Rode wijn en de gezondheid

Rode wijn en de gezondheid Af en toe een glaasje wijn kan heerlijk zijn. Maar helpt het tegen veroudering? Beschermt het tegen een hartinfarct? Voorkomt het hart- en vaatziekten? En is het een middel om kanker te voorkomen? Er zijn verschillende studies geweest waar wijn een beschermende werking wordt toegediend. De grote vraag blijft echter, is het nuttigen van rode wijn gezond?

Rode wijn

Rode wijn is een type wijn. Wijn ontstaat door het vergisten van het sap van vruchten. Bij de meeste soorten wijn zijn deze vruchten druiven. Laat men echter het sap van andere vruchten vergisten, dan noemt men de wijn vruchtenwijn. Om rode wijn te verkrijgen moet het vers geperste - maar nog niet vergiste - sap van druiven worden vergist. Dit proces duurt tegenwoordig ongeveer twee weken. De druivenschillen bepalen de rode kleur van de wijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er vele kleuren rode wijn zijn.

Alcohol

Wijn - en dus ook rode wijn - is een alcoholhoudend product. Voor alle alcoholhoudende producten geldt dat het op z'n minst met mate moet worden genuttigd. Het (in grote mate) nuttigen van alcohol vergt namelijk erg veel van het lichaam. Je lever moet alle alcohol verwerken. Daarnaast zorgt alcohol ervoor dat het lichaam het vocht minder kan vasthouden. Hierdoor moet je vaker plassen en wordt ook je kater veroorzaakt. Tevens brengt alcoholgebruik altijd het risico op verslaving met zich mee.

Studies

Hoewel er vele wetenschappelijke studies zijn geweest die positieve effecten van rode wijn aantonen, is er geen algemeen geldend bewijs dat rode wijn gezond is. Hieronder kun je lezen wat er in verschillende wetenschappelijke studies wordt beweerd over rode wijn.

Positief

Onderzoek: Universiteit van Maastricht en Wageningen Universiteit in 2011
De stofwisseling van mannen met obesitas verbeterde aanzienlijk nadat ze een maand lang iedere dag resveratrol kregen. Resveratrol is een bekende stof in rode wijn.

Negatief

Onderzoek: Universiteit van Kingston in 2008
In rode wijn bevinden zich metalen. Deze metalen kunnen schadelijk zijn voor de mensen. Een grote hoeveelheid metalen kan leiden tot de ontwikkeling van kwaadaardige tumoren.

Discutabel

Onderzoek: Baylor College of Medicine in 2011
Uit dit onderzoek blijkt dat resveratrol de groei van borstkankercellen remt. Het blokkeert volgens de onderzoekers het groei-effect van oestrogeen.

Onderzoek: Harvard University in 2011
Het drinken van maar een paar alcoholische drankjes per week kan al de kans op borstkanker vergroten. Hierbij geldt hoe meer men drinkt, hoe groter de kans.

Deze twee onderzoeken staan haaks op elkaar. Dit komt omdat wijn verschillende stofjes bevat. Het ene stofje in de wijn heeft een positief effect en het andere stofje heeft een negatief effect. Het is dus lastig te zeggen of matig wijn drinken de kans op borstkanker juist vergroot of verkleind.

Conclusie

Er is nog niet voldoende bewijs om te kunnen zeggen dat wijn gezond is of ongezond. Wat we alleen met zekerheid kunnen stellen is dat het drinken van veel wijn schadelijk is voor de gezondheid. Over gematigd wijn drinken zijn de studies het niet eens. Enkele stofjes in wijn kunnen een positief effect hebben op de gezondheid van de mens en andere stofjes een negatief effect. Het is daarom taak van de wetenschap om advies te geven welke stofjes te verwijderen uit de wijn om zo in de toekomst echt te kunnen spreken over een gezonde wijn. Tot nu toe is het advies dat gezond en gevarieerd eten een positiever effect heeft op de gezondheid dan het drinken van wijn. Laat je echter niet afschrikken door de studies, want af en toe genieten van een wijntje kan geen kwaad.
© 2012 - 2020 B-bbergkamp, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Drink rode wijn: goed voor de gezondheid!Drink rode wijn: goed voor de gezondheid!Drink rode wijn... . Reeds in 1975 bezong Joe Harris de sussende eigenschap van deze lekkere drank. Ook UB40 wijdde er e…
Welke wijn bij welk gerecht?Welke wijn bij welk gerecht?Welke wijn moet je kiezen bij een gerecht of voorgerecht? Een diner of lekker etentje en alcohol gaan prima samen. De ju…
Alcoholhoofdpijn: welke wijn geeft het minste venijn?Alcoholhoofdpijn: welke wijn geeft het minste venijn?Veel mensen drinken wel eens een lekker glaasje wijn, bijvoorbeeld bij het avondeten of op een terrasje. Helaas blijkt v…
Verfrissende sangria makenOp een zomerse dag smaakt niets zo lekker als een heerlijke sangria. Met een paar eenvoudige ingrediënten en wat tips ka…

Help, mijn bier is warmHelp, mijn bier is warmIn Nederland en België worden tal van uitstekende bieren gebrouwen. We laten ons een lekker pilsje of biertje op zijn ti…
5 betaalbare bordeauxwijnen5 betaalbare bordeauxwijnenEén van de trends van het jaar 2011 - 2012 was ongetwijfeld de herontdekking van wijnland Frankrijk. Vooral de op papier…
Bronnen en referenties
  • www.nu.nl
  • www.wikipedia.nl

Reageer op het artikel "Rode wijn en de gezondheid"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: B-bbergkamp
Gepubliceerd: Augustus 2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!