De Gambiaanse keuken
Gambia is een klein land aan de westkust van Afrika. De Gambiaanse keuken is dan ook niet zo bekend als de Franse of Italiaanse keuken. Nee, de keuken in Gambia kennen niet veel mensen. Een maaltijd bestaat vaak uit rijst met kip of vis en word lokaal bereid boven een open vuur. Het interessante is dat in Gambia alle ingrediënten vers zijn. Alles word lokaal geproduceerd, gevangen of gefokt. In Gambia hebben ze wel degelijk traditionele gerechten. Om een indruk te geven van de keuken in Gambia behandelen we naast algemene informatie en eetgewoonten drie verschillende gerechten met hun recept. Deze gerechten zijn natuurlijk ook te maken in een Nederlandse keuken…
Algemene informatie
De traditionele Gambiaanse gerechten bevatten bijna alleen lokale producten als kip, vis, rijst, pinda’s en pepers. Hiernaast worden er natuurlijk wel enkele dingen geïmporteerd, zoals maggiblokjes. Door het gebruik van verse groenten en fruit hebben de gerechten een hoge voedingswaarde. Als bijgerecht bij een maaltijd wordt vaak “Tapalapa” geserveerd. Dit is de Gambiaanse variant op een stokbrood welke in de lokale shops worden verkocht in een krant. Deze wordt ook vaak gegeten met een klodder mayo als lunch door de lokale bevolking.
Eetgewoonten
In de Gambiaanse cultuur is eten een gezamenlijk iets. Een hele familie gaat zitten rond een grote schaal met eten. Het eten gebeurd niet met bestek, dit gaat met de handen. En dan wel met de rechterhand, in de Islam is het onhygiënisch om te eten met links. Als u als buitenlander op bezoek bent bij Gambianen krijgt u echter wel vaak bestek aangeboden.
Drie gerechten met hun recept
Hieronder ziet u drie traditionele Gambiaanse gerechten met hun recept. In Gambia worden deze bereidt boven een open vuur, in Nederland kan dit natuurlijk ook prima op een kookplaat.
Yassa
Yassa is een is een veel gegeten stoofpot in Gambia, het gerecht vindt echter zijn oorsprong in Senegal. Deze stoofpot word meestal gemaakt met kip maar het is ook mogelijk dit te doen met rund of vis. Serveer dit gerecht met rijst, het liefste basmati of jasmine.
Ingredienten (4-6 personen):
- 1 hele kip, gesneden in middelgrote stukken
- 7 uien
- sap van 4 citroenen
- 2 theelepels Dijon mosterd
- 150 ml olie
- 1 bol knoflook
- 2 maggiblokjes
- 1 kopje water
- zwarte peper
- 1 theelepel chili poeder
- Zout
Instructies
Begin met het marineren van de kip met 1 theelepel mosterd, de helft van de knoflook, sap 2 citroenen en zwarte peper. Vervolgens snij en marineer de uien met hetzelfde als de kip zonder de knoflook deze wordt later toegevoegd. Bak de kip in de pan met olie op hoog vuur tot de stukken mooi bruin zijn. Zet deze even aan de kant en ga verder met de uien. Fruit de uien in een grote pan met olie en voeg de over gebleven knoflook toe. Hierna voegt u de kip samen met de uien en een kopje water. Maak het af met de bouillonblokjes, chilipeper en zout naar smaak. Nog 30 minuutjes sudderen tot de kip gaar is en uw Yassa is klaar om geserveerd te worden met rijst.
Domoda
Domoda is misschien wel het meest populaire gerecht in Gambia. Het basis ingrediënt zijn pinda’s. Ook word er vaak gebruikt van zoete aardappelen. Ook dit gerecht word geserveerd met rijst.
Ingedrienten (4 personen):
- 700 gram kipfilet of biefstuk
- 1 grote ui, gesneden
- olijfolie
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 3 tomaten, in blokjes
- 1 blikje tomatenpuree
- 120 gram pindasaus
- 2 bouillonblokjes
- 3 kopjes water
- 1 chili peper
- 4 (zoete) aardappelen of pompoen, in blokjes
- zout en peper
Instructies
Fruit de uien in een grote braadpan met een beetje olie tot deze goudkleurig zijn. Voeg hierna de kip/rund en de knoflook toe en bak totdat het vlees bruin is. Vervolgens voegt u de tomaten toe en bakt u deze 3 minuten mee. Voeg hierna ook de tomatenpuree, chilli en pindasaus toe en laat dit even meebakken. Het water en de bouillonblokjes mogen er nu ook bij in en hierna kan het aan de kook. Laat dit 15 minuten sudderen onder af en toe roeren. De laatste stap is het toevoegen van de (zoete) aardappelen en het gerecht nog 35-40 minuten te laten koken totdat de aardappelen gaar zijn. Zout en peper word natuurlijk als laatst toegevoegd naar smaak. Serveer het met de rijst.
Benachin
Ook wel genoemd Jollof rijst. Net als Yassa en Domoda is Benachin ook een populair gerecht in Gambia. Dit wordt meestal gegeten met vis.
Ingredienten (4 personen):
- 700 gram verse vis (liefst een stevige vis)
- olijfolie
- 6 kopjes water
- 1 tomaat
- een groot blikje tomatenpuree
- 2 grote uien
- 1 witte kool, gesneden
- 2 wortels, in stukken
- 1 laurierblad
- 4 kopjes rijst
- zout en peper
Instructies:
Snijd de verse vis in niet al te kleine stukken en bak deze in de olijf olie bruin, verwijder hierna de vis en bak de uien, tomaat en tomaten puree voor 5 minuten. Voeg het water toe en breng het aan de kook waarnaar ook de kool, wortels, laurierblad, zout en peper toe toegevoegd kunnen worden. Laat dit koken voor 20 minuten en verwijder daarna de groenten. In het vocht wat over is gebleven kookt u de rijst 10 minuten lang en op het eind voegen we de vis en de groenten toe om op te warmen. Serveer dit in een grote schaal en zorg dat de vis en groenten bovenop de rijst liggen.
Eet smakelijk!