Japanse pannenkoeken - Okonomiyaki

Okonomiyaki is een populair gerecht in Japan. Letterlijk vertaald betekent het “bak wat je lekker vindt” en dat is het ook, je kan er op doen wat je zelf lekker vindt. Het is een eenvoudig te bereiden en voedzame maaltijd en vooral populair in de steden Osaka en Hiroshima. In deze steden wordt echter een iets andere bereidingswijze gehanteerd. Hier kunt u beide recepten lezen.

Okonomiyaki

Hartige Japanse pannenkoek

De Osaka variant

Ingrediënten voor de pannenkoek

  • 500 gram bloem
  • Een halve witte kool
  • Een preistengel
  • 3 eieren
  • Een blokje visbouillon
  • 500 milliliter water

Naar eigen smaak

  • Okonomiyakisaus
  • Mayonaise
  • Aonori (fijngemalen zeewier)
  • Katsuo (gedroogde visschilfers)

De wat minder gangbare ingrediënten zijn vaak te vinden in Chinese toko's of wereldwinkels.

Ideeën voor beleg

  • Speklapjes
  • Garnalen
  • Plakjes kaas
  • Inktvis
  • Lapjes rundvlees
  • Oesters

Bereidingswijze

Snijdt eerst de kool en de prei in kleine stukjes. Maak dan een beslag van de bloem, de eieren, het bouillonblokje en het water. Je kunt hiervoor een garde gebruiken. Roer totdat je een gladde mix krijgt. Roer dan de in fijne stukjes gesneden kool en prei door het beslag. Let op dat het goed verdeeld wordt door de mix.

Okonomiyaki is het makkelijkst te maken op een teppan, een hete plaat. Bij gebrek aan zo'n pan is een koekenpan ook geschikt. Verwarm de hete plaat voor op ongeveer 230 graden Celsius en laat het op die temperatuur staan. Doe een scheutje zonnebloemolie op de plaat, niet te veel. Verdeel het gelijkmatig en dep het eventueel met keukenpapier.

Doe een schep beslag op de hete plaat. Maak een ronde vorm, het lijkt nu net een dikke pannenkoek. Op de bovenkant kan je nu het beleg toevoegen, vaak wordt er gekozen voor speklapjes of garnalen. Maar je kan kiezen wat je zelf het lekkerst lijkt.

Na enkele minuten, wanneer de onderkant gaar is, draai je hem om.

Wanneer beide kanten klaar zien, licht gebruind zijn ze het best gelukt, kan je er naar eigen smaak okonomiyakisaus en mayonaise opdoen. Ook kun je er aonori, fijngemalen zeewier, en katsuo, gedroogde visschilfers, op strooien. Deze visschilfers zullen gaan dansen door de hete pannenkoek, wat er grappig uit ziet.

De Hiroshima variant

Ingrediënten

De ingrediënten voor deze versie zijn precies dezelfde als voor okomiyaki bereid op de Osaka-manier. Het enige dat verschilt is de bereidingswijze.

Bereidingswijze

Snijdt de prei in kleine stukjes en de kool in dunne, langwerpige sliertjes. Maak van de bloem, het bouillonblokje en het water een beslag. Voeg de kool, prei en eieren nog niet toe. Het beslag zal aanmerkelijk dunner zijn dan bij bovenstaande variant.

Verwarm de hete plaat ook nu tot ongeveer 230 graden Celsius en doe er een scheutje zonnebloemolie op. Verdeel het wederom gelijkmatig en dep het indien nodig met keukenpapier.

Doe een schep beslag op de hete plaat en maak een ronde vorm. De pannenkoek die je nu krijgt zal een stuk dunner zijn dan de Osaka variant. Leg stukjes kool en prei op de bovenkant van de pannenkoek totdat het bijna helemaal bedekt is. Leg er dan speklapjes, garnalen of iets anders uit bovengenoemde lijst op. Dek het geheel toe met een paar drupjes beslag. Wanneer de onderkant voldoende doorbakken is til je de okonomiyaki op, je kunt hier het beste twee spatels voor gebruiken. Laat dan iemand anders een ei openen op de hete plaat, onder de okonomiyaki. Een ei per pannenkoek is voldoende. Draai het baksel om, met de belegde kant naar beneden.

Wanneer ook die kan gaar is kun je hem nog eenmaal omdraaien en naar eigen smaak okonomiyakisaus, mayonaise, aonori en katsuo toevoegen.
© 2012 - 2024 Ralphm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
8 klassieke Japanse snacksAls je over Japans eten begint zal vrijwel iedereen gelijk denken aan sushi. Dat is ook niet vreemd, want sushi valt het…
Takoyaki – Gefrituurde Japanse inktvis balletjesTakoyaki – Gefrituurde Japanse inktvis balletjesTakoyaki Balls, kortweg Takoyaki genoemd, zijn één van de meest populaire fast food snacks van Japan. Het zijn gefrituur…
Hoe maak je sushi?Sushi is een Japans gerecht dat tegenwoordig in Nederland ook veel gegeten wordt. Bij sushi geldt meestal: je vind het e…
Aantal calorieën in sushiAantal calorieën in sushiSushi wordt tegenwoordig veel gegeten. Men denkt dat het een gezond hapje is, maar het aantal calorieën in een stukje su…

Zuurdesembrood bakken, hoe doe je het zelfZuurdesembrood bakken, hoe doe je het zelfVolgens de macrobiotiek is zuurdesembrood gezonder dan gistbrood en je kan het veel langer houden, zelfs uit de koelkast…
Uit de Roemeense keuken: sarmaleUit de Roemeense keuken: sarmaleGevulde bladeren van de witte kool in de oven is het lievelingsgerecht van de Roemenen. Ze noemen het ‘sarmale’ (met het…
Bronnen en referenties
  • Mijn Japanse schoonvader
Ralphm (5 artikelen)
Gepubliceerd: 14-01-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.