Groente en kruiden creatief bewaren

Een prei kun je prima bewaren door hem in de grond te stoppen. Om de wortelvorming te stimuleren kun je hem eerst tussen de 3 en 5 dagen in een glazen pot voor het raam zetten. Zijn wortels worden dan steeds groter. Zet hem daarna in de volle grond, of in een pot. De prei zal dan doorgroeien. Hij krijgt zelfs een mooie bloem zoals te zien is op de foto hiernaast. Deze bloem kun je ook opeten. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoudsopgave


Creatief groente bewaren

Een preitje staat het liefst lekker in de zon op je balkon tussen de andere planten. Je kunt een prei ook binnen op de vensterbank in een pot zetten. Hetzelfde geldt voor de lente-ui. Deze heeft ook wortels als je een bosje in de winkel koopt. Zet hem eerst in een glazen pot met een ruime hoeveelheid water. Hij groeit dan gewoon door. De reden dat je de groente in de vensterbank zet is dat deze veel zonlicht krijgt. Zonlicht is nodig voor fotosynthese in de bladeren van de plant. Door de fotosynthese die in de plant plaatsvindt zal de plant door blijven gaan met voedingsstoffen maken. In de ijskast is daar geen sprake af; de voedingswaarde neemt er alleen maar af. De reden dat je de groente in een glazen pot zet is dat onder bij de wortels licht kan komen. De plant zal snel wortels maken in een glazen pot. Dit is namelijk dé manier om een plant te stekken.

Belabberde groeiomstandigheden van de koelkast

De prei in de groentela van de koelkast bewaren is zonde. Hij wordt geel doordat hij te weinig licht krijgt. Het is ook veel te koud voor de prei. In de donkere en koude ijskast worden door de belabberde groeiomstandigheden lente-uitjes vaak slijmerig. Ze zijn niet lang houdbaar in de koelkast. Maar in een glazen pot wortelen ze uitstekend. Je kunt ze vervolgens in een bloempot doen of in de tuin zetten. Zo heb je een zomer lang elke dag een paar snippers lente-ui. Meestal zijn een paar snippertjes ui genoeg en wil je niet een hele bos door het eten doen. Daarom is dit een ideale oplossing.

Stop prei in de grond

Ook voor de prei geldt dat het lekker is om enkele snippers door de rijst te doen. Maar je hebt wel zo een enorm grote prei gekocht. De rest zal verpieteren in de koelkast als je niet hem lekker laat groeien in de grond; daar hoort hij eigenlijk ook thuis. Een prei is namelijk een plant. Het kan ook een mooie sierplant zijn!

Koop een gewortelde aanbieding!

In Amsterdam en ongetwijfeld ook in andere steden zijn vaak bossen lente-ui in de aanbieding; drie voor één euro. Met drie bossen kun je geen maaltijd maken; of je moet vier dagen achtereen lente-ui eten en dan is het niet meer lekker. Wie de lente-ui in de grond stopt heeft voor later ook nog wat. Zo is de lente-ui voor de koopjesjager een extra goede aankoop. Elke dag kun je een omelet van enkele snippers lente-ui uit eigen tuin voorzien. Of je maakt een soepje met wat verse snippers lente-ui erover heen als hij klaar is. Lente-ui doet het goed in elk pasta- of rijstgerecht. Net als prei natuurlijk. Ze behoren tot dezelfde familie; de lookfamilie, samen met bieslook, daslook, knoflook, berglook en sjalotjes.

Eet de groene preibladeren ook

Overigens weten veel mensen niet dat je van prei de groene bladeren ook kunt opeten. Deze zijn eigenlijk juist het lekkerst. Je kunt als een prei in de grond staat gerust elke dag een paar centimeter bovenaf snijden, versnipperen en door de maaltijd doen. De plant groeit erg snel door als je een paar dagen niet snijdt. Dan kan er zomaar een bloembol vormen. Maar vrees niet; deze kun je ook opeten, inclusief stengel. Voor de visuele genieter is de bolvormige bloem van de prei ook een genot om naar te kijken. Het is in sommige tuinen een geliefde bloem, omdat hij zo groot wordt. De preibloem is een aangename verschijning om te zien.

Een eenvoudige groentetuin

Met prei en lente-ui maak je de groentetuin helemaal compleet. Je kunt daarnaast bieslook verbouwen. Dat is een winterharde looksoort die dus elk jaar weer opkomt. Bieslook is een sterke plant die het in de tuin prima doet. Hij komt elk jaar weer op, hoe hard het ook heeft gevroren. Wie erg van look houdt kan ook knoflookteentjes planten. Deze plant houdt door zijn sterke geur ook ongedierte weg uit de moestuin. Vaak wordt om die reden een knoflookteentje naast een ander gewas geplant. Maar de groente sprietjes die ontspruiten uit het teentje zijn ook een kruidige en gezonde lekkernij. De sprietjes smaken niet zo pregnant naar knoflook als de bol zelf. Bovendien is deze ´lenteknoflook´ niet te koop in de winkel. Door een paar teentjes in pot of tuin te parkeren verkrijg je dus een uniek ingrediënt dat nergens te koop is.

