Algen superfood of het groene goud
Algen zijn lastig als we ze in het aquarium of de vijver hebben, of als ze de tegels van ons terras glad maken, maar de minuscule organismen zijn ook waardevol. Het is net als met zevenblad in de tuin, je kunt je eraan ergeren en ze met paardenmiddelen proberen te bestrijden, maar je kunt er ook je voordeel mee doen. Net als zevenblad zijn algen voedzaam. Algen worden al volop in cosmetica gebruikt en het duurt niet lang meer of ze worden verwerkt in veevoer en misschien wel in producten die voor menselijke consumptie geschikt zijn. En waarom ook niet?
Algen in opmars
Algen kunnen worden ingezet als duurzame kleurstof en ook als onderdeel van veevoeder. Het kan zelfs geschikt gemaakt worden voor menselijke consumptie en het is een kwestie van tijd voor wij producten met algen erin verwerkt op ons bordje krijgen. De opmars van algen is een feit.
Vetzuren en enzymen
Algen zijn in staat om tijdens hun groei, met alleen de zon als energiebron, eiwitten, vetzuren, carotenoïden of enzymen te maken die als voedsel, chemicaliën en brandstof kunnen dienen.
Aquacultuur
In de branche van de viskwekerijen is met inzet van algen veel voordeel te behalen. De aquacultuur, de kweek van vissen kosten veel vis. Vissen, schaal- en schelpdieren, zalm, mosselen en oesters worden op grote schaal gekweekt. Voor de kweek van een kilo zalm is vijf kilo wilde vis nodig, dat wordt vermalen tot vismeel en olie. Die wilde vis eet algen. Het zou veel logischer zijn om de tussenstap van de wilde vis over te slaan en de zalm rechtstreeks met de algen te voeren. In algen zitten veel eiwitten, olie en vitaminen. Bio-ingenieurs studeren op die oplossing.
Eiwitten, veevoer, soja en Amazonewoud
De eiwitten in algen maken het wier ook bijzonder geschikt voor diervoeder. Het kan dan de massaal ingevoerde soja vervangen. Door minder soja te gebruiken hoeft er ook geen regenwoud meer gekapt te worden. Soja is vooral afkomstig uit Brazilië, waar het Amazonewoud stukje bij beetje gekapt wordt om plaats te maken voor sojaplantages. En niet alleen daar. Er worden meer waardevolle ecosystemen vernietigd door de vraag naar soja en de aanleg van plantages. Het gebruik van algen in plaats van soja is dan een flinke stap in de goede richting.
Kleurstoffen uit algen en biogas
De chemische sector haalt kleurstoffen uit algen en de energiesector wil de algen gaan gebruiken voor biodiesel of om biogas te produceren. Deze ontwikkeling helpt Nederland meteen ook bij de duurzame ambitie die het heeft opgesteld, om in 2020 minstens 20 procent van de energie uit hernieuwbare bronnen te halen. Een open doel voor de algen.
Superfood en Groene Goud
Algen kregen de titel superfood vanwege hun eigenschappen. Het is een product met grote voedingswaarde, ook voor de mens. Het lijkt alsof de stoffen in algen de ontwikkeling van kanker verminderen en het immuunsysteem verbeteren. Een groot pluspunt van algen is ook dat ze makkelijk te kweken zijn en geen concurrentie voor andere gewassen vormen. Ze hebben geen vruchtbaar land nodig, omdat ze in vijvers kunnen groeien. Gronden die zijn uitgeput wat betreft voedingsstoffen kunnen dienen als kweekgrond voor algen. Daarbij komt nog een voordeel: ze kunnen groeien op afvalstromen zoals urine en vergiste mest. Ze nemen daarbij ook nog eens CO2 op, dat nog een groot voordeel is. Het zou het
Groene Goud genoemd kunnen worden.
Spirulina
Spirulina is een dergelijke superfood, de pilletjes en poedertjes met tal van gezonde vitamines, mineralen en aminozuren vormen al jaren de superfood onder de superfoods.
Nadeel
Het klinkt als muziek in de oren, maar er kleeft nog een enkel nadeeltje aan de kweek van algen: er is veel energie nodig om het productieproces te laten draaien. De pompen en ventilatoren die nodig zijn bij het proces verbruiken veel energie en dat maakt het proces minder duurzaam. Bio-ingenieurs zien het als haalbaar dat daar nog vooruitgang geboekt kan worden en dan is de opmars van de alg niet te stuiten.
Algen en wieren
Groene algen zijn groenwieren die tot het fytoplankton horen. Algen is een verzamelnaam voor minuscule en eenvoudige organismen, heel kleine plantjes. Er bestaan eencellige en meercellige algen en de groene varianten behoren tot de groenwieren. Wieren die in zee groeien noemen we zeewier. Zeewier wordt wel gegeten en in sushi verwerkt.
Chlorofyl
Algen ontberen wortels, bladeren of stengels die gewone planten wel hebben. De meeste algen gebruiken zonlichtenergie en zijn dus fotoautotroof. Het groen komt van bladgroenkorrels, met fotosynthetische structuren die zijn afgeleid zijn van
blauwalgen. De bladgroenkorrels met chlorofyl, het bladgroen, produceren zuurstof. Chlorofyl is een biologisch pigment, waarmee de alg zo veel mogelijk licht kan vangen. Het bladgroen krijgt daarbij hulp van rode en gele pigmenten.
Lees verder