Turkse hapjes - makkelijk te bereiden
Ben je ook gek op hapjes en tussendoortjes? Vind je turks eten ook lekker? Of wil je eens wat anders proeven? Probeer dan onderstaande hapjes eens. Ze zijn makkelijk te bereiden èn lekker...eet smakelijk!
Lees voordat je begint, eerst de blauwe blokken bij elk recept. Daarin staat nuttige informatie.
Uitgekozen Recepten
Sigara Böregi
(met kaas gevulde deegrolletjes)
Algemene info:
Turkse bladerdeeg is is heel dun, maar stevig deeg. In het turks wordt het "yufka" genoemd. In de meeste turkse winkels is yufka verkrijgbaar in ronde vorm of in driehoek vorm. Het makkelijkste is als je de driehoek vorm gebruikt. De ronde vorm kun je uiterlijk zelf ook snijden in punten. Let er wel op dat hoe dunner en verser, hoe lekkerder en hoe makkelijker het te bakken is!
Turkse kaas wordt vaak verward met de griekse feta kaas. Het is wel wit van kleur, maar er zit echter een groot verschil in qua smaak. Dus koop de turkse kaas gewoon in een turkse winkel, dan ben je er zeker van.
Ingrediënten:
- 1 pak Yufka (turks bladerdeeg, driehoek vorm)
- 250 gram Turkse witte kaas
- klein bosje peterselie
- 1 ei, geklopt
- Olie om in te bakken (olijf- of zonnebloemolie)
Bereiding:
Vulling
- Knip de peterselie in kleine stukjes en doe dit in een kom.
- De turkse kaas prakken op een bordje.
- Voeg de geknipte peterselie toe aan de geprakte kaas en meng het door elkaar.
Rolletjes maken
- Maak voorzichtig een deegplakje los van de yufka-stapel en leg hem op een glad oppervlak, een snijplank bijvoorbeeld.
- De punt van de driehoek naar boven leggen.
- Leg een klein beetje van de vulling op het deeg, net iets onder het midden.
- Sla het onderste deel over het mengsel heen en de linker en rechterkant zonodig iets instoppen.
- Begin een beetje (stevig) te rollen en op de helft stop je.
- De linker en rechterzijkant van de punt besmeer je met het geklopte ei. (dit zorgt ervoor dat de randen plakken)
- Rol het deeg verder op.(losjes!)
- Nu heb je een gevuld deegrolletje
Bakken:
- Verwarm de olie in een koekepan. (zodra het begint te bruisen is het heet genoeg)
- Leg voorzichtig enkele deegrolletjes in de pan. (pas op, het kan spatten)
- Blijf er bij staan, want ze mogen niet te bruin worden. (dan worden ze te hard)
- Draai geregeld het rolletje om, zodat beide kanten licht-goudbruin worden.
- Het bakken duurt maar heel kort, ongeveer 2-3 minuten, dus bak niet te lang.
- Laat het op een bord (met keukendoekje erop) even uitlekken.
En voila, het is klaar. Eet smakelijk!
Mücver
(courgette-poffertjes)
Kleine courgettes smaken het lekkerst van smaak. Let er ook op dat de buitenkant een stevige schil heeft. Je hebt gele en groene courgettes. Het maakt niet uit welke je gebruikt voor dit hapje. Met een dunschiller kun je makkelijk de schil eraf halen.
Ingrediënten:
- halve kilo courgette
- 2 eieren
- 4 eetlepels bloem
- beetje gehakte peterselie
- beetje munt (fijngemalen)
- beetje dille (hoeft niet!)
- Zout
- Peper
- Paprikapoeder
- Olie om te bakken
Bereiding:
Courgette-mengsel
- Eerst de courgettes wassen
- Schil de courgettes
- De courgettes fijn raspen
- Het vocht iets uitdrukken
- Doe in een kom de fijngeraspte courgettes, de eieren, bloem en alle kruiden.
- Alles tot een deeg kneden.(let op het wordt niet een hard mengsel)
Bakken
- Verhit de olie in een pan.
- Pak met een grote eetlepen iets van het mengsel en laat in de pan vallen.
- Druk voorzichtig met de lepel iets aan (in de pan)
- Laat de poffertjes goudbruin bakken.
- Poffertjes uit laten lekken op keukenpapier.
Eet smakelijk!
Cacik
(komkommer in Yoghurtdressing)
Cacik wordt in Turkije veel gebruikt als bijgerecht. Het is een lekker koud gerecht, dat je ook heerlijk in de zomer, zomaar tussendoor kunt eten. Het werkt verkoelend en het is ook erg gezond.
Officieel zit er knoflook in de dressing, maar dat hoeft niet persé. Echter zonder zout, smaakt het wat minder, dus met een beetje zout is het lekker.
Als de komkommer half geschild wordt, heeft het een mooiere uitstraling. Dus één keer met de dunschiller van boven naar beneden en een stukje groen houden. (ongeveer een halfe centimeter) Vervolgens weer met de dunschiller van boven naar beneden. Daarna weer stukje groen en weer schillen, etc. Wel steeds in dezelfde richting schillen. Je kan natuurlijk ook de komkommer helemaal schillen, dat ligt aan jezelf. Het is maar een idee!
Turkse yoghurt lijkt veel op boerenyoghurt. Je kunt het kopen in de turkse winkel. Je kunt echter ook gewone nederlandse yoghurt kopen, geen probleem. Maar om er ayran (yoghurtdrank) van te maken, is de verhouding water-yoghurt verschillend. Bij de Nederlandse yoghurt zou je minder water moeten toevoegen, bij de turkse meer.
Ingrediënten:
- 1 grote komkommer (of 2 kleintjes)
- Yoghurt (mag gewoon Nederlandse yoghurt zijn)
- Water
- Dille
- Mint (fijngemalen)
- Zout
- Knoflook
Bereiding:
Komkommers
- Schil de komkommer(s) half met een dunschiller. (steeds in de zelfde richting schillen)
- Maak enkele verticale insneden in de top von de komkommer. Draai de komkommer naar links of rechts en maak weer verticale insneden.
- Vervolgens snijdt je horizontaal in dunne plakken, zodat je nu als het ware hele kleine plakjes/blokjes krijgt.
- Doe de fijngesneden komkommer(s) in een grote kom
Yoghurtmengsel
- Verdun de yoghurt met water, zodat er een yoghurtdrank ontstaat, net iets dikker dan melk.
- Klop alles goed door elkaar, zodat er een goed verdeeld mengsel ontstaat.
Verder
- Voeg het yoghurtmengsel toe aan de fijngesneden komkommers in de kom. Goed roeren
- Voeg zout en fijngeperste knoflook toe.
- Met een soeplepel kun je het verdelen over enkele schaaltjes.
- Ter versiering doe je op elke schaal een beetje dille en fijngemalen mint
Voila, klaar. Eet smakelijk!