Vullende Vegetarische Macaronischotel

Een recept voor heerlijke, vullende macaronischotel. Een schotel die niet alleen lekker smaakt, maar er ook goed uitziet! Pakjes en zakjes bevatten vaak veel E-nummers, daarom nu een recept met een kaassaus zonder pakjes en zakjes! De ingrediënten die u nodig heeft zijn boodschappen die u vaak al in huis heeft, vaak niet duur dus! Het recept is voor vier personen, maar is makkelijk op te delen voor als u met meer of minder personen eet. Ook is deze schotel makkelijk in te vriezen/op te warmen.

De ingrediënten

  • Bloem (ongeveer twee eetlepels)
  • Vloeibare boter (twee eetlepels)
  • Een blokje groentebouillon
  • Melk (400 milliliter)
  • Geraspte kaas (ongeveer 200 gram)
  • Paneermeel (als u dit niet in huis heeft, kunt u ook twee beschuiten verkruimelen)
  • 400 gram macaroni
  • Peper en nootmuskaat
  • Eventueel groente (zie variatietips onderaan recept)

U kunt zelf kiezen wat voor geraspte kaas u kiest, houdt u meer van een zoute schotel kunt u het beste kiezen voor wat oudere kaas, terwijl jonge kaas geschikt is voor een milde smaak. Ook kunt u kiezen tussen witte en volkoren macaroni, er wordt aangeraden om een volkoren pasta te kiezen, deze vult meer, maar bevat minder calorieën.

Bereidingswijze

  • Doe een ruime hoeveelheid water in een kookpan en zet deze op het gas, wanneer het kookt kunt u de macaroni toevoegen en een kookwekker zetten. Het verschilt per soort macaroni hoe lang deze moet koken, dit kunt u vinden op de verpakking. Na het koken afgieten en even in de pan bewaren.
  • Verwarm de over voor op 200 graden.
  • Ondertussen maakt u de beurre manié, een gedeelte van de kaassaus. Dit doet u door de twee eetlepels boter en twee eetlepels (afgestreken) bloem samen te voegen. Het kan wat klonterig worden, voeg dan wat extra boter toe, totdat het een mooi papje is geworden, dit is de beurre manié.
  • Doe de melk in een klein kookpannetje voeg hier het boullionblokje aan toe en voeg naar smaak peper en nootmuskaat toe. Zout is niet nodig, de kaas maakt het geheel al zout. Breng het net niet aan de kook en voeg hieraan de beurre manié toe.
  • Laat dit dunne sausje in 5 minuutjes op een zacht pitje indikken. Voeg daarna de helft van het zakje kaas toe. Laat het sausje nog even op het vuur staan totdat de kaas is gesmolten en u een mooie, dikke saus heeft.
  • Vet de ovenschaal in en meng hierin de macaroni met de kaassaus. Strooi hierover de overige kaas en bedek dit weer met een laagje paneermeel. Op het paneermeel kunt u, als u dat wilt, nog een paar drupjes boter doen.
  • Zet de schotel in de voorverwarmde oven en verwarm deze totdat de kaas gesmolten is en er een mooi goudbruin laagje over de schotel heen zit.

Variatietips:

Deze overschotel is van zichzelf al erg vullend, toch zijn er nog vele variaties mogelijk door en verschillende groenten of vlees aan toe te voegen:
  • Mocht u vlees aan dit recept willen toevoegen, kies dan voor gehakt, spekblokjes of reepjes of een blikje smac. Ga uit van ongeveer 75 tot 100 gram per persoon.
  • Er zijn vele mogelijkheden om groenten toe te voegen, zoals ui, paprika, prei, champignons, courgette etc., etc. Ook is het mogelijk om te kiezen voor een groentepakket.
© 2013 - 2024 Clijntje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eenpansgerechten met aandachtEenpansgerechten met aandachtEten is helaas bij veel mensen nog niet een moment van rust en genieten van het eten. Het is vaak het bord, al dan niet…
Tips om vegetarisch te blijven eten op vakantieVoor de meeste vegetariërs is het heel gemakkelijk om zich in Nederland aan hun vegetarische eetgewoonten te houden. Je…
Lekkere combinaties voor in de macaroniLekkere combinaties voor in de macaroniMacaroni is een gerecht wat makkelijk te bereiden is en waarin heel veel restjes en overschotjes uit je koelkast en voor…
Vrouw en voeding: vegetarisme geen vlees etenVrouw en voeding: vegetarisme geen vlees etenWat zijn de voordelen van geen vlees en vis eten voor een vrouw? Kunnen er tekorten ontstaan in het dagelijkse voedingsp…

Zuiderse Gerechten: Vegetarische pasta met pesto roomsausHet is ondertussen duidelijk dat vegetarisme, het nalaten van het consumeren van vlees, geen modeverschijnsel meer is. S…
Zuiderse Gerechten: Lasagne met vis, champignons en spinazieIedereen kent de alom gekende en traditionele lasagne bolognaise. Er bestaan uiteraard veel variaties op dit gerecht, me…
Clijntje (11 artikelen)
Laatste update: 30-10-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.