Barbecuen een feest als je zorgzaam tewerk gaat

Barbecuen een feest als je zorgzaam tewerk gaat Als het weer zomer wordt krijgen we met zijn allen de kriebels en willen gaan barbecueën. Hetzij met houtskool, hetzij op gas of met elektriciteit, het maakt niet zoveel uit: de gedachte aan de geur van gegrild vlees of vis ‘en papillotte’ is al voldoende om zin te krijgen en de barbecue uit de kelder of het tuinhuis te halen. Hier enkele richtlijnen om het te doen zoals het hoort. Het heropfrissen van het geheugen voor de anciens, een reeks adviezen voor de nieuwe zomerkoks in de tuin of op de camping.

Welke barbecue?

Voor de meeste mensen lijkt dit een domme vraag: op houtskool natuurlijk omdat je dan die typische barbecuesmaak hebt, zo is de redenering. Toch blijkt uit tests dat er geen verschil qua smaak is tussen barbecue op houtskool en op gas. Daarenboven is een barbecuestel op gas veel gebruiksvriendelijker: één druk op de knop en je kunt eraan beginnen. Daarnaast: ook geen lange voorbereidingstijd nodig. Voor een elektrische barbecue heb je dan weer een verlengsnoer nodig waarmee je moet oppassen tijdens het barbecueën. Leg het dus niet op een plaats waar veel mensen passeren. Wat je niet hebt met gas of elektriciteit is het nagloeien van de houtskool wat een zekere sfeer schept bij valavond. Aan jou dus de keuze wat je het belangrijkst vindt.

De voorbereiding van de barbecue

Dit zijn richtlijnen die je zeker moet volgen wil je veilig kunnen barbecueën zodat het feestje niet vergald wordt door ongevallen te wijten aan onvoorzichtigheden.

Om te beginnen moet je er zorg voor dragen dat je barbecue goed vaststaat. Niets zo gevaarlijk als een stel dat onstabiel staat. Dus plaats het op een stevige, vlakke ondergrond. Plaats het minimum drie meter van je woning of je tent als je een campingfan bent, zeker niet onder een afdak of een luifel. Houd het eveneens uit de buurt van tafellakens, parasols, tuinmeubels, struiken, bomen en dergelijke meer. Een windvrije plaats kan erbij helpen dat vonken niet overslaan naar brandbare voorwerpen. Essentieel voor de veiligheid! Een elektrische barbecue plaats je dan weer nooit in de buurt van een zwembad of water in het algemeen.

Om ongelukken te voorkomen is het best geen verlengkabels of objecten in de buurt van je barbecue te laten. Zo zal er ook niemand toevallig struikelen en kok en barbecuestel in gevaar brengen. Daarom is het ook uitermate belangrijk om kinderen uit de buurt van de barbecue te houden. Spelende kinderen zijn ongewenst als je het veilig wil houden. Licht ze voor wat de gevaren zijn zodat ze begrijpen waarom het niet kan. Zorg voor andere activiteiten zodat ze zich niet tijdens het barbecueën in jouw buurt ophouden. Ook huisdieren blijven beter uit de buurt van het barbecuestel. Ze zijn even onberekenbaar en wispelturig.

Het is belangrijk dat je toestel proper is en alle vuil is verwijderd. Hygiëne is essentieel als je met voeding bezig bent. Je gasten zullen je er dankbaar voor zijn. Daaruit volgt dat je ook tijdens de voorbereiding zorg draagt voor proper materiaal zoals schone snijplanken en dat je apart kookgerei gebruikt voor rauw en bereid vlees. Net zo goed serveer je het bereide vlees niet in dezelfde kom of schotel van het rauwe vlees. Vooraleer aan de slag te gaan heb je uiteraard je handen grondig gewassen. Leg niets in de buurt van de barbecue dat niet strikt noodzakelijk is. Houd vooral alcoholhoudende dranken ver weg van je toestel omdat alcoholdampen door de hitte kunnen ontvlammen.

De kok

Wie barbecuet neemt al deze veiligheidsmaatregelen in acht en zorgt ervoor dat hij alleen achter het toestel plaatsneemt.
  • Laat niemand anders toe in je buurt zodat er niets mis gaat.
  • Als verantwoordelijke ligt het voor de hand dat je niet drinkt. Het is uitermate belangrijk dat je je volledig kan concentreren op je taak zodat niets jouw veiligheid en de veiligheid van je gasten in gevaar brengt.
  • Barbecueën doe je niet met ontbloot bovenlijf. Draag geen licht ontbrandbare kledij en zorg voor een schort, niet synthetisch, en handschoenen speciaal voor het barbecueën.
  • Gebruik materiaal als vleestangen, -vorken en -pennen met een houten handvat dat lang genoeg is om te barbecueën zodat je handen niet te dicht tegen de hittebron moeten komen. Hout is beter dan metaal, omdat metaal zeer snel warm wordt en je je eraan kan verbranden. Leg het gereedschap steeds binnen handbereik zodat je je zo min mogelijk moet verplaatsen tijdens het barbecueën.
  • Prik niet in het vlees omdat het kan spatten en vlammen doen oplaaien.

