Steenfruit, steenvrucht en verzamelsteenvrucht met pit

Steenfruit, steenvrucht en verzamelsteenvrucht met pit Het is over het algemeen zoet en sappig en ligt in de zomer volop in het groente- en fruitschap: steenfruit. Steenvruchten heb je in soorten en maten en in diverse kleuren en dan is er ook nog verzamelsteenfruit. Wat is precies een steenvrucht en wanneer spreken we van verzamelsteenfruit? En welke soorten bestaan er? Zitten er echt stenen in steenfruit? Steenfruit is behalve mooi om te zien ook lekker en gezond om uit de hand te eten en heerlijk om mee te kokkerellen.

Vruchten met een harde pit


Steenvrucht met pit

Steenfruit is een verzamelnaam voor vruchten met een harde pit. Het zaad van het fruit is beschermd door een houtachtig omhulsel. De vrucht is niet van steen en in de vrucht zit ook geen steen, maar wel een pit. Die pit kan erg hard zijn, bijna zo hard als steen. Daar heeft het fruit zijn naam aan te danken. Een steenvrucht kun je een vrucht noemen waar pit in zit. De maanden juli, augustus en september geven in Nederland en België het lekkerste steenfruit.

Zomerfruit

In Europa is steenfruit echt zomerfruit. De vruchten worden over de hele wereld geteeld en geplukt, zodat er in de winter ook steenfruit te verkrijgen is. Een reis van de andere kant van de wereld naar het schap in de supermarkt in Nederland of België neemt ongeveer twee tot drie weken in beslag. In die tijd moet het fruit goed blijven. Op lokale markten is de reis van boom (bijvoorbeeld perzik), struik (bijvoorbeeld framboos) of plant (bijvoorbeeld aardbei) naar marktkraam veel korter.

Vruchtvlies en vruchtvlees

Om het endocarp, inwendige vruchtvlies om de pit, zit het mesocarp dat meestal vlezig is. Dat is het vruchtvlees. Om het vruchtvlees zit de vruchtschil, het exocarp.

Bron: LadyofHats, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: LadyofHats, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Soorten steenfruit

Er zijn verschillende soorten vruchten die we kunnen rekenen tot steenfruit. Er komen door veredeling, mutaties en kruising van de diverse soorten ook nieuwe vruchten bij. Een voorbeeld van zo’n nieuwe soort is de nectarine (een perzik met een glad huidje, een mutant) en de aprium (een kruising tussen de pruim en abrikoos). Enkele bekende en minder bekende soorten steenfruit zijn:
  • Aardkers (lampionnetje)
  • Abrikoos
  • Avocado
  • Bauno
  • Jujube
  • Kers
  • Olijf
  • Pruim
  • Perzik
  • Mango
  • Peer
  • Pruim
  • Sterappel
  • Vijg

Acocado / Bron: David Monniaux, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Acocado / Bron: David Monniaux, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Aardbei / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Aardbei / Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Aardkers / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Aardkers / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Verzamelsteenvrucht

Naast steenfruit bestaan er ook vruchten die we rekenen tot de verzamelsteenvruchten. In feite bestaan die vruchten uit meerdere steenvruchten die samen een vrucht vormen. De framboos is er een mooi voorbeeld van. Alle bolletjes van de framboos zijn een apart vruchtje met een pitje, die samengeklonterd de framboos vormen.

Braam / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Braam / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Vruchtbladen
De verzamelsteenvrucht is ontstaan uit verschillende vruchtbladen van één bloem. Elk van die vruchtbladen vormt een steenvruchtje. Bij een verzamelsteenvrucht zitten die steenvruchtjes op één bloembodem die omgeven wordt door één bloemkelk. Verzamelsteenvruchten zijn:
  • Aardbei
  • Braam
  • Framboos

Koken met steenfruit

Steenfruit is lekker om uit de hand te eten, maar het combineert ook heerlijk met groenten, vlees en vis. Met steenfruit kun je lekker koken en het past bij hartige en zoete gerechten. Je kunt er jus en saus van maken die verrukkelijk combineren met andere ingrediënten. Er kan sap, jam en wijn van gemaakt worden en het laat zich prima en smakelijk verwerken in chutney’s, taarten en toetjes. Je kunt er koekjes mee bakken en stoofpotjes mee laten sudderen. Het fruit verwerkt goed tot een vitaminerijke salade en in yoghurt of ijs is het een lekker koud dessert.

Framboos / Bron: Toubib, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Framboos / Bron: Toubib, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Gezond
In fruit zitten vitaminen en mineralen. Elke fruitsoort heeft wel een gezonde stof als specialiteit. Zo zit er in aardbeien veel foliumzuur dat bloedarmoede voorkomt en hebben abrikozen veel bètacaroteen, dat goed voor de huid is. Bramen zitten vol calcium, magnesium en ijzer, die goed zijn voor de botten, spieren en het bloed. Frambozen zijn de leverancier van antioxidanten, stoffen die een kankerremmende werking zouden hebben. Nectarines zitten vol bètacaroteen, luteïne en zeaxanthine, wat goed voor de ogen is. Perziken zijn gewoon lekker en pruimen zijn vezelrijk, goed voor de darmen.

