Omelette Sibérienne of gebakken ijs: een klassiek nagerecht

Omelette Sibérienne of gebakken ijs: een klassiek nagerecht Wanneer men met een wat groter gezelschap is dan loont het de moeite om eens een speciaal dessert te serveren. Dit is een klassiek recept en altijd goed zelf te bereiden. Vooral kinderen vinden het prachtig om mee te helpen. Het kan dan ook een traditie worden om tijdens feestdagen omelette Sibérienne te serveren in familieverband. Dit nagerecht wordt ook wel baked Alaska genoemd. Vooral het flamberen is feestelijk en zorgt voor een speciale sfeer.

Nagerecht is eenvoudig te bereiden

Wie niet teveel tijd heeft en snel succes wil kan kiezen om te werken met een kant en klare cake. Dit betekent dat men het kapseldeeg niet zelf hoeft te maken. Dat kan dus niet mislukken en scheelt je veel tijd. Nog eenvoudiger is het om een pakje lange vingers te nemen als basis. Wel dient men erop te letten dat de lange vingers gemakkelijk wat week worden en dat vindt niet iedereen lekker. Maar wie echt klassiek het nagerecht wil maken zal toch de voorkeur geven aan het zelf bereiden van het deeg.

Kapseldeeg

De officiële naam van dit deeg is Biscuit de Savoie of kapseldeeg. Het is eenvoudig te maken en kan wel enige dagen bewaard worden zodat men niet alles van dit recept tegelijk hoeft te bereiden.

Benodigdheden voor 8 personen

 • 6 eieren
 • 175 gram zelfrijzend bakmeel
 • 125 gram suiker
 • iets zout
 • 1 pakje vanillesuiker
 • klein beetje boter
 • paneermeel voor de vorm

Bereiding

Doe de hele eieren met suiker en een beetje zout in een kom. Breng in een grote pan water aan de kook en wacht tot dit gaat dampen. Dan de kom met het eiermengsel boven de damp van het water stevig kloppen met een garde tot het lauw geworden is. Vervolgens van het vuur af blijven kloppen tot het dik en als een lint van de lepel afloopt. Zeef het meel en klop het beetje bij beetje door de massa. Doe het in een ovaalvormige vuurvaste schotel die beboterd is waar van de bodem alleen met paneermeel is bestrooid. Bak het deeg in de oven 40 minuten bij een temperatuur van ongeveer 150 graden zoals bij cake-deeg. Het deeg is gaar als je er een satépen in steekt en deze blijft schoon. Dit kun je een paar dagen tevoren al klaar maken.

Omelette Sibérienne

Nu gaan we het gerecht klaar maken en serveren. Hiervoor hebben we nodig:

Benodigdheden voor 8 personen

 • Bovenstaande kapseldeeg
 • 4 eieren
 • 20 gram suiker
 • 1/2 liter vanille ijs
 • klein beetje rum

Bereiding van het nagerecht

Roer de eierdooiers met de suiker tot een gladde massa. Klop het eiwit zeer stijf en schep het zo luchtig mogelijk door de rest van de eierdooier massa. Let erop bij het stijf kloppen van eiwit dat de schaal waar je in klopt absoluut geen spoortje vet bevat want dan wordt het eiwit niet voldoende stijf. Nu neem je de schaal met het gebak en legt daar het ijs op. Zo hard mogelijk laten. Niet gaan strijken maar zo het blok uit het pak op het gebak leggen. Vervolgens leg je de eiermassa eroverheen. Het schuim moet de ijsmassa volledig bedekken. Dan de oven op grillstand of bovenwarmte zetten en de schotel zo hoog mogelijk in de oven plaatsen. Het schuim gaat snel stollen, waardoor het ijs nog precies niet smelt. Als het geheel lichtbruin gekleurd is de schotel uit de oven nemen. Rum of cognac met een hoog alcoholpercentage eroverheen gieten en flamberen.

Vuurwerksterretjes of flamberen

Als men met kinderen is kan men in plaats van flamberen ook een pakje vuurwerksterretjes nemen en er hier een paar van brandend in de schotel steken. Succes verzekerd! In plaats van vanille ijs kun je ook een andere smaak nemen. Ook is het heel goed mogelijk om het ijs zelf te maken.

Vanille ijs

Benodigdheden

 • 1/4 liter slagroom
 • 1/4 liter melk
 • 2 eierdooiers
 • 100 gram suiker
 • 1 pakje vanillesuiker
 • 1/2 vanillestokje

Bereiding

Breng de melk met het vanillestokje aan de kook. Roer eierdooiers met suiker tot een gladde massa, voeg een gedeelte van de warme melk hierbij. Alles terug doen in de pan en langzaam onder goed roeren laten binden. Roer als het mengsel is afgekoeld de ongeklopte slagroom erdoor. Dit mengsel kan worden ingevroren in de vriezer, maar dan is het wel noodzakelijk om ieder uur even door te roeren om kristalvorming te voorkomen. Gemakkelijker is de ijsmachine als je die in huis hebt.

Variatie met ijs

Met ijs kan men eindeloos variëren. Sommige mensen kiezen voor aardbeienijs en roomijs om de kleuren roze en wit samen te voegen. Als er geen kinderen zijn kan men ook ijs maken met alcohol, zoals rozen-rum of amaretto ijs. Wel dient men er goed op te letten dat het ijs echt heel hard moet zijn om te verwerken in de omelette Sibérienne.

Op deze basis kan eindeloos worden gevarieerd.
De omelette Sibérienne kan worden gevuld met bijvoorbeeld een deel vanille ijs en een deel chocolade ijs.
© 2010 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recept voor Baked AlaskaRecept voor Baked AlaskaBaked Alaska is ook wel bekend als 'omelette sibérienne'. Het is een vorm van een ijstaart die gegeten wordt als dessert…
Kladdkaka ofwel traditionele Zweedse chocolade kliederkoekKladdkaka ofwel traditionele Zweedse chocolade kliederkoekDe chocoholics onder ons zullen deze cake zeker weten te waarderen, "chocolademoddercake" is een prima manier om deze ta…
Recepten voor HalloweensmoothiesRecepten voor HalloweensmoothiesHalloween smoothies zijn een gezond en origineel alternatief voor de normale Halloween snoepjes. Smoothies op basis van…
Cake, lekker en eenvoudigCake, lekker en eenvoudigEr gaat niets boven eigen gebakken cake, hoe eenvoudig dan ook. De cake in de winkel plakt meestal aan de folie, heeft e…
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 22-02-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.