Waterkefir: geschenk van de profeet Mohammed
Waterkefir is een drank die veel door moslims gedronken wordt. Dat is wel een beetje vreemd, omdat het heel licht alcoholisch is en moslims geen alcohol mogen drinken. Toch zijn de waterkefirkorrels een geschenk van de profeet Mohammed aan de bevolking van de noordelijke Kaukasus en daarom drinken veel moslims het. Het drankje dat wordt gemaakt met behulp van de korrels is heel licht alcoholisch (1 tot 2 procent), maar ook voedend. En iedereen kan zelf waterkefir maken.
Waterkefir wordt al eeuwen doorgegeven van generatie op generatie
De cultuur van de waterkefir korrels en de kefirdrank wordt al eeuwen doorgegeven van de ene generatie op de andere. Dit kan ook omdat de korrels groeien en steeds verjongen. Toch zijn ze al na eeuwen nog steeds heel actief. De kefir korrels zijn doorzichtig, zacht en heel breekbaar. Bovendien zijn ze hoekig en lijken ze op kristallen. Wie zich verdiept in de samenstelling komt erachter dat ze worden gevormd door poly-sacchariden die door glucose met elkaar verbonden zijn. Het is een samenwerking van melkzuurbacteriën en gisting in één.
Hoe groeien kefirkorrels?
Kefirkorrels hebben twee zaken nodig om te groeien. Dit zijn:
- Water
- Suikers
Ook is er een bepaald zoet-zuur verhouding nodig om een optimaal drankje te maken. Door het drankje te maken in een afgesloten pot krijgen de korrels meer structuur en wordt er veel meer koolzuur gevormd. De kefirkorrels zetten in 48 uur tijd de suikers om in een licht alcoholische drank met bubbels. Door het proces komt een deel van de voedingsstoffen die in de pot worden gestopt in de kefirdrank terecht.
Hoe maak je zelf waterkefir?
Voor het maken van kefirdrank zijn natuurlijk de korrels nodig. Die zijn te koop, of iemand anders die ze heeft geeft er een aantal van. Dat is heel gemakkelijk, want de korrels groeien vaak heel snel, zodat na een aantal weken heel wat uit te delen valt. Voor het maken van de drank is een weckpot of inmaakpot nodig van 1 liter die kan worden afgesloten.
Recept voor waterkefir
Voor kefirdrank heb je nodig:
- 1 tot 2 eetlepels kefirkorrels
- 3 gedroogde vijgen
- een eetlepel rozijnen
- een halve onbespoten citroen
- Een extra lepel suiker (of rietsuiker, honing of ahornsiroop)
Bereiding van kefir:
- Doe alle ingrediënten in de pot
- Meng alles goed tot de suiker, honing of ahornsiroop is opgelost
- Zet de pot op een lichte plaats, maar niet in de zon
- Na een uur beginnen de korrels te werken, na 6 uur is het een leven van jewelste in de pot en na 24 uur wordt het al wat stiller. De vruchten die veel van het vocht hebben opgenomen drijven dan bovenin, onderaan zitten de korrels.
- Haal de vruchten dan uit de pot, knijp de citroen nog even uit in het drankje, zeef de drank door een doek en vang de korrels op
- Spoel de korrels onder de kraan onder koud water
- Doe de kefir dan in afsluitbare flessen
- De kefir is nu enkele dagen houdbaar, maar wordt wel steeds zuurder omdat de korrels nog nawerken
- De korrels kunnen nu direct hergebruikt worden
- Ze kunnen ook bewaard worden door ze net onder water met een beetje zoetstof in een afgesloten pot of bakje in de koelkast te bewaren.
Hoe moet waterkefir smaken?
Kefir moet licht-zuur, maar wel fris smaken. Daarbij is een soort bubbeltje te voelen. Is de smaak bitter of zuur dan zijn verkeerde producten gebruikt of moet er iets meer zoet of iets meer vruchten worden toegevoegd. Het zoeken naar de juiste verhoudingen is soms wat ingewikkeld, maar wie wat experimenteert komt er wel.
Andere kefirsmaken
Wie weet hoe het maken van kefirdrank in z’n werk gaat en de juiste smaak creëert, kan ook met andere zaken aan de slag. Het gedroogde fruit kan worden vervangen door vers fruit of een combinatie van vers en gedroogd fruit bijvoorbeeld. Daarvoor kunnen worden gebruikt:
- Frambozen
- Appel
- Kweepeer
- Aardbeien
- Vers fruitsap
- Gedroogde ananas
- Gedroogde manga
- Gedroogde abrikozen
- Ook kunnen kruiden worden toegevoegd zoals citroenmelisse of munt.
De werking van kefir
Kefir heeft een goede uitwerking op het lichaam. De drank:
- Werkt als een probioticum met heilzame gisten
- Het helpt bij darm- en huidproblemen
- Het helpt bij de spijsvertering
- Het helpt tegen stress
- Het helpt tegen lusteloosheid
- Het verstevigt het immuunsysteem en het vitaliseert
- Zorgt voor een langer leven