InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Snelle herfstgerechten

Snelle herfstgerechten

Snelle herfstgerechten Eenpansgerechten komen vaak neer op salades. In de herfst heb je meer trek in iets warms, iets pittigs. Maar met een of maximaal twee pannen en een minimum aan inspanning kom je nog een heel eind! Ook fijn: gezondheids- of lijngekken kunnen bij deze gerechten vaak voor een magere variant kiezen. Hoewel niet altijd. Maar ach, hoe kouder het wordt des te sneller de vetverbranding en het badpakkenseizoen is nog ver weg....

Uiensoep

Een klassieker in koudere tijden, en veel makkelijker te maken dan veel mensen denken. Per persoon ruim twee ons uien in schijfjes of stukjes snijden en in een pan met wat hete olie bakken tot de uitjes glazig zijn en een ietwat krokant randje hebben. Intussen een pan bouillon maken van runder- of kruidenbouillonblokjes. De bouillon en uischijfjes samenvoegen, nog even zacht laten borrelen en het geheel op smaak maken met een klein (!) scheutje azijn, eventueel een schepje bruine suiker, en peper. Serveren met een snee brood in de soepkom of het soepbord. Liefst vers (af)gebakken brood nemen, of in de oven even snel krokant bakken. Het geheel wordt het mooist en lekkerst met wat oude kaas erop. Overdrijf je dit laatste niet, dan levert uiensoep een gezonde basis voor je maaltijd op. Uien zijn namelijk vitaminerijk maar arm aan calorieen.

Ja, wij willen de mosselpan

Is het diervriendelijk? Ik vrees van niet.. maar zo lekker dat ik ook zelf weleens tegen het principe zondig. Gebruik in elk geval een of eventueel twee zeer ruime pannen met veel kokend water plus bouillonblokjes plus twee ons mosselgroenten (kant en klaar) per persoon: de overmaat aan ruimte en heet water beperkt het leed. Stort de inhoud van een verpakking
á een kilo, of als je een flinke eter of vier hebt, een paar kilo mosselen in de pannen leeg. Doe dat pas wanneer het water goed kookt. Zorg dat je de mosselen vooraf hebt afgespoeld in een vergiet, en zowel ongerechtigheden zoals stenen, als kapotte mosselen eruit hebt gehaald (weggooien! Net als andere schaaldieren, luistert dit gerecht nauw qua bederfelijkheid c.q. akelige zaken zoals voedselvergiftiging!) Na een luttele vijf minuten is de zaak al klaar. Intussen maak je een sausje: voor lijnvriendelijke types half kwark en half yoghurtslasaus. Voor de niet-lijnbewusten mayonaise als basis. Voeg wat viskruiden (kant en klaar) toe. Serveren met stokbrood. Hmmm...
NB: tijdens het eten heb je ook nog wat te doen: checken of de mosselen goed open zijn. Gooi die anders ook weg.
NB 2: mosselen in gekookte vorm zijn verbazend lijnvriendelijk.

Pizza

Het voordeel van min of meer zelfgemaakte pizza is, dat je met behulp van de juiste ingredienten een redelijk gezonde maaltijd ervan kunt maken. Met name groente is de achilleshiel van kant en klare pizzas. Dus deze pizza is rijkelijk voorzien van tomaten.
Neem per persoon een kant en klare pizzabodem. Schrik niet, die zijn meestal heel wat bescheidener van formaat dan de pizzabodems die in restaurants gangbaar zijn. (Voor de echte fanatiekelingen: uiteraard is zelfgemaakt deeg helemaal lekker, maar dat valt buiten het bestek van de noemer 'makkelijk'). Bestrijk royaal met, eventueel magere, smeer- of roomkaas en bijna een (klein) blikje tomatenpuree. Leg ongeveer twee ons tomaten in plakken hierop. Dan ruim een half ons aan plakken salami, of voor de lijnbewuste medemens magere gerookte ham of magere gerookte kipplakken erover verdelen. Naar wens olijven halveren en erop leggen (hele olijven kan ook, maar die rollen nogal gemakkelijk van je creatie af). Bestrooien met pizzakaas en Italiaanse kruiden. Ongeveer een klein halfuurtje in de oven, en klaar is de redelijk gezonde variant van de doorsnee afhaalpizza.
NB variant: twee ons courgette in plakken snijden in plaats van de tomaten.

