Franse gastronomie: Elzas - Lotharingen - zoete lekkernijen

Franse gastronomie: Elzas - Lotharingen - zoete lekkernijen Elzas - Lotharingen, het paradijs van de mirabellen en de daarbijhorende specialiteiten. Maar dat is niet alles. U vindt in deze streek ook lekkere bergamotsnoepjes, macarons, madeleines en nog veel meer. Ook liefhebbers van zoete wijnen en dranken komen zeker aan hun trekken wanneer ze deze regio doorkruisen. Hou alvast een plaatsje vrij in uw koffers om wat van al dat lekkers mee naar huis te nemen! Voor uzelf of als geschenk voor de thuisblijvers. Een kleine gastronomische rondleiding voor zoetekauwen!

Zoete specialiteiten

Zoete lekkernijen in de streek Elzas-Lotharingen, ze kennen er wat van! Een kleine rondleiding van wat u er allemaal kan proeven en meebrengen als souvenir met literaire en geschiedkundige weetjes als extraatje.

De Madeleine

Laat ons beginnen met één van de meest gekende specialiteiten van deze streek. De madeleine van Commercy of van Liverdun is een eierkoekje met een speciale "lepeltjesvorm" . Dit koekje is erg bekend geworden door het werk van Marcel Proust " A la recherche du temps perdu ". In dit enorme oeuvre van zeven delen en 3000 pagina's sopt de verteller meermaals een madeleine in zijn thee. De smaak van het koekje activeert zijn geheugen, leidt hem terug naar zijn jeugdjaren en brengt hem ertoe jeugdherinneringen op te halen.

De macaron

Ook de macaron is erg bekend. Dit ronde koekje dook op in Lunéville toen Charles III, de hertog van Lorraine, huwde met Claude de France. Het ingewikkelde en geheime mengsel van eiwit, suiker en amandelen wordt met name in Boulay en Nancy gemaakt.

Kaviaar van Bar

Een zeer merkwaardige specialiteit is de kaviaar van Bar. In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden, gaat het hier wel degelijk om een zoete lekkernij. Deze bijzondere jam uit Bar-le-Duc wordt gemaakt van witte of rode aalbessen die ontpit zijn met een pipetje! Deze traditie dateert al van 1344, en in die tijd gebeurde het ontpitten met een ganzeveer. Bij deze activiteit, uitsluitend door vrouwen beoefend, wordt elk besje tussen duim en vinger genomen, het velletje wordt zorgvuldig geperforeerd en daarna worden de +/- zeven pitjes er één voor één uit verwijderd, zonder schade toe te brengen aan de pulp van de bes. Een zeer kostbaar kleinood!

Chardon en charbon

Laten we vervolgens de spot richten op twee totaal verschillende specialiteiten met zeer gelijklopende namen: de chardon Lorrain uit Nancy en de charbon Lorrain uit Saint-Avold. De chardon (= distel) is een puntvormige en met likeur gevulde specialiteit, terwijl de charbon (= steenkool) bestaat uit pure chocolade met geraspte kokosnoot, amandelen et gegrilde hazelnoten, honing en eau-de-vie van quetsche. Van uitzicht trekt deze lekkernij erg op onze studentenhaver. Eén letter verschil en een totaal verschillend snoepje!

Bergamotsnoepjes

Heel lekker zijn ook de bergamotsnoepjes uit Nancy. Deze snoepjes worden gemaakt uit natuurlijke extracten van de bergamotvrucht. De bergamotboom is een kruising tussen een wilde sinaasappelboom en een citroenboom.

Dennensap

Hebt u een verkoudheid of last van uw keel? Koop dan de natuurlijke snoepjes uit de Vogezen met dennensap. In dezelfde categorie vindt u ook de dennenhoning met gecontroleerde herkomstbenaming. Lekker in een kopje thee tijdens de koude wintermaanden. Al uw winterkwaaltjes zo van de baan!

Fruit om van te smullen

Ook qua fruit kennen ze er hier in de streek wat van: de quetsches, welke een soort pruim is, de blauwe en andere bosbessen, de braambessen en de frambozen. En natuurlijk: de mirabel! Maar hierover verder meer. Met al dit fruit worden lekkere taarten gebakken. Een streling voor de tong!

Een speciale vermelding nog voor de aardbeien van Woippy. Hiermee maakt men weeral een nieuwe specialiteit: aardbeien in een bladerdeegjasje.

Verder heeft men ook nog de spritsen met kokosnoot; de boulet de Metz, lekkernij tussen snoep en taart; de craquelines; de visitandines van Nancy; de amandelkoekjes en rotsjes van Saint-Mihiel en de amandelpastasnoepjes met een kern van likeur in de vorm van mirabellen.

Taarten en koeken

Zeer gekend voor de streek is de kouglof, een taart met rozijnen en amandelen.

