Kanelbullar volgens oud zweeds recept
Kanelbullar is vanouds een Zweedse lekkernij. Het is zelfs zo ingeburgerd dat in Zweden 4 oktober uitgeroepen is tot "Kanelbullens dag". De ingrediënten zijn eenvoudig in elke supermarkt te verkrijgen en daardoor is er geen excuus om jezelf niet te verwennen met deze Zweedse lekkernij.
Kanelbullar volgens oud zweeds recept
Altans, dat hoop ik dan maar! Het is in ieder geval het recept wat ik al jaren trouw aanhoud en aan iedereen adviseer om eens te proberen. Gelukkig bestaat het uit standaard keuken ingrediënten en kan je het gemakkelijk zelf maken.
Wat is Kanelbullar?
Vrij vertaald betekent Kanelbullar Kaneelbroodje, en dat is precies wat het is! Het is nog het beste te vergelijken met een koffiebroodje, maar dan zonder de rozijnen of walnoten. De vulling bestaat uit boter, suiker en kaneel.
Kanelbullar kan op verschillende manieren gebakken worden. Op een bakplaat, met voldoende tussenruimte, in bakvormpjes (bijvoorbeeld van cup-cakes) of in een springvorm, hierbij vormen de gerezen Bullar tot één geheel waardoor er na het bakken als het ware een brood overblijft.
Een leuke wetenswaardigheid is dat in Zweden 4 oktober is uitgeroepen tot nationale "Kanelbullens dag".
Bereidingstijd
40-60 minuten
Ingrediënten voor 15 à 20 bullar
Het deeg:
- Circa 50g verse gist
- 50 gr boter of margarine
- 3 dl melk
- 0,5 dl suiker
- 8 dl witte bloem
- een snuifje zout
De vulling:
- 50 gr boter of margarine
- ½ à 1 theelepel gemalen kaneel
- ½ dl suiker
Decoratie:
De bereiding van het deeg
Verkruimel de gist in een kom. Smelt de margarine of boter in een steelpan tot deze volledig gesmolten is, voeg daarna de melk toe en verwarm het geheel tot een temperatuur van 37°C (handwarm). Giet een klein deel van de gesmolten boter of margarine over de verkruimelde gist en meng dit tot een gladde massa.
Voeg de rest van de margarine of boter, suiker, zout en nagenoeg alle bloem erbij. Bewaar een klein beetje van de bloem voor het uitrollen van het deeg. Verwerk de deeg grondig met de hand of met een mixer met brooddeeghaken tot er een gladde egale bal overblijft. Overdek de deeg met een theedoek en laat het ongeveer 25 minuten in alle rust rijzen.
De bereiding van de vulling
Vermeng de boter, suiker en kaneel in een kom tot een gladde massa voor de vulling en leg deze apart.
Het maken van de Kanelbullar
Strooi het resterende deel van de bloem uit over je werkblad of aanrecht en rol het deel uit tot één vlak van ca 30x40 centimeter. Smeer de vulling evenwijdig uit over het deeg en rol het als één geheel op langs de lengte. Snij stukken van 2.5 à 3 cm van de rol en verdeel deze over de ingesmeerde bakplaat of bakvormpjes.
Voorverwarmen en afbakken
Laat de Bullar nog 20 minuten onder een schone theedoek rijzen. Gebruik deze tijd om de oven voor te verwarmen op 250°C.
Na 20 minuten en als de oven op temperatuur is, de Bullar eerst insmeren met wat losgeklopt ei en bestrooien met een beetje parelsuiker en vervolgens circa 8-10 minuten bakken in het midden van de oven en laten afkoelen onder een theedoek.
Eten en bewaren
De Bullar is op zijn lekkerst als deze handwarm gegeten wordt. Het beste kunnen ze bewaard worden in een gesloten plastic bak of diepvrieszak met stelsluiting.