De Tsjechische keuken: Vepřo knedlo zelo
Tsjechië is een prachtig land waar veel moois te ontdekken valt. Prachtige landschappen, boeiende steden en een indrukwekkende geschiedenis en cultuur maken Tsjechië tot een interessante vakantiebestemming. Ook een stedentrip naar Praag is meer dan de moeite waard. Maak hier alvast kennis met het nationale gerecht van Tsjechië, vepřo knedlo zelo en de heerlijkste Tsjechische biersoorten.
De Tsjechische keuken
In de Tsjechische keuken worden eenvoudige ingrediënten gebruikt, waarmee heerlijke gerechten worden gemaakt. De Tsjechische keuken kent veel invloeden van nabij gelegen landen als Hongarije, Oostenrijk en Duitsland. Maar er bestaan ook echte originele Tsjechische recepten. De ingrediënten uit de traditionele Tsjechische keuken bestaan voornamelijk uit producten die men thuis kon verbouwen, zoals graan, peulvruchten, aardappels, varkensvlees, kip en rundvlees. De Tsjechische keuken is een fantasierijke keuken met eenvoudige ingrediënten.
Bier
Wie wil proeven van de Tsjechische sfeer en de nationale keuken moet een bezoek brengen aan één van de typische Tsjechische restaurants of bierhuizen en daar het nationale gerecht Vepřo knedlo zelo bestellen met een biertje erbij. In Tsjechië is men namelijk verzot op bier. Er zijn in Tsjechië dan ook vele bierbrouwerijen te vinden. Tsjechië telt ruim 470 biersoorten. Bekende Tsjechische bieren zijn onder andere: Pilsner Urquell, Budweiser Budvar, Gambrinus, Staropramen, Radegast en Bernard. Het bekendste bierhuis van Praag is U Fleku en is meer dan een bezoekje waard. Regelmatig wordt de Tsjechische sfeer hier nog eens extra benadrukt met lokale accordeonspelers. Dat maakt de Tsjechië-beleving helemaal compleet.
Vepřo knedlo zelo
Het gerecht Vepřo knedlo zelo bestaat uit varkensvlees met zuurkool en knoedels. Voor het maken van het nationale gerecht van Tsjechië vepřo knedlo zelo voor vier personen heeft u de volgende ingrediënten nodig:
- 800 gram varkenslapjes
- 800 gram zuurkool
- Bloem
- 2 uien
- Karwijzaad
- Zout
- Suiker
- Teentje knoflook
- Bouillonblokje
- 2 eieren
- Kopje melk
- Half wit brood 400 gram
Knoedels
Snij de korsten van het wit brood en snij het brood in kleine blokjes. Voeg twee geklopte eieren, melk en een snufje zout toe. Meng het geheel tot er een stevige massa ontstaat. Laat de massa een half uur rusten. Meng het deeg opnieuw en maak er balletjes van. Laat de balletjes een half uurtje rusten en bak ze daarna in hete olie goudbruin. In plaats van knoedels kunt u ook bijvoorbeeld aardappelpuree maken. Dit smaakt ook erg goed bij het varkensvlees en de zuurkool.
Vlees
In de tijd dat het deeg voor de knoedels moet rusten kunt u beginnen met het bereiden van het vlees. Breng het vlees op smaak met zout, karwijzaad en eventueel met wat knoflook. Bak de varkenslapjes tot ze een lichtbruine kleur krijgen en voeg dan water en een bouillonblokje toe. Laat het geheel op een laag vuur in een uurtje gaar sudderen.
Zuurkool
Terwijl het vlees aan het sudderen is kan de zuurkool bereid worden. Snij de uien in reepjes en bak de uien tot ze een lichtbruine kleur krijgen. Kook de zuurkool in water gaar en voeg daarna zout, karwijzaad en de uien toe. Tot slot kunt u nog naar smaak witte wijnazijn en suiker toevoeg