Streel de zintuigen met kleurige en vergeten groenten

Streel de zintuigen met kleurige en vergeten groenten Is het geen plaatje? Eten dat lekker en gezond is, wie wil dat niet! En het mag en kan ook nog eens mooi uitzien. Kies je ingrediënten niet alleen op kleur, maar ook op vorm, structuur en substantie; krullerig knapperige boerenkool, sponzig zachte aubergine, harde grillige walnoot. Ga ermee aan de slag en pureer tot een smeuïge massa, frituur tot krokante blokjes, fruit in glanzende ringen, dompel in een romig laagje en bak tot knisperig gestold schuim. Voelen, ruiken, zien én proeven: Dat is smullen!

Zintuigen

Koken kan een heel plezierige bezigheid zijn, elke dag opnieuw, als je denkt aan de zintuigen die je ermee kunt strelen. Benader koken eens van die kant! Kijk naar de vele kleuren die om aandacht schreeuwen in de groente-/fruitkraam. De structuren van de diverse kolen en knollen, de substantie van broccoli of waterkers. Wakker je creativiteit aan en ga los. En vergeet op de markt ook niet bij de kruiden- en paddenstoelenkraam langs te gaan. Je zult ervan verstelt staan hoeveel je zelf kunt bedenken door louter combineren. Wees niet bang vrijelijk te experimenteer met kruiden, zaden, methodes, combinaties; de mogelijkheden zijn eindeloos.

Inspiratie

Kookboeken en tijdschriften zijn populair al kosten ze ook een flinke duit. Ze zijn waarschijnlijk het best te vergelijken met een koffietafelboek: prachtige foto's en weinig tekst. In geen enkel tijdschrift ontbreekt het aan kook- of bakrecepten met bijbehorende foto's die je het water in de mond doen lopen, en ook de kranten laten zich niet onbetuigd. Zonder kookrubriek hoor je er als medium niet helemaal bij. En on top of that heb je ook nog de blogs van foodies die zich mogen verheugen in een flinke schare enthousiaste aanhangers. Dus, aan recepten geen gebrek. Doe er je voordeel mee als je eens vergeten groenten wilt klaarmaken. Of blijft het toch bij leunstoeldromen en haal je vervolgens de kant-en-klaar-maaltijd bij de supermarkt omdat je het te druk hebt?

Ontspannend

Terwijl koken zo ontspannend kan zijn! Nee, niet als je voor je kersverse schoonouders of voor je potentiële baas moet koken, doe het gewoon voor jezelf. Begin liefst nog in je studententijd, dan mag en kun je nog lekker aanrommelen. Je wilt lekker eten, maar hebt niet veel geld? Geen probleem, juist niet! Het is 'makkelijk' om de blits te maken met kaviaar, asperges of welke exquise gerecht ook, maar leg de drempel niet te hoog, leg hem zelfs zo laag mogelijk. Begin met rode kool of spruitjes. Begin zelfs met datgene wat je het minst lekker vindt en daag jezelf uit daar juist iets meer dan eetbaars van te maken. Fouten maken mag. Je kookt voor jezelf of een goede vriend die je de fout met liefde vergeeft.

Ervaring

Hoe erg kan het zijn om de mist in te gaan? De pasta kan te lang doorkoken tot één grote kleverige massa, de pannenkoek te zout, of de tomatensoep veel te scherp. Je had geen idee dat je ansjovis uit een potje eerst het overtollige zout moet afspoelen... Dat is allemaal geen ramp en het gebeurt je maar één keer.

Ingrediënten

Een andere hindernis kan zijn dat recepten boordevol ingrediënten zitten die je niet kent en al zeker niet in huis hebt. Zo vragen Mexicaanse recepten om dito ingrediënten en Indonesische, Indiase, Ethiopische, Turkse, hebben ieder zo hun eigen smaakmakers. Denk aan trassie (garnalenpasta), sumak, een verpulverd rood besje, of ras-el-hanout (een bepaald kruidenmengsel dat je ook zelf kunt samenstellen), gepekelde citroen of oranjebloesem. Laat je daar niet door afschrikken. Dat zou jammer zijn. Probeer het in een kleine hoeveelheid te kopen zodat je kunt ruiken en proeven hoe het smaakt. Voeg een kleine hoeveelheid naar smaak toe en probeer zo uit wat goed bij elkaar past en elkaar versterkt. Gebruik niet teveel verschillende smaken bij elkaar, want dan smaakt het uiteindelijk nergens naar.

Vergeten groenten

Vergeten groenten vormen een andere uitdaging. Vooral in biologische winkels of op speciale markten vind je groentes als pastinaak, peterseliewortel, postelein, waterkers, schorseneren, aardperen of rammenas (ook wel rettich genoemd). Op internet zijn talloze sites te vinden over deze groenten, want vergeten groenten zijn 'hot'. De kruidenier kan je vertellen hoe het smaakt en hoe je het klaar kunt maken, en anders vind je op deze en andere sites recepten voor gepofte aardperen met honing en geitenkaas, salades met postelein of waterkers, of soep van meiraapjes met gekleurde wortels. Probeer het eens, er gaat een wereld voor je open!