Bijzonderheden

  • Sommige mensen krijgen een allergische reactie op steenfruit.
  • Tijdens de hondsdagen (19 juli tot en met 18 augustus) bederft steenfruit snel. Eet het in die periode meteen op of verwerk het fruit direct.

Spreekwoord
Met grote heren is het kwaad kersen eten
Vertrouwelijke omgang met groten valt dikwijls tegen, ze spuwen je de pitten in het gezicht

Bewaren

Bewaar steenfruit niet te koud en niet in de koelkast. Leg het wel op een koele plaats. De beste temperatuur is tussen de 10 en 18 graden.

Tot besluit

Steenvruchten zijn niet alleen fantastisch in de fruitschaal, ze zijn ook heerlijk om zo uit de hand te eten. De hele zomer door zijn ze de leverancier van plezier vanwege hun heerlijke smaken en goede stoffen door alle vitaminen en mineralen die er in zitten. Dat je van steenvruchten ook nog eens heerlijke gerechten en dranken kunt maken is ook al zo’n zegen die de vruchtbomen en -struiken voor de mens in petto heeft.

Spreekwoord
Dit is de kers op de taart
Dit is het detail dat het project perfectioneert

Lees verder

© 2017 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welk fruit is in welke maand fris?Welk fruit is in welke maand fris?Deze fruitkalender geeft aan welk fruit in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn. Het i…
Fruit, wat is gezonder?Fruit, wat is gezonder?Fruit verzorgt het lichaam optimaal met belangrijke vitaminen en mineralen. Echter, sommige fruitsoorten zijn nog gezond…
Milkshakes met ijsMilkshakes met ijsEen ijskoude, verfrissende en verkoelende milkshake vol met fruit, melk en roomijs. Een lekkere zomerdrank tijdens warme…
Drie verrukkelijke kersencocktailsDrie verrukkelijke kersencocktailsDrie verrukkelijke cocktails waarvan de receptuur de tand des tijds heeft doorstaan. Ze zijn wereldberoemd en worden in…

De geschiedenis van koffie: hoe Europa koffie leerde kennenDe geschiedenis van koffie: hoe Europa koffie leerde kennenOnze dagelijkse kop koffie is een belangrijk deel van onze ochtendroutine. Misschien wel het belangrijkste. Hoe moeten w…
Dennenthee – thee van dennennaaldenDennenthee – thee van dennennaaldenDennen geuren niet alleen lekker, de naalden van de bomen blijken ook nog eens een smakelijke en gezonde thee te leveren…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jack Dykinga, USDA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.houtwal.be/vakartikels/steenfruit/steenfruit_prunus_index.htm geraadpleegd op 19 juli 2017
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Steenvrucht geraadpleegd op 19 juli 2017
  • http://www.totalproduce.nl/afnemer/producten/steenfruit geraadpleegd op 19 juli 2017
  • https://www.tuinadvies.nl/artikels/soorten_steenfruit geraadpleegd op 19 juli 2017
  • https://www.rungis.nl/column/steenfruit/ geraadpleegd op 19 juli 2017
  • http://www.hermandenblijker.nl/Actueel/Column/49/Herman_den_Blijker_over_steenfruit geraadpleegd op 19 juli 2017
  • https://www.jamiemagazine.nl/tips/kooktips/kook-eens-met-steenfruit.html geraadpleegd op 19 juli 2017
  • https://www.jasperalblas.nl/wat-je-moet-weten-over-avocados/ geraadpleegd op 19 juli 2017
  • http://www.fruitmastersholland.nl/main.php?cid=90 geraadpleegd op 19 juli 2017
  • https://www.voedingonline.nl/page/Nieuws/Bericht/64/Spreekwoorden-met-kersen geraadpleegd op 19 juli 2017
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Fruit_anatomy geraadpleegd op 19 juli 2017
  • https://www.gezondheidsnet.nl/groente-en-fruit/zacht-fruit-boost-voor-je-gezondheid geraadpleegd op 19 juli 2017
  • Afbeelding bron 1: LadyofHats, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: David Monniaux, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 4: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 5: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 6: Toubib, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Reactie

Fredy Schuurman, 13-09-2018
Vruchtvlees eten we op. Vitamine rijk en gezond.
Het nut voor de plant zelf is, dat als de vrucht afvalt op de grond het vruchtvlees gaat rotten. Hierdoor wordt de pit zacht, en kan gaan ontkiemen voor een nieuwe plant. Is dat zo? Reactie infoteur, 02-10-2018
Beste Fredy,
Het vruchtvlees maakt de vrucht aantrekkelijk voor dieren, die dan helpen de zaden te verspreiden. Dat de pit zacht wordt van het vruchtvlees heb ik nergens kunnen vinden.

Groet,
Sjaan

Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 17-02-2019
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 19
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.