Eetcultuur: Turkije

Eetcultuur: Turkije Turks eten is heerlijk. De keuken is uitgebreid en divers. Turken zijn dol op lekker eten en vooral met mooi weer genieten ze graag van een lekkere maaltijd buiten; op het balkon, in de tuin, in een restaurant of tijdens een picknick.

De geschiedenis van de Turkse Keuken

Turkije is een groot en divers land; bergen, zee, het droge binnenland. Deze diverse geografie levert een grote diversiteit aan producten op. Daarnaast was er honderden jaren lang een sultan in Istanbul, die zorgde voor de beste koks, met het beste eten. De sultans in het Topkapi paleis hielden enorme smulpartijen. En langzaam sijpelden veel van die recepten door naar het Turkse volk. Doordat het rijk zo lang stand hield werd de Turkse keuken geperfectioneerd tot wat het nu is: een diverse, kleurrijke en zeer smakelijke keuken. Daarbij was Turkije het kruispunt van karavanen tussen het Verre Oosten en het Mediterrane Gebied, wat een veelheid aan producten opleverde.

Vers

Versheid van producten speelt een belangrijke rol in de Turkse keuken. Daarom wordt er ook vooral met producten van het seizoen gekookt. Daarnaast wordt er voor een goede balans gezorgd tussen de diverse ingrediënten in een gerecht. Dit zijn de belangrijkste geheimen van de Turkse keuken. Belangrijke smaakmakers zijn ui, yoghurt, tomaten en rozijnen. Tijm en oregano, die veel gebruikt worden in de Griekse keuken, worden door Turken weinig gebruikt, de voorkeur gaat uit naar peper, piment, sumac, kaneel en paprikapoeder.

Mezze

Zoals Spanjaarden tapas eten, houden de Turken (net als hun buren de Syriërs) van mezze. Er zijn een oneindige hoeveelheid voorgerechtjes. Boreck, pasteitjes gevuld met spinazie, kaas of iets anders, diverse salades, gevulde wijnbladeren, een puree van geroosterde aubergine, etc. En bij dit alles wordt Turks brood geserveerd. Een hoofdgerecht kan pilav zijn of gegrild vlees of iets anders. Daarna wordt eventueel nog fruit van het seizoen gegeten en afgesloten wordt met Turkse koffie.

De maaltijd

De Turken eten drie maaltijden per dag. Het ontbijt is meestal vrij eenvoudig, bestaande uit brood, kaas, olijven en thee. Daarna volgen lunch en een diner. Veel Turken eten lunch op hun werk en eten s avonds samen in huiselijke kring het diner. Als het weer het toelaat eet men graag buiten. Zon maaltijd bestaat uit een paar voorgerechtjes inclusief een salade, vaak een rijstgerecht en fruit en koffie na. Familieleden en vrienden die toevallig langs komen, worden uitgenodigd om mee te eten. Wanneer mensen echt uitgenodigd worden om te eten , wordt er veel werk besteed aan het eten.

Thee wordt veel gedronken in Turkije en dat gebeurt de hele dag door. Daarnaast speelt Turkse koffie een belangrijke rol.
Ook wie van zoetigheid houdt kan in Turkije prima terecht. Baklava en Turks Fruit zijn de beroemdste Turkse zoetigheden, maar zeker niet de enigen. Er zijn ook veel muhallebi-gerechten verkrijgbaar, een op pudding of vla lijkend gerecht.

Feest

Picknicken is een belangrijk deel van de Turkse cultuur. Het zijn uitgebreide gebeurtenissen, waarbij meerdere gezinnen er vaak samen een dag op uit trekken en er wordt van tevoren afgesproken wie wat meeneemt en wat klaarmaakt.

Ook bruiloften, besnijdenissen en religieuze feestagen zijn een belangrijke reden om flink uit te pakken met eten. Een feest is in Turkije niet compleet zonder eten.
© 2012 - 2023 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eetcultuur: GriekenlandEetcultuur: GriekenlandGriekenland, land van zon, zee en lekker eten. Waar komt de Griekse eetcultuur vandaan? Wat zijn de belangrijkste produc…
Turkse Lira: geld, informatie, koersDe nieuwe Turkse Lira is er sinds 2008. Wanneer je een bezoek brengt aan Turkije zul je met deze munteenheid moeten beta…
Studeren in TurkijeTurkije is een populair vakantieland bij Nederlanders. Veel Nederlanders weten niet dat je er ook goed kunt studeren. Wa…
Eetcultuur: ItaliëEetcultuur: ItaliëWie aan Italiaans eten denkt denkt waarschijnlijk vooral aan pasta en pizza. Traditioneel was dit het voedsel van de arm…

Kaasfondue boodschappenlijst, zomers en winters gerechtKaasfondue boodschappenlijst, zomers en winters gerechtKaasfondue is erg populair, zowel 's zomers alsook in de winter. Voor de gast-man/-vrouw is het makkelijk ruim op tijd v…
Eetcultuur: NederlandNederland staat internationaal niet bekend als een land met een geweldige keuken. Toch was het eten tijdens bijvoorbeeld…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Meditations, Pixabay
  • http://www.turkishconsulategeneral.us/abtturkey/cult/food/prto.shtml
  • http://www.epicureantable.com/turkish.htm
Sasati (390 artikelen)
Gepubliceerd: 10-02-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.