Traditioneel eten en drinken in Frankrijk

Traditioneel eten en drinken in Frankrijk Frankrijk staat bekend om zijn lekkere eten en drinken en de Fransen zijn er terecht trots op. Ze geven veel geld uit aan goed eten en drinken. Maar de gerechten en gewoonten zijn soms toch heel anders dan wij gewend zijn in Nederland en België. Ook de gewoonten en manieren kunnen anders zijn dan in Nederland. Enige uitleg is dan welkom om volop van de Franse keuken te kunnen genieten.

Ontbijt – Petit Dejeuner

Een Frans ontbijt bestaat uit stokbrood met wat boter en jam, en daarbij wordt een grote kop slappe koffie gedronken. Croissants zijn een extraatje en zeker niet voor dagelijks gebruik. Hetzelfde geldt voor andere luxe broodjes zoals bijvoorbeeld de pain au chocolat (chocoladebroodjes). Wat met name in de grote steden nog wel eens voorkomt is dat op weg naar het werk een ontbijtje, bestaande uit een grote kop koffie waarin een croissantje gedoopt wordt, genuttigd wordt staande aan de bar van een café. Zie ook het hoofdstuk over café’s.

Lunch – Dejeuner

Traditioneel wordt er om 12.00 uur geluncht. Het dejeuner kan een uitgebreide maaltijd zijn, zelfs nog uitgebreider dan het avondeten. En natuurlijk hoort daar ook een glas wijn bij. Hier is men soms heel strikt in zodat het niet mogelijk is om bijvoorbeeld om 13.00 uur nog te beginnen met de lunch. Uiteraard is dit in de grote steden en toeristische gebieden anders: daar kun je de hele dag eten.

Diner

Het avondeten gebeurt later dan wij in Nederland gewend zijn. Restaurants zijn vaak vanaf een uur of zeven ’s avonds open, maar de meeste gasten komen binnen tussen 20.00 en 22.00 uur. Ook privé is het gebruikelijk om rond deze tijd te eten, dit is wel afhankelijk van de streek en praktische zaken zoals de aanwezigheid van kinderen.

Kaasplateau

Een kaasplateau wordt als tussengang tussen het hoofdgerecht en het dessert of als dessert geserveerd. Snij naar believen een stukje af van alle kazen of van de kazen die je lekker vindt. Vaak wordt ook een regionale Franse kaas gepresenteerd waar men trots op is. Informeer gerust naar de soort en herkomst van de diverse kazen.

Dessert

In Nederland is het ongebruikelijk, in Frankrijk heel gewoon: een stukje taart als dessert. In de zomer zijn frisse taarten met fruit geliefd. Typisch Frans is de ‘Tarte Tatin’, een omgekeerde appeltaart met de korst aan de bovenkant. Verder is crème brûlée een heerlijk toetje: een custard gemaakt van room. Eieren, suiker en vanille en daarop een laagje gebrande suiker. Het lekkerste is het als de custard koud en smeuïg is en de suiker heet en hard. Veel bekender is de Mousse au Chocolat (chocolademousse) die wij ook in Nederland kennen.

Stokbrood

Fransen eten bij iedere maaltijd stokbrood en voor ons lijkt het allemaal hetzelfde. Niets is minder waar. Je hebt dunne stokbroden (baquette) en dikke stokbroden (flûte), maar soms is de benaming net andersom. Een meergranenbrood wordt verkocht als ‘pain complet’ of ‘pain de campagne’. Bij de maaltijd wordt een stukje brood afgescheurd en gebruikt om restjes, zoals saus, op te schuiven en op te eten.

Café

Het is niet ongebruikelijk dat er in hetzelfde café verschillende tarieven gehanteerd worden afhankelijk van waar je je drankje bestelt. Van goedkoop naar duur is dat:
  • staand aan de bar
  • zittend in het café’
  • zittend op het terras

Vaak heeft ook de ‘Tabac’ een cafeetje ingericht in zijn zaak.

Drankjes

Pastis

Pastis is een typisch Frans drankje dat zijn oorsprong vindt in Marseille en vooral in Zuid-Frankrijk populair is. Het is een aperitief (drankje voorafgaand aan de maaltijd) met een anijssmaak. Het wordt geserveerd met een kankoud water. Het water giet je bij de pastis waardoor een troebel drankje ontstaat. De bekendste pastis is van Paul Ricard.

Wijn

Wijn is de nationale drank van Frankrijk. Beginnende of incidentele wijndrinkers kunnen altijd het beste kiezen voor een ‘vin de pays’, Letterlijk vertaald een ‘landwijn’, maar ‘tafelwijn’ is een geschiktere vertaling. Het zijn goede wijnen voor een bescheiden prijs waar de wijnboer zijn creativiteit in kan leggen. Dit in tegenstelling tot de prestigieuzere AOC wijnen waarvan het karakter en de vele andere aspecten streng bewaakt worden.

Water

Bronwater is onder heel veel merken te koop. En er zit wel degelijk verschil in. Vergelijk eens een lichte Perrier met een 'vettige' Badoit en het is meteen duidelijk dat bronwater in veel smaken voorkomt.
© 2014 - 2025 Serve, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tarte Tatin, omgedraaid appeltaartjeTarte Tatin, omgedraaid appeltaartjeZin in appeltaart? Maak dan eens Tarte Tatin. Dit omgedraaide appeltaartje is heel makkelijk te maken. Lekker voor bij d…
Crème brûlée maken met een crème brûlée-branderCrème brûlée maken met een crème brûlée-branderWil je voor het kerstdiner of een ander feestelijke gelegenheid een perfecte crème brûlée op tafel zetten dan gebruik je…
Dessert en bijpassende dessertwijnenAan het einde van een geslaagd diner vormt een overheerlijk dessert het puntje op de i. Dessert met een goed bijpassende…

De Gambiaanse keukenDe Gambiaanse keukenGambia is een klein land aan de westkust van Afrika. De Gambiaanse keuken is dan ook niet zo bekend als de Franse of Ita…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mueslimuse, Pixabay
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Pastis
  • http://www.hurktoilet.nl/brood.php
Serve (17 artikelen)
Laatste update: 07-02-2019
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.