De Mexicaan

In een koekenpan met een beetje olijfolie of bakvet per persoon een paar ons paprika's in diverse kleuren bakken met een klein gesnipperd uitje. Een half ons mais per persoon toevoegen, plus anderhalf ons bruine bonen, Alles gaar en warm laten pruttelen. Voor de liefhebber kan er nog wat uitgebakken spek bij, of anders in kleine stukjes gesneden salami of van die andere onwelkriekende worstsoorten met kruidig aroma. Net voor de pan van het vuur gaat, per persoon een half ons geraspte oude kaas op het gerecht laten smelten (dus niet meer roeren). Rechtstreeks op het bord serveren omringd door een randje van tacochips.En nee, een lijnvriendelijke variant van dit gerecht is nauwelijks te bedenken: het zijn de oude kaas en de tacochips die het zowel qua lijnonvriendelijkheid als qua smaak 'maken'.

Blauwe-kaaspasta

In één pan per persoon ongeveer een ons pasta naar keuze plus twee ons broccoli in stukjes laten koken en daarbij een vlees- of kruidenbooullonblokje in het kookwater laten oplossen (let wel op de kooktijd, hier rekenen we tien minuten - dan is de brocccoli wel gaar, en 'doorsnee' pasta ook). Intussen in een koekenpan per persoon een ons mager rundergehakt losroeren en in enkele minuten bakken. Per persoon zo'n twintig gram (een eetlepel vol) blauwe kaas verkruimelen boven de gare gehakt, en dit even bewaren mocht het eerder gaar zijn dan de pasta en groente. Als de broccoli plus pasta gaar zijn, deze op borden scheppen en het eventueel nog even opgewarmde gehakt-kaasmengsel erbovenop scheppen.

Variant

Als je geen liefhebber van blauwe kaas bent, kun je wat plakjes brie laten smelten op het gehakt. Omdat brie minder krachtig van smaak is, heb je vaak wel iets meer nodig dan die volle eetlepel per persoon. Dat maakt het gerecht wat vetter.

Indonesisch-Hollandse pot

Kook per persoon twee ons sperziebonen met een ons snelkokende rijst (ongeveer tien minuten). In een koekenpan of wokpan intussen een ons in stukjes gesneden kipfilet en een klein gesnipperd uitje bakken in olijfolie. Als dit geheel gaar is, naar smaak satesaus uit een pakje/pot ofwel versgemaakt toevoegen. Eigengemaakt op de simpelste wijze: gelijke delen zoete ketjapsaus en pindakaas, bijvoorbeeld een eetlepel van elk, direct bij de kipfilet voegen en goed doorroeren. Eventueel wat sambal of tabascosaus toevoegen voor extra pit. Bij het opdienen desgewenst decoreren met Indonesisch 'strooigoed': pinda's, gefrituurde aardappelstokjes en/of kokospoeder.
NB: pindasaus is nou eenmaal vrij calorierijk, maar pinda's zijn wel een gezonde toevoeging aan je menu, mits je niet overdrijft.

Variant

Blokjes gekookte aardappel in plaats van rijst meebakken met de kip en uitjes.
© 2009 - 2019 Mariawrites, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Internationaal kokenInternationaal kokenInternationale gerechten worden steeds populairder in ons land. Zo wisselen we de oerhollandse pot steeds vaker af met o…
De buitenlandse keukensDe buitenlandse keukensIeder land heeft zijn eigen eetgewoontes. Maar als u kijkt naar hun producten en ons eten, maakt het een groot verschil…
Besparen: Diepvries kokenBesparen: Diepvries kokenDe winkels puilen uit van het kant en klare eten. Chinees, Japans, Italiaans, Thais, van alles is te koop. In ons land k…
Soep maken in een slow cookerSoep maken in een slow cookerEen slow cooker is ontzettend handig in de keuken om gerechten klaar te maken. Omdat gerechten langer worden gekookt op…
Vaker Kleine Gerechten Eten, Meer Vet Verbranden!Vaker Kleine Gerechten Eten, Meer Vet Verbranden!Gezond eten wil zeggen vijf tot zes kleine gerechten per dag. Door wat vaker kleine gezonde gerechten per dag te gebruik…

Reageer op het artikel "Snelle herfstgerechten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mariawrites
Gepubliceerd: 22-09-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Schrijf mee!