Waarop let je bij het opstarten van de barbecue?

  • Aanmaken van de barbecue doe je met bruine aanmaakblokjes. Ze zijn milieuvriendelijk, reukloos en niet giftig. Ze worden geplaatst op de houtskool of de briketten, niet eronder zodat de juiste zuurstoftoevoer gegarandeerd is. Met briketten heb je het voordeel dat ze geen vonken veroorzaken. Blaas niet in het vuur, maar gebruik een blaasbalg of een waaier.
  • Je mag maar pas beginnen te barbecueën als de kolen niet meer gloeien en je er een soort van witte laag rondom ziet verschijnen. Dat zal ongeveer een uur duren. Om op houtskool te barbecueën moet je dus voldoende tijd uittrekken. Kun je dat er niet voor opbrengen dan kun je nog altijd opteren voor een barbecue op gas of een elektrisch toestel. Een gasbarbecue steek je direct aan als je het gas opendraait.

Hoe ga je te werk voor de bereiding?

De directe wijze is een goede manier om tot een optimaal resultaat te komen. Het is identiek aan het grillen. De te bereiden voedingsmiddelen worden boven het houtvuur of de bakplaat gelegd. Voor je het eten op de grill legt strijk je er wat olie op. Het kruiden doe je net voor je het op de barbecue legt. Om er zeker van te zijn dat het vlees goed bereid wordt keer je het halfweg de baktijd om. Je kan het natuurlijk ook regelmatig draaien en verplaatsen op de barbecue. Hier spreken we over dingen die niet meer dan een klein halfuurtje bereidingstijd nodig hebben: biefstuk, varkenskarbonade, kippenbillen, worst, groenten. Voor grotere stukken geldt een andere bereidingswijze, maar dat hoort niet thuis bij de dagdagelijkse barbecue die we allen kennen.

Wat doe je na het barbecueën?

Vooraleer je de barbecue verplaatst moet je zeker zijn dat hij volledig is gedoofd. Dat doe je met zand aangezien houtskool nog lang blijft nagloeien. Enkel als je je vergewist hebt dat de barbecue is afgekoeld kan je de as opruimen en eventueel de barbecue verplaatsen.

Wat te doen als er iets fout gaat?

Een ongeluk is altijd mogelijk tijdens het barbecueën. Daarom ook dat je je voorzorgen moet nemen en een emmer water, natte doeken en zand in de buurt moet houden. Mocht je over een brandblusapparaat beschikken laat het dan nooit in de buurt van de barbecue staan. Een barbecue met houtskool blus je dus met water of zand. Bij een gasbarbecue draai je de gastoevoer dicht. Elektrische barbecuestellen daarentegen moet je met een poederblusser blussen. Water is uit den boze!

Ook voor eventuele slachtoffers geldt: eerst water en dan de rest. Mocht iemand zijn kleding toch in brand zijn gevlogen, rol het slachtoffer over de grond of gooi er een deken over. Het slachtoffer mag zeker niet gaan rennen vermits dat de vlammen aanwakkert! Houd altijd noodnummers van dokters, brandwondencentra, brandweer en ziekenhuizen bij de hand in geval van nood.
© 2012 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overal barbecuen met een draagbare BBQEen gezellige BBQ is de maaltijd bij uitstek op een warme zomerdag of zwoele avond. De barbecue wordt in de tuin gezet e…
Barbecue en grill tipsBarbecue en grill tipsEen barbecue organiseren tijdens een warme zomerdag voor familie en vrienden is leuk! Gezellig met z´n allen in de tuin,…
Barbecuetoestellen: zo maken we de beste keuzeBarbecuetoestellen: zo maken we de beste keuzeBij de eerste lentedagen worden ieder jaar weer massaal de barbecuetoestellen bovengehaald, en komen de indringende barb…

Bento box: culinaire kunst in een lunchtrommelBento box: culinaire kunst in een lunchtrommelDe Japanse lunchbox lijkt in niets op onze Hollandse ‘bammetjes met kaas’ gepropt in een bakje of zakje. Nee de Japanner…
Groente en kruiden creatief bewarenEen prei kun je prima bewaren door hem in de grond te stoppen. Om de wortelvorming te stimuleren kun je hem eerst tussen…
Vosje (460 artikelen)
Gepubliceerd: 19-05-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.