen in vijzel
Pluk van het zevenblad zoveel mogelijk de jonge blaadjes en neem zo weinig mogelijk steel mee. Is er te weinig voor een pesto, vul het dan aan met spinazieblaadjes. Spoel de zevenbladblaadjes even onder stromend water en sla het droog in de slacentrifuge. Gooi de ingrediënten in de keukenmachine en hak het lekker fijn tot het een fijne pestostructuur heeft. Als het te droog lijkt giet je er een beetje olijfolie bij. Wie geen keukenmachine in het keukenkastje heeft staan kan de ingrediënten fijnstampen in een vijzel. De zelfgemaakte zevenbladpesto kun je in een schone, droge pot stoppen en meteen eten. Bewaar het niet te lang; een week is wel de max. En bewaar het in de koelkast. Invriezen in diepvrieszakjes kan ook.
Bron: Niekverlaan, Pixabay Bron: Romi, Pixabay
Vijzel
Er zijn bijzonder mooie en functionele vijzels te koop, van graniet, aardewerk, porselein, hout (olijfboomhout, ebbenhout), marmer, roestvrijstaal, bamboe en een combinatie van materialen en vormen. Ze zijn er rond en vierkant, hoog en laag en zelfs bijna plat, handgemaakt en fabrieksproductie. Vijzels zijn er als fijn glad geglazuurd, gepolijst en grof gehakt, klassiek van vorm en in modern design.
Zevenbladpesto met cashewnoten
Een variatie op de pesto van zevenblad met Parmezaanse kaas is een saus met cashewnoten. Voor de cashewnoten kun je ook pijnboompitten gebruiken. De werkwijze van alles in de blender gooien en er een gladde saus van hakselen is gelijk aan de pesto met Parmezaanse kaas. Wat heb je voor deze pesto nodig?
- een paar handjes zevenbladblaadjes
- drie tenen knoflook (of wat meer of minder)
- handje cashewnoten
- scheutje olijfolie
- snufje zout
Pesto met Stolwijker kaas
Pesto met Stolwijker kaas is een heerlijke variant. Voor deze kaas kan ook een andere (oude) kaas gekozen worden. Stolwijker heeft een licht pikante en kruidige smaak die het goed doet in de pesto. De kaas wordt op traditionele wijze door de boer gemaakt met kaasdoeken en in houten vaten. Voor de olie kun je uit olijfolie kiezen, maar ook daar zijn andere smakelijke oliën denkbaar.
Wat je voor deze pesto nodig hebt?
- een paar handjes zevenblad
- een handje gekraakte walnoten
- een teen knoflook
- koolzaadolie
- een volle eetlepel gesneden Stolwijker kaas
- een snufje zout
Pesto van hazelnoten en zevenblad uit de tuin
Een andere heerlijke variant is die met hazelnoten. In plaats van hazelnoten kun je er ook pijnboompitten of zonnebloempitten in verwerken. Bij het stampen of hakken van de ingrediënten doe je eerst de helft van de uitgeperste citroen erbij. Als de pesto smeuïg is kan het op smaak gebracht worden met de rest van het citroensap, wat zeezout en peper. Wat je voor deze zevenbladpesto nodig hebt is het volgende:
- een vergiet vol vers zevenblad
- extra virgine olijfolie
- een citroen
- twee eetlepels hazelnoten
- twee eetlepels Parmezaanse kaas
- wat zeezout
- wat versgemalen zwarte peper
Variaties
De variaties zijn legio en deze pesto is er bij uitstek een om eens heerlijk mee te experimenteren. Is de pesto eenmaal klaar, dan kan hij leuk versierd worden met madeliefjes of paardenbloemen. Die zijn ook te eten.
Lees verder