InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Zoete nagerechten

Zoete nagerechten

Zoete nagerechten Typisch dat veel mensen aan het nagerecht minder aandacht schenken als aan de rest van het eten. Alsof er al gegeten is en mensen nog iets lekkers na willen hebben. Dan verschijnen er de ontsierende kartonnen pakken vla, yoghurt en eventueel de spuitbus met slagroom op tafel. We gooien wat kommetjes op tafel en dat is het dan. Dit terwijl ook het nagerecht een onderdeel van de maaltijd uit kan maken en er op simpele wijze een lekker en gezond nagerecht gepresenteerd kan worden. We gaan uit van de ingrediënten die veel mensen in huis hebben, t.w.
  • yoghurt (halfvolle is nog de meest gegeten, maar magere is net zo lekker en minder calorieën)
  • vla (vanille en chocolade zijn de meest gegeten vlasoorten)
  • pudding (vanille "dril" pudding doet het goed)
  • slagroom (de bekende “neproom” in de spuitbus)

Kijk vervolgens naar het fruit wat je in huis hebt en de zoete soorten broodbeleg zoals
  • jan
  • hagelslag
  • vlokken

Het fruit zal van het seizoen af hangen, maar er is meer te combineren dan onderstaande voorbeelden.

Yoghurt als basis

Yoghurt met fruit is lekker fris en gezond, maar yoghurt kan ook gecombineerd worden met jam (neem bij voorkeur halfvolle jam, net zo lekker en minder calorieën) en doe in een schaaltje niet meer dan wat je op een boterham smeert. Neem bijvoorbeeld aardbeiensmaak of kersensmaak en doe hier enkele trosjes kleine besjes bij en enkele plakjes banaan. Goed roeren en klaar. Uiteraard kan er naar smaak van vruchten gecombineerd worden.

Vla als basis

Zowel vanillevla als chocoladevla doen het goed samen met aardbeien. Bij vanillevla kan je nog een toetje slagroom op de vla zetten en strooi er wat pure hagelslag of vlokken overheen. Chocoladevla met slagroom is ook gewild, maar meng er wat plakjes banaan en bijvoorbeeld nectarine in. Laat het niet overheersen, maar zorg dat er genoeg in zit dat de smaakcombinatie gemaakt wordt.

Fruit als basis

Draai je het om, maak dan een pallet van verschillende soorten fruit. Bijvoorbeeld de partjes van een groene appel op een bord leggen en dit combineren met wat stukjes nectarine. Sprenkel er wat citroensap overheen en giet er nu een klein laagje yoghurt overheen. De perzik is prima te combineren met vanillevla en mandarijn kan met de vollere pudding gecombineerd worden. Zet er een toefje slagroom op en rond en strooi er wat pure hagelslag overheen. Een chocoladepudding in de vorm kan aangekleed worden met wat schijfjes banaan, wat kersenjam en wat poedersuiker.

En zo zijn er nog veel meer combinaties te maken, waar geen speciale ingrediënten voor in huis gehaald hoeven te worden, maar die de maaltijd wel lekker en wat meer aangekleed afmaken. Combineer zelf.

Lees verder

© 2009 - 2019 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De zoete verleiding van toetjesDe zoete verleiding van toetjesWeinig mensen kunnen de verleiding weerstaan van een toetje. Er zijn duizenden nagerechten. Iedere cultuur kent zijn eig…
Makkelijke toetjes; super snel en eenvoudig te makenMakkelijke toetjes; super snel en eenvoudig te makenEen lekker toetje maken kan een tijdrovende klus zijn. Bij bepaalde desserts zijn er allerlei ingewikkelde handelingen n…
Alles over het Mona-toetjeAlles over het Mona-toetjeMona is niet meer weg te denken uit de schappen van supermarkten. In 1970 introduceerde Mona het allereerste kant en kla…
Haagse Bluf, makkelijk en lekkerHaagse Bluf, makkelijk en lekkerWie aan Haagse Bluf denkt, denkt aan een nuffige arrogantie. En eigenlijk klopt dat ook wel, want dit toetje doet zich g…
Een feestelijk toetje met kerstEen feestelijk toetje met kerstKerst staat bij de meeste garant voor gezelligheid en goed eten. Nu heeft iedereen een eigen interpretatie van goed eten…

Reageer op het artikel "Zoete nagerechten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 25-08-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Zoetigheid
Schrijf mee!