Voor mensen die liever de kaas- of ijstoer opgaan is er de kasskuche, een kwarktaart of het ijs van Plombières waarin kirsch en gekonfijt fruit verwerkt zijn.

Begin december vindt u in de Lorraine overal kruidkoeken met de contouren van Sinterklaas. Inderdaad, ook in de Lorraine wordt Sinterklaas gevierd op 6 december. De heilige man gaat dan rond en deelt snoepjes uit aan de brave kindjes. Getuige hiervan een oud Frans kinderliedje: Saint-Nicolas mon bon patron, apportez-moi des macarons, des mirabelles pour les demoiselles, des coups de bâtons pour les garçons! (Sinterklaas, heilige man, breng me macarons, mirabellen voor de meisjes en stokslagen voor de jongens). Als dat alles niet typisch is voor de streek!

Rond Kerstmis kan u er ook nog bredeles kopen, kleine kerstkoekjes uit de Elzas versiersd met noten, vanille en kaneel.

Een verhaal apart: de mirabel

Geel pruimpje

De Lorraine is de grootste producent van de mirabel, een klein geel pruimpje, oorspronkelijk afkomstig uit Syrië. Er is een onderscheid tussen de mirabel van Nancy en die van Metz, die kleiner is en iets minder stevig vruchtvlees heeft dat heel zoet smaakt. Dit kleine vruchtje is heerlijk bij het ontbijt als jam, later op de dag verwerkt in nagerechten en / of in gegratineerde desserts.
Enkele beroemde specialiteiten zijn de Ducs de Lorraine, de soufflés met mirabellen, de mirabellensnoepjes en de mirabellenbrandewijn.

Mirabellenmuseum

In Rozelieures, tussen Nancy en Epinal, ligt de Maison de la Mirabelle. Op een reuzescherm kan u hier kijken naar een pedagogische film (in het Frans, Engels en Duits) en wordt u ingewijd in de geheimen van het stoken. In de degustatiezaal maakt u kennis met talrijke specialiteiten op basis van de mirabel. Het adres is Maison de la Mirabelle - 16, Rue du Capitaine Durand - 54290 Rozelieures.

Zoete dranken

Gewurztraminer

Zin in een natje? Dan bent u hier aan het juiste adres. Denken we hier eerst aan de Gewurztraminer, een Franse wijn met een Duitse naam. Het gaat hier om een witte wijn die de smaak en de geur van tropisch fruit zoals lychees en van bloemen zoals rozen herbergt.

Lorina

Een niet-alcoholische drank voor de allerkleinsten en de niet-drinkers is de Lorina, een traditionele citroenlimonade, vervaardigd in de Moezelstreek sinds het einde van de 19de eeuw.

Perlé en Crillon

Verder wordt er in de streek ook wijn gestookt op basis van rabarber (Perlé de Rhubarbe) , van aalbes, van paardebloem, etc. Zeker ook de moeite waard! De Crillon is ook een gekende wijn en wordt tot in Parijs geserveerd.

Gluhwein

En tijdens de koude wintermaanden, niet te vergeten, de gluhwein met kaneel! Aanwezig op elke kerstmarkt in de buurt.

Ziezo, dit was een klein overzicht van de talloze zoete specialiteiten van Elzas - Lorraine. Zoals u ziet, voor elk wat wils! Proeven maar! Bon appétit!
© 2009 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zoete lekkernijen uit de VogezenZoete lekkernijen uit de VogezenWie Vogezen zegt, denkt meestal aan zoute lekkernijen, zoals Quiche Lorraine of Flammekuche. Lekker zware gerechten die…
Riesling, wijn uit DuitslandRiesling is een witte druivensoort. De druif wordt gezien als een van de beste soorten. Riesling groeit vooral in koele…
De meest voorkomende druiven in witte wijnDe meest voorkomende druiven in witte wijnOp flessen witte wijn worden vaak, naast de regio waaruit het product afkomstig is, ook de soort druif of druiven waarva…
Sinterklaas in Frankrijk: Saint Nicolas et le Père FouettardSinterklaas in Frankrijk: Saint Nicolas et le Père FouettardWie dacht dat de Sint alleen in België en in Nederland bestond, heeft het mis. Ook in sommige delen van Frankrijk, namel…

De tajine – overblijfsel van de nomadenkeukenDe tajine – overblijfsel van de nomadenkeukenDe tajine is een pan waarin allerlei producten samen worden gekookt. De tajine komt van de nomaden in Noord-Afrika en he…
Korokke – De Japanse kroketKorokke is een heel populaire snack in Japan. Het is de Japanse kroket, vergelijkbaar met wat ze in Frankrijk de “croque…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Westher, Flickr (CC BY-2.0)
  • Brochures DL Moselle
  • Brochure van het Comité Régional du Tourisme de Lorraine
  • Passeport 2004, Ambassadeur de Lorraine
  • Franceguide.com
  • Wikipedia
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 21-06-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.