InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Appelflap, recepten

Appelflap, recepten

Appelflap, recepten Dit is de benaming voor twee verschillende soorten gebak: Van bladerdeeg, gevuld met een mengsel van appel, kaneel en evt. amandelspijs, krenten en/of rozijnen. Deze zijn driehoekig van vorm. Van beslag, schijfjes appel worden door beslag gehaald en gefrituurd. Dit wordt ook wel de appelbeignet genoemd. Een gebaksoort dat veelal wordt gegeten rond de jaarwisseling.

Recept 1, appelflap:

Ingrediënten voor 20 stuks
  • 1 kg Goudrenetten
  • 1 zakje krenten
  • 1 zakje rozijnen
  • 3 eetlepels kaneelpoeder
  • 2 eetlepels suiker
  • citroensap
  • 20 plakjes bladerdeeg

Ingrediënten appelflappen
Ingrediënten appelflappen
Bereiding:
  • Oven voorverwarmen op 225 graden
  • Appels schillen, klokhuis verwijderen en in kleine stukjes snijden
  • In een kom doen en de krenten, rozijnen, citroensap, kaneelpoeder en suiker door roeren
  • Bladerdeeg laten ontdooien en wat appelmengsel opleggen
  • Plak bladerdeeg diagonaal dichtvouwen zodat een driehoek ontstaat
  • Met een vork de kanten van het pakketje dichtplakken
  • Iets suiker over de flap strooien
  • Bak de appelflap gedurende 25 minuten op 225 C° tot ze een mooi bruin kleurtje hebben

vulling appelflappen
vulling appelflappen

Recept 2, appelflap:

Ingrediënten voor ca 12 stuks
  • 12 plakjes bladerdeeg
  • 2 Goudrenetten
  • 4 eetlepels krenten
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 2 theelepels kaneel
  • 4 eetlepels suiker
  • kopje water

Bereiding:
  • Bladerdeeg laten ontdooien
  • Oven voorverwarmen op 200 C°
  • Appels schillen, klokhuis verwijderen en in blokjes snijden
  • Appelstukjes vermengen met de krenten, rozijnen, kaneel en helft van de suiker
  • Op ieder plakje bladerdeeg een mengsel van het appel leggen en het pakketje diagonaal dichtplakken
  • Randen met de vinger nat maken en goed aandrukken met een vork
  • Bovenkant van de flappen natmaken en op de bakplaat leggen
  • Nog wat suiker over strooien
  • Appelflappen in 15 tot 20 minuten gaar bakken

klaar voor de oven
klaar voor de oven

Recept 1, appelbeignet:

Ingrediënten voor min. 64 beignets
  • 20 Goudrenetten
  • 1 Pak basterdsuiker
  • 1 Potje kaneel
  • 700 Gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 Eieren
  • 2 Zakjes vanillesuiker
  • 7 Deciliter melk
  • 12 Gram zout
  • 3 Liter zonnebloemolie
  • Goede kwaliteit keukenpapier
  • Poedersuiker

eet smakelijk
eet smakelijk
Bereiding
  • Schil de appels
  • Snijdt de appels in mooie schijven ongeveer 3 á 4 plakken van iets minder dan 1 cm per appel
  • Haal nu pas het klokhuis weg met een appelboor
  • In een diep bord net zoveel kaneel in basterdsuiker doen totdat het lichtbruin is
  • Haal de appelschijven helemaal door het basterdsuiker/kaneel mengsel
  • Leg de schijven enkele uren in een bak zodat het kaneel en de suiker er goed in kan trekken. (Onderin de bak zal een soort siroop komen dat je later af kunt gieten)
  • Doe het zelfrijzend bakmeel in een kom en maak er een kuiltje in en doe er 4 eieren in, dan de melk en alles door elkaar mengen
  • Voeg de vanillesuiker en het zout toe
  • Verwarm het met zonnebloemolie
  • Haal een schijf door het beslag en leg het in de olie
  • Draai de schijf na een tijdje om zodat de andere zijde bovenaan zit
  • Als beide zijden lekker bruin zijn dan kan de schijf eruit
  • Als het beslag toch iets te dik blijkt, doe er dan wat melk bij. Bij te dun wat zelfrijzend bakmeel
  • Op keukenpapier laten uitlekken

Recept 2, appelbeignets

Ingrediënten
  • 1 kilo appels
  • 200 gram bloem
  • beetje bakpoeder of maïzena
  • 1/4 liter melk
  • 2 eieren
  • kaneel
  • poedersuiker
  • citroenrasp (eventueel)

Bereiding:
  • Appels schillen en klokhuis verwijderen met appelboor
  • Snijdt de appels in schijven en strooi daar wat kaneel en poedersuiker over.(Tip: en een eetlepel citroenrasp!)
  • Meng bloem, bakpoeder en eieren (eventueel opnieuw een weinig kaneel/poedersuiker) en voeg er al roerend melk bij
  • Let op: niet alle melk, maar zoveel dat het beslag niet te dun en niet te dik is om de appelschijven in te dopen
  • Haal de appelschijven door het beslag
  • Bak de schijven in hete olie

