Winterse maaltijd: wortelsoep

Winterse maaltijd: wortelsoep De meeste wortelgroenten worden in winterse gerechten gegeten. Zo ook met wortelsoep. Wortelsoep is een typisch winters gerecht met, in dit recept, een oosterse toevoeging van gember en kokosmelk. Wortelsoep is ook erg gezond en erg goedkoop. Alle reden om deze wortelsoep een keer te proberen. Let wel op: als je het eenmaal hebt geproefd wil je het waarschijnlijk vaker eten.

Wortelsoep als winterse maaltijd

Wortelsoep is een pureesoep die met name in de herfst en winter wordt gegeten. Pureesoep heeft zijn naam te danken aan dat de ingrediënten tot moes worden gepureerd en hierdoor bindmiddel vormen voor de soep. De soep lijkt qua smaak veel op wortelstamppot en is van oorsprong een oer-Hollands gerecht. De herkenbare oranje kleur van de wortel zou deze groente namelijk te danken hebben aan 'De Oranjes'. Meer hierover onder het recept bij 'historie'.

De ingrediënten

Om een lekkere, romige wortelsoep te maken heb je de volgende ingrediënten nodig (3 tot 4 personen):
  • 1 kg winterwortelen
  • 1,5 liter bouillon (of 3 blokjes groentebouillon in 1,5 liter water)
  • 1,5 theelepel gemberpoeder (of djahé)
  • 250 ml kokosmelk
  • 1 ui.
  • 5 teentjes knoflook.
  • Peper en zout.
  • Olijfolie

Stap 1: voorbereiding

Als eerste snipper je de ui. Dit mag best grof, aangezien je later alles nog gaat pureren. Voor de knoflook geldt hetzelfde. Doe deze samen in een schaaltje. Pak nu de winterwortelen en schil deze met een dunschiller. Een dunschiller voorkomt dat er te diep wordt gesneden in de groente. Als de wortelen geschild zijn ga je ze in blokjes snijden. Aan beide uiteinden kun je een klein stukje af halen om weg te gooien. Gebruik om de wortelen goed te kunnen snijden een scherp mes en een goede snijplank. De wortel is namelijk rauw erg lastig om door te snijden. Als de wortelen zijn gesneden kun je deze ook in een schaal doen. Zet als laatste 1,5 liter water op middelhoog vuur en voeg de drie bouillonblokjes toe. Als de blokjes gaan oplossen kun je het gemberpoeder toevoegen.

Stap 2: de bereiding

Neem nu een grote soeppan en doe hier een beetje olijfolie in. Zet de pan op laag tot middelhoog vuur en voeg de gesnipperde ui en knoflook toe. Laat dit nu een paar minuten fruiten. Roer regelmatig door zodat het niet aanbakt. De knoflook mag niet bruin worden aangezien het dan bitter van smaak wordt. Als de ui en knoflook een tijdje in de olie hebben gefruit kun je de gesneden wortels toevoegen. Bak de wortelen nog een minuut of 5 mee. Voeg hierna langzaam de 1,5 liter groentebouillon toe en laat de het geheel minimaal 20 minuten koken.

Stap 3: pureren

Je weet dat het tijd is om te pureren op het moment dat je de stukjes wortel makkelijk met een vork kan doorprikken. Als de wortels zacht aanvoelen dus. Je kan er nu voor kiezen om voor het pureren een staafmixer te gebruiken of een keukenmachine. Een staafmixer is een praktische oplossing maar dient goed te worden gehanteerd anders kan het flinke spetters opleveren. Een keukenmachine geeft wat gedoe met de soep overscheppen maar weer minder risico op knoeien. Welke machine je ook gebruikt: pureer net zo lang tot je een mooie, gladde soep hebt.

Stap 4: finishing touch

Als je klaar bent met pureren is het moment aangebroken om de kokosmelk toe te voegen. Roer dit goed door de soep. Kokosmelk maakt de soep heerlijk romig en geeft het (samen met de gember) een oosters tintje. Erg lekker en een mooie combinatie met de traditionele smaken. Voeg nu ook peper en zout toe naar smaak. Een handige methode hierbij is om steeds de soep te proeven na het toevoegen (en doorroeren) van peper of zout. Als de soep eenmaal op smaak is dan kun je het nog even op het vuur laten staan om warmer te laten worden. De soep is namelijk waarschijnlijk wat afgekoeld door de kokosmelk. Is de soep warm dan kun je het opdienen!

Toevoeging

Afhankelijk van je smaak en of je de soep eet als voorgerecht of hoofdgerecht kun je uiteraard nog een aantal ingrediënten toevoegen. Ingrediënten die goed bij deze soep passen zijn spekjes en stokbrood.

Spekjes en stokbrood

Zoals bij de stamppot zijn uitgebakken spekjes een heerlijke toevoeging bij de wortelsoep. Het is te maken van in blokjes gesneden bacon, ontbijtspek of, speciaal voor de winter zuurkoolspek of Zeeuws spek.

