5 betaalbare bordeauxwijnen

5 betaalbare bordeauxwijnen Eén van de trends van het jaar 2011 - 2012 was ongetwijfeld de herontdekking van wijnland Frankrijk. Vooral de op papier ‘kleinere’ regio’s deden het uitstekend. Zo viel er winst te noteren voor wijn uit de Rhône en de Languedoc, maar de sterkste stijger was verrassend genoeg bordeaux. En dan vooral de eenvoudige, lekkere en betaalbare bordeaux. Die is er in overvloed, met dank aan twee enorm geslaagde jaargangen op rij: 2009 en 2010.

Wit, La Croix de Freneau 2010, Bordeaux

Wie houdt van kraakzuivere wijn zonder veel blabla zal zich in de handen wrijven. Een witte bordeauxwijn, hoofdzakelijk sauvignon Blanc getint, die weet te charmeren door zijn frisheid en uitgesproken aromatisch karakter. Geurt naar rijp citrusfruit, limoenschil en buxus, hypernerveus in de mond, mooi fruitig en doorspekt met frisse zuren van begin tot einde. Kan als aperitiefwijn, maar smaakt nog beter bij een rijkelijk assortiment schaal- en schelpdieren.
Richtprijs in 2012-2013: € 4,69

Wit, Clos Sainte Anne 2010, Bordeaux

Een heerlijke maaltijdwijn, gemaakt van gelijke delen sauvignon en sémillondruiven, vergist op roestvrije, stalen tanks bij lage temperaturen, met flink wat karakter en rijkheid. Aantrekkelijke neus, eerst floraal, nadien meer exotisch fruit met vooral perzik en abrikoos, volumineus in de mond, sappig fruit, zelfs een tikkeltje mollig, maar met behoud van frisheid en aantrekkelijk bittertoontje in de finale. Kan probleemloos geschonken worden bij een kraakverse moot kabeljauw of een stukje roggevleugel in een botersausje.
Richtprijs in 2012-2013: € 7,29

Rood, Chateau du Bois Chantant 2009, Bordeaux Superioeu

Het is even schrikken wanneer je deze loodzware fles opent, maar geen paniek, de inhoud is best verfijnd en elegant. Overwegend merlot (63%), 14,5% vol. alcohol, maar toch goed fris en luchtig. Donkerpaars getint, kers op alcohol, braam en zoethout stofferen de neus, sappig en plezierig in de mond, zachte bitters, goed gedoseerd hout en ietwat kruidig in de finale. Ongetwijfeld erg lekker bij winterse stoofpotjes.
Richtprijs in 2012-2013: € 6,99

Rood, Chateau Segue Longue Monnier 2008, Cru Bourgeois, Medoc

Met al die lovende commentaren over 2009 en 2010 zou je bijna vergeten dat er ook in de ‘op papier’ mindere jaren uitstekende wijn gemaakt werd. Deze Cru Bourgeois uit 2008 kan misschien geen ettelijke jaren weggelegd worden maar is vandaag gewoonweg erg lekker om drinken. Vooral aroma’s van zwarte kers, cassis en bospaddestoelen in de neus, goed evenwichtig in de mond, versmolten hout en tannines, blijft goed fruitig tot diep in de finale. Een fl esje dat we graag geschonken zien bij een stukje lam met rozemarijn.
Richtprijs in 2012-2013: € 10,59

Zoet Wit, Clos l'Abeilley 2009, Sauternes

Nog niet zo’n gek idee die halve flesjes Sauternes, want één glas volstaat meestal bij de maaltijd. En het is bovendien een bijzonder lekker glas, deze tweede wijn van Rayne Vigneau, een ‘Premier cru classé’, die weet te charmeren door zijn fraai evenwicht tussen zoet en frisheid. Goudgeel getint, charmerende neus die doet denken aan rijpe perzik, ananas, honing en patisserieroom. Rijk en krachtig in de mond maar nooit plakkerig, gedroogd fruit en rokerige aroma’s, intens zoet maar met mooie zuren in de fi nale. Als afsluiter van de maaltijd, bij een stukje Roquefort, maar ook zo, gewoonweg als afzakkertje.
Richtprijs in 2012-2013: € 10,95
© 2012 - 2024 Slurfke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De wijnen van BergeracDe wijnen van BergeracDe dordogne staat vooral bekend als toeristische trekpleister. Rondom de rivier komen vele toeristen vanwege de prachtig…
Wijn en water in Zuidwest FrankrijkDe Romeinen, die deze streek Aquitania “het land van het water” noemden, brachten de eerste wijnranken naar Bordeaux. Ho…
Wijnen, groot en klein, uit BordeauxBordeaux is een van de twee beroemdste wijngebieden van Frankrijk. Naast Bourgogne is dit het gebied waar wijnliefhebber…

Rode wijn en de gezondheidRode wijn en de gezondheidAf en toe een glaasje wijn kan heerlijk zijn. Maar helpt het tegen veroudering? Beschermt het tegen een hartinfarct? Voo…
Bronnen en referenties
  • http://www.terroir-france.com/welkom.htm
Slurfke (78 artikelen)
Laatste update: 07-07-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.