Lees verder

© 2006 - 2014 Storm, gepubliceerd in Recepten (Eten en Drinken) op . Het auteursrecht van dit artikel en antwoorden op reacties ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde links
Genieten Op Mooiste Plaatsen, Heerlijk Genieten En Verdienen, Lekker Snel Aan Het Werk, Alweer De Laagste Prijs en Wilt U Ook Interessant Werk.
Gerelateerde artikelen
Oliebollen receptOliebollen receptOliebollen bakken. Gezellig samen oliebollen eten op oudjaarsavond is een traditie! Ziet u er ook al weer naar uit om me…
Oliebollen & Appelbeignets receptenOliebollen & Appelbeignets receptenRecept voor oliebollen en appelbeignets. Nog maar een paar dagen en dan is het einde van 2012 al in zicht. En wat is oud…
Appelflappen Appelbeignets Appelbollen & Oliebollen ReceptenAppelflappen Appelbeignets Appelbollen & Oliebollen ReceptenRecepten om zelf appelflappen, appelbeignets, appelbollen en oliebollen te maken. Een traditie op Oudejaarsavond, de Jaa…
Oliebollen en appelflappenOliebollen en appelflappenÉén ding wat je niet mag vergeten met kerst en oud en nieuw is oliebollen en appelflappen. Lees in dit artikel hoe je ze…
Oliebollen bakken, mét een smaakjeIedereen kent de oude vertrouwde oliebol wel en veel mensen kunnen deze ook zelf maken. Maar wist je dat je een heleboel…

Reageer op het artikel "Appelflap, recepten"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Lysette, 22-05-2013 18:34 #11
Hmmmm. Lekker hoor! Ze zitten in de oven, ze ruiken al heerlijk! Alleen ik had een beetje veel kaneel, kan ook zijn dat ik gewoon een grotere eetlepel heb gebruikt ;). Heb er veel aan gehad! Reactie infoteur, 05-06-2013
Graag gedaan! en volgende keer gewoon weer maken, succes

Christa, 13-08-2011 21:20 #10
De appelflappen zijn echt super geworden! De bakker had ze niet beter kunnen maken haha. Echt een goed recept. Ik heb zelf een electrische oven die heb ik op 180 graden gezet en ze 15 minuten gebakken ipv 20minuten.

Henk, 04-06-2011 10:18 #9
In mijn heteluchtoven is 25 minuten op 225 veel te lang. Zou of de temperatuur verlagen of de baktijd verkorten in een degelijke heteluchtoven. Ik doe ze meestal een kwartiertje op 225. Helemaal super als je roomboter bladerdeeg gebruikt. Verder een goed recept.

Lyzanne, 31-12-2010 14:58 #8
Ik ga nu beginnen met apelflappen bakken:-) en ik ga dit recept gebruiken dankjewel:-p Reactie infoteur, 03-01-2011
Graag gedaan!

Jilliane, 11-08-2009 10:02 #7
Dankje voor het recept! Ik maak elk jaar appelflappen en appeltaart met appels uit onze eigen tuin. Ik had al verschillende recepten voor appelflappen geprobeerd maar deze vind ik echt het lekkerst! Reactie infoteur, 11-08-2009
Graag gedaan!

Jeremy, 09-02-2009 12:32 #6
Hey ik zag het 2de recept staan voor circa 12 appelflappen maar vroeg me af hoe je dat wou gaan redden met maar 4 plakjes bladerdeeg. Misschien is het handig om of de titel te veranderen of de ingredienten lijst aan te pakken want het kan namelijk voor een redelijk verwarring zorgen.

Jurrian, 22-05-2008 08:38 #5
Goede dag ik heb een vraag hoe zijn appelflappen onstaan ik zit op wellant en ik moet dat weten voor een opdracht als u wil laat even horen danku wel

Denise, 03-04-2008 21:50 #4
Wie kan mij vertellen hoe het mogelijk is dat de appelflappen mooi bol zijn i.p.v. ingezakt. Hoe kan ik voorkomen dat ze van onderen aanbranden?

Super, 26-02-2008 12:59 #3
Lekker waren de appelflappen, bedankt voor het recept :-)

Nina, 12-01-2008 17:49 #2
Ik vind het recept voor de appelflappen erg leuk! Ik hoop dat er af en toe andere recepten komen zodat je kan afwsselen. De appelflappen zijn superlekker! :-)

Dominique, 22-12-2007 08:16 #1
Ik vind deze recepten voor appelflappen heel handig want er staat dan ook met hoeveel personen je bent en wat je dan allemaal nodig hebt!
Ik mocht van me ouders appelflappen maken maar ik wist niet hoe je die moest maken dus ik keek en keek en keek op internet en eindelijk had ik het gevonden!
Super bedankt voor dit recept ik ben super blij anders kon ik het niet maken:-p:-p:-p

Infoteur: Storm
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Recepten
Reacties: 11
Schrijf mee!