Maak je eigen lente-ui

Ditzelfde geldt voor een grote volgroeide ui, zowel de goudkleurige ui als de rode ui. Je kunt een uitje gewoon in de grond stoppen. Dan komt er zelfs verse lente-ui naar boven. Het enige wat je moet doen is goed opletten tijdens het in de grond stoppen en zorgen dat de wortels aan de onderkant zitten. Het is een heerlijke, goedkope, leerzame en leuke manier om zelf je groente te verbouwen.

Selderij

Een andere plant die het goed doet als je hem in het water zet is selderij. De wortels van deze plant zijn vaak helemaal afgeknipt als hij in de winkel ligt. Maar als je de plant in een pot met water voor het raam zet dan fleurt hij weer helemaal op. De eerste drie dagen kan hij wat slap lijken maar dan is hij in de fase van het wortel maken. Na vier of vijf dagen stoppen de blaadjes met slap hangen. Selderij is een traditioneel soepkruid maar je kunt er ook enkele blaadjes afhalen om een omelet of salade mee te kruiden. Het past goed in een verse kruidenmix van bijvoorbeeld basilicum, rozemarijn, citroenmelisse, lente-knoflook en peterselie.

Behalve dat de groenten en kruiden beter bewaard blijven heeft het ook een decoratieve waarde. Je hoeft geen nutteloze want oneetbare kamerplanten te kopen. Het verbouwen van groente of kruiden in de vensterbank staat net zo gezellig als het laten groeien van een gewone plant.

Kruiden wortels geven

Naast groente kun je ook veel kruiden bewaren in een pot water voor het raam. Ze blijven dan lang goed, langer dan in de koelkast. Bovendien is de kans groot dat de plant weer wortels maakt, wat betekent dat hij nog jarenlang mee kan! Munt en rozemarijn kunnen op deze manier makkelijk bewaard en gestekt worden. Je kunt een hele kruidentuin in de vensterbank beginnen, aangevuld met een paar groenten zoals lente-ui. Het grote voordeel van kruiden in de vensterbank is dat slakken geen kans krijgen want deze leven doorgaans niet binnenshuis. Zorg er wel voor dat je schone, ongebruikte tuinaarde gebruikt als je de zojuist gestekte kruiden in een pot zet.

Een overzicht

Daarnaast zijn er nog legio bladgroentes die allemaal goed in een glazen pot met water voor het raam bewaard kunnen worden. broccoli, bloemkool, paksoi, zelfs sla groeien allemaal door als je ze in het water zet. Ze zullen niet allemaal wortelen maar blijven wel prima een week bewaard. Ook zijn er ook kruiden zoals basilicum die nog lang kunnen groeien. Deze plant wil niet teveel water. Daarom kun je basilicum in een potje aarde voor het raam zetten, net als peterselie, Als je deze planten in de tuin zet is de kans groot dat slakken het opeten. Slakken houden niet van munt, dat smaakt waarschijnlijk te scherp en te fris. Munt kan eventueel in de tuin maar doet het ook goed voor het raam. Munt is makkelijk stekbaar in water, in tegenstelling tot basilicum en peterselie.

Overzicht van groenten en kruiden die je beter buiten de ijskast kan bewaren maar in een glazen pot met water op de vensterbank:
GroenteKruiden
Lente-uiSelderij
PreiMunt
broccoliKoriander
PaksoiRozemarijn
BloemkoolTijm
SpruitjesLavendel
Krop slaCitroenmelisse
IJsbergsla

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eigen moestuin: SelderijJe eigen moestuin: SelderijSelderij is een kruid dat ook wel snijselderij wordt genoemd. Het is een kruid dat je heel gemakkelijk in je eigen moest…
Welke groente is in welke maand vers?Deze groentekalender geeft aan welke groente in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn.…
Voedsel bewaren in de koelkast: langer houdbaar?Voedsel bewaren in de koelkast: langer houdbaar?Voedsel bewaren in de koelkast. Zodra ons eten willen bewaren plaatsen we dit meestal in de koelkast. Maar zijn alle voe…
Kilocalorieën groentetabelKilocalorieën groentetabelDat er in bijna alle eten en drinken calorieën zitten dat weten we zo langzamerhand wel. Op de meeste verpakkingen van v…

Barbecuen een feest als je zorgzaam tewerk gaatBarbecuen een feest als je zorgzaam tewerk gaatAls het weer zomer wordt krijgen we met zijn allen de kriebels en willen gaan barbecueën. Hetzij met houtskool, hetzij o…
De verjaardag, lekkere en makkelijke hapjes voor op tafelDe verjaardag, lekkere en makkelijke hapjes voor op tafelTijdens een verjaardag kan je heel veel verschillende hapjes op tafel zetten maar meestal blijven we toch enigszins hang…
Bronnen en referenties
  • http://www.moestuinforum.nl/munt-krijgt-wortels-t4541.html
  • http://amillar.hubpages.com/hub/The-Best-Way-to-Keep-Fresh-Green-Vegetables
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 21-11-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.