Oosterse vissoep
Oosterse vissoep. De Aziatische keuken kent veel ingrediënten die naast lekker ook gezond zijn voor de mens. In deze oosterse vissoep zit een aantal van hen. Zo maakt gember dat het lichaam goed doorbloedt en zorgt het bovendien voor een goede spijsvertering. Peper zorgt voor een goede vetverbranding. Knoflook is goed voor de aderen en ook de vis die in dit recept gebruikt wordt is goed voor de opbouw van goede vetten. Oosterse vissoep dus, maar dan zelf gemaakt.
Ingrediënten:
- 1 of 2 spaanse pepers
- 2 teentjes knoflook
- 2 sjalotjes
- een paar eetlepels olijfolie
- een stuk verse gember van ongeveer 2 centimeter
- een aantal verse of gedroogde kafir lime laeves of te wel curry bladen
- een stengel verse sereh
- 3 grote tomaten
- 10 Thaise kleine aubergines
- een bos koriander
- paar takjes Thaise basilicum
- 1 limoen of citroen
- 2 kippenbouillonblokjes
- 2 moten verse zalm
- 2 moten kabeljauw of andere witvis zoals koolvis
- 2 ons kleine garnalen of een aantal gamba's
Bereidingswijze
Voorbereiding
- Snijdt de pepers open en haal de zaden eruit. Wie van minder pittig houdt kan de pepers ook heel houden.
- Snijd de teentjes kloflook fijn en doe hetzelfde met de sjalotjes.
- Hak de gember fijn.
- Snijd de tomaten in blokjes.
- Snijd de koriander niet al te fijn en houd wat achter.
- Snijd de sereh in een aantal stukken.
- Pers de citroen of limoen uit en bewaar het sap.
Bereiding
Doe de olijfolie in de pan en zet eerst de sjalotjes aan. Voeg als ze glazig zijn de pepers toe, de knoflook en de fijngehakte gember. Laat dit op een niet te hoog vuur staan tot alle geuren vrij komen en de knoflook en ui gaar zijn. Doe er dan de koriander bij en wacht even totdat ook deze geur goed te ruiken is. Voeg dan ongeveer 1,5 liter water, de bouillonblokjes, de lime leaves en de in delen gesneden sereh toe.
Als dit mengsel kookt, de tomatenpartjes en de hele Thaise aubergines toevoegen. Vervolgens de Thaise basilicum toevoegen. Wie niet van spicy eten houdt, kan dit overigens beter achterwege laten. Deze soort basilicum versterkt de smaak van pepers.
Wacht een tijdje tot de tomaten uit elkaar vallen. Temper het vuur dan dusdanig dat de soep tegen de kook aan blijft. Voeg de vissoorten toe, maar houd de garnalen of gamba's nog even achter. Als de vis gaar is, de garnalen toevoegen. Vervolgens enkele lepels van het limoen of citroensap toevoegen. Nog even doorwarmen en dan als de soep geserveerd wordt de resterende koriander toevoegen in de borden of koppen.
Rijst om de brand te blussen
Serveer bij deze soep gekookte pandang rijst. Deze rijst apart in een schaal erbij geven, zodat iedereen het kan toevoegen aan de soep. Deze toevoeging is ook nodig omdat de soep redelijk pittig is. Met de rijst kunnen ,,binnenbrandjes'' geblust worden.