Voor deze soep is 150 gram spek voldoende. Je kan het spek voorgesneden kopen bij de slager of supermarkt. De slager heeft vaak het lekkerste vlees terwijl het niet veel duurder hoeft te zijn. Aangezien de basissoep al erg goedkoop is hoef je misschien niet op het vlees te bezuinigen. Dit is natuurlijk afhankelijk van je portemonnee. Als je het spek aan een stuk koopt moet je eerst het spek in blokjes snijden. Zet ondertussen een koekenpan op hoog vuur. Hier kun je ook een wok voor gebruiken. Voeg 25 gram boter toe. Als de boter is gesmolten en de belletjes weg zijn voeg je de spek toe. Als je ziet dat de blokjes er mooi bruin en knapperig uit zien kun je de spekjes uit het vet halen. Hier kun je een vergiet voor gebruiken. De uitgebakken spekjes voeg je op het allerlaatste moment toe aan de soep. Dit geeft een smaakvolle afwisseling en vult de soep net even wat meer.

Daarnaast kun je wat stokbrood snijden om bij de soep te eten. Dit stokbrood kun je smeren met wat roomboter die je zelf met peper en zout bestrooid. Erg lekker!

Gezond en goedkoop

Lekker en gezond eten hoeft niet duur te zijn. Dat bewijst deze soep. Als je de ingrediënten goed weet in te kopen kun je deze soep eten voor € 0,75 euro per persoon.

Daarnaast zijn wortelen erg gezond. Er zit weinig suiker of koolhydraten in terwijl het toch een (voor de meeste mensen) aangename smaak heeft. De soep zal daarom ook door kinderen goed worden gegeten. En dat is positief want wortelen bevatten veel vitaminen A, B en C, bètacaroteen en vezels. Bovendien is de glycemische last van wortelen laag door het ontbreken van suikers en de aanwezige, snel verterende koolhydraten. Dit maakt dat het eten van wortelen weinig invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Dit betekent overigens niet dat het recept zomaar past in een dieet voor diabetici. Het is belangrijk dat je zelf na gaat of deze wortelsoep in jouw dieet passend is.

Historie en kleur van de wortel

Wortels zijn van oorsprong niet typisch Nederlands. Door de tijd heen zijn ze dit echter wel geworden. Het is goed te vergelijken met de tulpen maar in dit geval kwamen de eerste wortels in Europa uit Iran. De wortels zijn door de V.O.C. in de 17e eeuw naar Nederland geïmporteerd. De huidige wortel had in eerste instantie ook niet altijd de kenmerkende oranje kleur. Dit is het resultaat van kruisingen van andere wortels met andere kleuren. Er zijn meerdere theorieën over de kleur van de wortel, maar eentje is dat de wortel in Nederland werd gekruist totdat deze de oranjekleur van het Huis Oranje-Nassau had. De wortel dankt dus mogelijk zijn huidige kleur aan de 'Oranjes'.
© 2015 - 2024 Maurelius, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
3 recepten: koninginnensoep, gele paprikasoep en wortelsoep3 recepten: koninginnensoep, gele paprikasoep en wortelsoepWil je een lekkere soep maken, maar geen standaardsoep zoals tomaten-, kippen- of groentesoep en heb je geen inspiratie…
Exotische soep recepten met kokosmelkExotische soep recepten met kokosmelkPindakaassoep en bananensoep lijken een beetje bizar, maar eenmaal je ze hebt geproefd, zullen ze ongetwijfeld tot je fa…
Pompoensoep recept: de ideale herfstsoep!Pompoensoep recept: de ideale herfstsoep!Het is herfst! De tijden van kou, wind en regen staat weer voor de deur. Hoog tijd voor een heerlijke herfstachtig recep…
Is kokosmelk gezond?Is kokosmelk gezond?Is kokosmelk nu eigenlijk gezond? Ja kokosmelk is erg gezond! Kokosmelk is namelijk rijk aan verschillende vitaminen en…

Regenboogcake makenRegenboogcake makenRegenboogcake: het klinkt mooi, en hij oogt ook mooi! Met deze prachtige kleurencake kan je uitpakken op elk kinderfeest…
Een weekmenu voor 15 euro per persoonEen weekmenu voor 15 euro per persoonGoedkoop, gezond én lekker eten: het klinkt als een onmogelijke uitdaging. Toch is het met een beetje plannen en rekenen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • https://www.kokswereld.nl/ingredienten/groenten.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pureesoep
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wortel_(groente)
  • http://www.carrotmuseum.co.uk/history5.html
  • http://www.dekooktips.com/warenkennis/kruid-spec/knoflo.htm
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dunschiller
  • http://www.mijnreceptenboek.nl/ingredienten/varkensvlees/spek.html
  • http://www.optimalegezondheid.com/waarom-zijn-wortelen-zo-gezond/
Maurelius (32 artikelen)
Laatste update: 09-11-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.