Maaltijdkippensoep
Ben je een beetje grieperig of verkouden? Dan is deze maaltijdsoep een echte opkikker. Maar ook als je niet ziek bent is dit een heerlijke soep om culinair van te genieten!
Ingrediënten voor +/- 10 personen
- 1 soepkip
- 2 stengels prei
- 3 witte uien
- 8 kippenbouillon tabletten
- 5 laurierbladeren
- 5 kruidnagels
- Groene kruidenmix of Provençaalse kruiden
- Rozemarijn
- 1 kruidenbuiltje voor kippensoep
- Vers gemalen peper
- Flinke handvol krulvermicelli
- Flinke handvol lettervermicelli
- Plak boter (+/- 50 gram)
Hulpmiddelen
- Hoge roestvrijstalen soepketel
- Houten lepel
- Groentesnijplank
- Vleessnijplank
- Vleesmes
- Schilmes
- Vork
- Schuimspaan
- Proeflepel
Bereidingswijze
Was de stengels prei en snij ze in stukjes. Doe de prei vervolgens in een bakje. Was de uien en snij ze in stukjes. Zet de soepketel op het vuur en doe de boter in de ketel. Laat de boter smelten maar niet bruin worden! Doe de uien in de ketel en smoor ze totdat ze goudgeel en glazig zijn.
Voeg de soepkip toe met 4 liter koud water. Strooi vervolgens de laurierbladeren, kruidnagels, 1 afgestreken dessertlepel Rozemarijn en 1 afgestreken eetlepel groene kruiden of Provençaalse kruiden in de soep. Doe het kruidenbuiltje erin, breng het geheel aan de kook en laat alles daarna op en klein vuurtje met het deksel op de pan +/- anderhalf uur sudderen. Schep af en toe het schuim eraf en roer regelmatig met een houten lepel in de soep.
Haal vervolgens de soepkip uit de ketel, verwijder de botjes en snij de kip in kleine stukjes. Doe de gesneden kip terug in de soep en voeg de 8 bouillontabletten toe. Laat het geheel vervolgens 5 minuten op een klein vuurtje sudderen. Tip: Proef of de soep genoeg op smaak is. Voeg daarna de prei, krulvermicelli en lettervermicelli toe. Laat het geheel vervolgens nog eens 10 minuten sudderen. Haal het kruidenbuiltje en de laurierbladeren uit de soep en breng de soep verder op smaak met een snufje vers gemalen peper. Serveer de soep in diepe borden en voeg eventueel als garnering wat vers gehakte peterselie toe.
Tips
Lekker met vers afgebakken stokbrood erbij. De soep kan makkelijk in plastic bakjes ingevroren worden. Heb je eventueel restjes kip over? Dan kunnen deze eventueel gebruikt worden om er een kipcoctail van te maken.
Interessante weetjes over kippensoep
- Kippensoep is een goede bron van proteïne
- Kippensoep past in het "Low Carb Dieet" mits de vermicelli en het stokbrood achterwege gelaten worden
- Kippensoep schijnt een positieve werking te hebben op de beweeglijkheid van de witte bloedlichaampjes
- Kippenbouillon bevat een stof die aanverwant is aan acetylcysteïne. Acetylcysteïne is een slijmverdunner die wordt gebruikt om taai slijm in de luchtwegen dunner te maken
- Kippensoep schijnt ontstekingsremmende eigenschappen te bezitten