Japanse pannenkoeken - Okonomiyaki
Okonomiyaki is een populair gerecht in Japan. Letterlijk vertaald betekent het “bak wat je lekker vindt” en dat is het ook, je kan er op doen wat je zelf lekker vindt. Het is een eenvoudig te bereiden en voedzame maaltijd en vooral populair in de steden Osaka en Hiroshima. In deze steden wordt echter een iets andere bereidingswijze gehanteerd. Hier kunt u beide recepten lezen.
Okonomiyaki
Hartige Japanse pannenkoek
De Osaka variant
Ingrediënten voor de pannenkoek
- 500 gram bloem
- Een halve witte kool
- Een preistengel
- 3 eieren
- Een blokje visbouillon
- 500 milliliter water
Naar eigen smaak
- Okonomiyakisaus
- Mayonaise
- Aonori (fijngemalen zeewier)
- Katsuo (gedroogde visschilfers)
De wat minder gangbare ingrediënten zijn vaak te vinden in Chinese toko's of wereldwinkels.
Ideeën voor beleg
- Speklapjes
- Garnalen
- Plakjes kaas
- Inktvis
- Lapjes rundvlees
- Oesters
Bereidingswijze
Snijdt eerst de kool en de prei in kleine stukjes. Maak dan een beslag van de bloem, de eieren, het bouillonblokje en het water. Je kunt hiervoor een garde gebruiken. Roer totdat je een gladde mix krijgt. Roer dan de in fijne stukjes gesneden kool en prei door het beslag. Let op dat het goed verdeeld wordt door de mix.
Okonomiyaki is het makkelijkst te maken op een
teppan, een hete plaat. Bij gebrek aan zo'n pan is een koekenpan ook geschikt. Verwarm de hete plaat voor op ongeveer 230 graden Celsius en laat het op die temperatuur staan. Doe een scheutje zonnebloemolie op de plaat, niet te veel. Verdeel het gelijkmatig en dep het eventueel met keukenpapier.
Doe een schep beslag op de hete plaat. Maak een ronde vorm, het lijkt nu net een dikke pannenkoek. Op de bovenkant kan je nu het beleg toevoegen, vaak wordt er gekozen voor speklapjes of garnalen. Maar je kan kiezen wat je zelf het lekkerst lijkt.
Na enkele minuten, wanneer de onderkant gaar is, draai je hem om.
Wanneer beide kanten klaar zien, licht gebruind zijn ze het best gelukt, kan je er naar eigen smaak okonomiyakisaus en mayonaise opdoen. Ook kun je er
aonori, fijngemalen zeewier, en
katsuo, gedroogde visschilfers, op strooien. Deze visschilfers zullen gaan dansen door de hete pannenkoek, wat er grappig uit ziet.
De Hiroshima variant
Ingrediënten
De ingrediënten voor deze versie zijn precies dezelfde als voor
okomiyaki bereid op de Osaka-manier. Het enige dat verschilt is de bereidingswijze.
Bereidingswijze
Snijdt de prei in kleine stukjes en de kool in dunne, langwerpige sliertjes. Maak van de bloem, het bouillonblokje en het water een beslag. Voeg de kool, prei en eieren nog niet toe. Het beslag zal aanmerkelijk dunner zijn dan bij bovenstaande variant.
Verwarm de hete plaat ook nu tot ongeveer 230 graden Celsius en doe er een scheutje zonnebloemolie op. Verdeel het wederom gelijkmatig en dep het indien nodig met keukenpapier.
Doe een schep beslag op de hete plaat en maak een ronde vorm. De pannenkoek die je nu krijgt zal een stuk dunner zijn dan de Osaka variant. Leg stukjes kool en prei op de bovenkant van de pannenkoek totdat het bijna helemaal bedekt is. Leg er dan speklapjes, garnalen of iets anders uit bovengenoemde lijst op. Dek het geheel toe met een paar drupjes beslag. Wanneer de onderkant voldoende doorbakken is til je de
okonomiyaki op, je kunt hier het beste twee spatels voor gebruiken. Laat dan iemand anders een ei openen op de hete plaat, onder de
okonomiyaki. Een ei per pannenkoek is voldoende. Draai het baksel om, met de belegde kant naar beneden.
Wanneer ook die kan gaar is kun je hem nog eenmaal omdraaien en naar eigen smaak okonomiyakisaus, mayonaise,
aonori en
katsuo toevoegen.