Zelf zuurvlees maken: wat is zuurvlees?
Zuurvlees is een Limburgse specialiteit. Bij elke snackbar kun je frites met zoervleisj krijgen zoals het ook wel wordt genoemd. Zuurvlees is vlees met ui, maar veel zoeter. Ook smaakt het niet naar hachee. Zuurvlees en hoe je het maakt.
Stoofgerecht
Zuurvlees is een stoofvleesgerecht dat de nodige bereidingstijd nodig heeft. Niet alleen omdat het ruime tijd op het vuur moet staan, maar ook omdat je het vooraf een dag moet marineren.
Wat maakt zuurvlees zo bijzonder?
Zuurvlees heeft een zoete smaak. Vaak weten mensen niet hoe dat komt. Het geheim bestaat uit de volgende ingrediënten:
- Appelstroop
- Suiker
- Ontbijtkoek
Paardenvlees
Er wordt gezegd dat zuurvlees of zoervleisj altijd werd gemaakt van paardenvlees. De paarden waren vaak oud en hun vlees dus niet zo mals. Daarom werden er allerlei ingrediënten aan toegevoegd om het vlees mals te maken. Nu is dat niet meer nodig, omdat zuurvlees van rundvlees wordt gemaakt, maar dezelfde ingrediënten worden nog wel gebruikt om dezelfde smaak te krijgen. Omdat het vlees eerst werd geweekt in azijn kon het na bereiding ook nog eens lang worden bewaard. Maar het vlees was wel erg zuur door dat weken in de azijn en daarom werden er suikerachtige bestanddelen aan toegevoegd.
Streekgerecht uit Limburg
Zuurvlees is een echt Limburgs streekgerecht. Het wordt in Nederlands Limburg, maar ook in Belgisch Limburg veel gegeten. Andere bekende gerechten uit Limburg zijn:
- Balkenbrij
- Bierpap
- Knapkoeken
- Konijn in ’t zuur
- Nonnevot
- Huijdvleisj
ALA in Venlo: frikadel met zuurvlees
In de omstreken van Venlo hebben ze nog weer een speciaal gerecht namelijk de ALA. Dit is een frikadel die is bedekt met zuurvlees en daarover heen gaat dan nog patat speciaal.
Recept zuurvlees uit Limburg
Ingrediënten voor 6 tot 8 mensen
- 1 kilo rundvlees (of paardenvlees voor mensen die dat lekker vinden)
- Zes uien die grof zijn gesneden
- Een paar kruidnagels
- Zes flinke eetlepels appelstroop
- Zes plakken ontbijtkoek
- Vier eetlepels suiker
- Een mengsel van 750 ml azijn met een kwart liter water
Bereiding zuurvlees
- Doe het vlees met zout en peper in een grote kom
- Doe er de gesneden uien bij
- Doe er dan de kruidnagels bij
- Giet het water/azijnmengsel er bij tot het vlees helemaal onder staat
- Dek de kom af en zet de kom 24 uur in de koelkast of op een andere koele plek
- Schep na 24 uur het vlees en de uien uit de kom en bewaar het vocht
- Droog het vlees en de uien af
- Bak in een braadpan het vlees in wat boter bruin
- Giet dan ongeveer de helft van het azijnmengsel er bij
- Doe er dan de ontbijtkoek bij
- Vervolgens gaat de appelstroop er bij
- Voeg dan de suiker toe
- Roer goed, zodat de ontbijtkoek in stukken uiteen valt
- Als het mengsel kookt, dan het vuur laag draaien
- Twee tot drie uur laten pruttelen op een laag vuur en zo nu en dan even goed roeren
- Als het mengsel te dik wordt dan nog wat van het water/azijnmengsel bij
- Is het te dun doe er dan nog wat extra ontbijtkoek bij.
Bij frites, maar ook met aardappelen
In iedere snackbar in Limburg kun je frites met zuurvlees krijgen, maar het is ook erg lekker met gekookte aardappelen en rode kool, appelmoes of stoofpeertjes.