Onderstaande recepten zijn ter inspiratie, om zelf aan de slag te gaan.

Rodekoolsoep met gember

  • ½ rode kool
  • 2 cm verse gemberwortel
  • Chilipepertje
  • 1 tl gemalen komijn/djinten
  • Sap van ½ citroen
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 750 ml warme bouillon
  • 125 ml zure room
  • 1 el olie

Staafmixer/blender, grote pan met dikke bodem
  • Kook het water met 1½ bouillonblokje.
  • Bak intussen de ui, knoflook en gember in een ruime pan met dikke bodem.
  • Snijd de kool fijn en voeg toe.
  • Doe er het pepertje, de komijn en het citroensap bij
  • Schenk de bouillon bij de kool en breng opnieuw aan de kook.
  • Laat de pan op een laag vuur nog ca. 25 min. pruttelen.
  • Pureer de kool met een staafmixer of in een blender
  • Voeg aan tafel, of bij het opdienen naar smaak een lepel room p.p. toe.

Rodekoolpuree

Wil je geen soep maken, dan kun je ook het vocht afgieten voordat je de kool pureert en zo op tafel zetten. Het vocht kun je gebruiken om couscous in te wellen of bulgur in te koken. Lekker met knapperig gebakken groenteschijven of kruidige biologische worstjes, maar ook met blokjes tempeh.

Pastinaak met kapucijners en wortel

  • 6 aardappelen
  • 1 pastinaak
  • 2 wortels
  • 1 blikje kapucijners
  • 1 ui
  • Restje broccoli of andere groente
  • Chili-olie en basilicumolie (olie met verse of gedroogde basilicum)

  • Schil en snijd aardappelen en pastinaak in gelijke stukken.
  • Kook de aardappelen tegelijk met de pastinaak.
  • Stamp alles fijn zodra het gaar is en besprenkel met chili-olie (of olie met een pepertje)
  • Schil de wortel en snijd in plakken
  • Verhit de basilicumolie en fruit daarin de ui en wortel.
  • Voeg op het laatst de kapucijners met het vocht toe.

Dien apart op.

Pastinaak: ook apart heel lekker

Pastinaak heeft van zichzelf een zoete smaak die je kunt benadrukken met kaneel. Schil de pastinaak en snijd in plakken. Bestrooi met kaneel en bak in olie. Serveer met rijst, gierst of bulghur en gebakken blokjes tofu of plakken tempeh.

Puree van drie witte groentes

Verder kun je pastinaak verwerken in puree. Neem gelijke hoeveelheden pastinaak en aardappelen alsook knolselderij, snijd in gelijke stukken, kook en pureer. Lekker met vis, omelet of sojaproduct.
© 2009 - 2024 Stine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vergeten groenten: recepten met pastinaak en zoete aardappelVergeten groenten: recepten met pastinaak en zoete aardappelVergeten groenten zijn terug in. Lange tijd werden deze groenten niet meer gegeten, verdrongen door geïmporteerde en nie…
Vergeten historische groenten weer op het menuBrave Hendrik, pastinaak, schorseneer en huttentut zijn voorbeelden van groenten die al stammen uit de Middeleeuwen. In…
Koken met seizoengroentenKoken met seizoengroentenEen eigen groentetuin is ideaal om te koken met seizoengroenten, want direct uit de eigen tuin zo de keuken in. Maar ook…
Gezondheid en toepassing pastinaak in de keukenGezondheid en toepassing pastinaak in de keukenPastinaak valt onder de “vergeten groenten” en dat wil eigenlijk zeggen dat het er al heel lang is, maar dat het door de…

Exotische winterse gerechten: van rozerood tot pimpelpaarsExotische winterse gerechten: van rozerood tot pimpelpaarsKoken op kleur, zonder kunstmatige kleurstoffen! Aubergine, paprika, rode kool, rode bieten, zoete bataat, wortels: het…
Elke kool zijn gerecht: exotisch, biologisch en vegetarischElke kool zijn gerecht: exotisch, biologisch en vegetarischRode kool was als kind allesbehalve mijn favoriet. Evenmin als spruitjes. En dan boerenkool: toch alleen met Carnaval ze…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Efraimstochter, Pixabay
  • http://www.voedselencyclopedie.nl/vergeten_groenten
  • http://www.vergetengroenten.nl/
  • https://www.gezondheidsnet.nl/groente-en-fruit/vergeten-groenten
  • http://www.stichtingvergetengroenten.nl/
  • https://lekkertafelen.nl/specials/knolgroenten/
Stine (145 artikelen)
Laatste update: 03-05-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.