Recepten met broccoli: als soep, rijstschotel en ovenschotel
De gezondste groente, op een andere manier klaargemaakt dan je misschien gewend bent. Als je het bekende 'aardappels vlees groente' een keer zat bent, kun je het op deze manieren klaarmaken. Makkelijke en snel-klaar recepten.
Broccoli-ovenschotel voor vier personen
Bereidingstijd: 25 minuten (plus 15 minuten oventijd)
Ingrediënten:
- 1 stronkje broccoli (500 gram)
- 300 gram gehakt
- 1 grote ui
- gehaktkruiden
- 150 gram geraspte kaas
- aardappels 750 gram of 1 kg bij grote eters (of aardappelpuree van een pakje)
- scheutje melk
- blik gepelde tomaten
- blik tomatenpuree
- bouillonblokje
Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht) of 200 graden (gewone oven). Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes (dan zijn ze eerder gaar). Kook de aardappels met wat zout, ongeveer 20 minuten. Giet het water af en stamp de aardappels met wat warme melk en nootmuskaat tot hij smeuiig is. Snijd tijdens het koken van de aardappels, de broccoli in roosjes, gooi de 'stam' niet weg maar schil hem en snijd hem in kleine blokjes. Die is ook gezond en lekker! Blancheer de broccoli ongeveer vijf minuten en laat hem uitlekken.
Bak het gehakt rul en snipper er een uitje in. Bak de uitjes erbij tot ze glazig zijn. Open ondertussen het blik gepelde tomaten en knip met een schaar IN het blik de tomaten klein (gebruik een lange schaar). Doe de gepelde tomaten bij het prutje in de koekenpan en roer door elkaar. Doe daarna de tomatenpuree erbij en een scheutje water. Verkruimel het bouillonblokje en strooi in de pan, roer goed totdat het gesmolten is. Laat de saus even koken en doe (naar smaak) een lepeltje suiker erdoorheen. Proef even of je de saus zoet/zout/zuur genoeg vind en pas eventueel aan.
Doe de broccoliroosjes in een grote ovenschaal en strooi er wat geraspte kaas overheen (niet alles, bewaar wat voor bovenop!). Daarna moet de saus erop, gelijk verdeeld over de roosjes, en als je zelf puree hebt gemaakt van aardappels dan verdeel je die eroverheen. Op het laatst strooi je het restje kaas over de schotel en schuif je 'm in de oven. Met zelfgemaakte puree 15 minuten in de oven of onder de grill, en klaar is kees.
Smullen maar!
N.B. Bij Maggi aardappelpuree voor ovenschotel, de broccoli niet blancheren, dan wordt het te zacht, deze puree moet je namelijk veel langer in de oven bakken.
Broccolisoep (voor 4 personen)
Bereidingstijd: 15 minuten
Ingrediënten:
- 1 stronk broccoli (500 gram ongeveer)
- 1 grote ui
- 500 ml bouillon van bouillonblokjes
- eventueel wat aardappelpuree-poeder
- kruidenroomkaas
Benodigdheden:
Bereidingswijze:
Snijd de broccoli in kleine roosjes, hoeft niet netjes. Snipper de ui. Maak in de soeppan de bouillon en doe daarna de broccoli en ui erbij. Kook tot hij redelijk zacht is en zet het vuur uit. Pureer de soep met de staafmixer, houd desgewenst wat broccoli-roosjes over om te garneren. Roer een half bakje roomkaas erdoorheen (of meer naar smaak) als de soep dik genoeg is naar je zin, als hij niet dik genoeg is, roer er dan wat aardappelpuree-poeder doorheen. Nu is de soep klaar om te serveren! Lekker met een broodje uit de oven.
Vegetarische rijstschotel met broccoli en kerrie voor 4 personen (wel flinke eters)
Bereidingstijd: 30 minuten
Ingrediënten:
- snelkook (zilvervlies)rijst
- 500 gram broccoli ongeveer
- 2 winterwortelen
- 1 paprika
- 1 grote ui
- 2 tomaten in kleine stukjes
- 2 eetlepels ketjap
- 2 theelepels kerrie
- bouillonblokjes
- (wok)olie
- tabasco of sambal
Bereidingswijze:
Kook de rijst volgens de verpakking. Snijd de broccoli in kleine roosjes en de wortel in dunne schijfjes (eventueel keukenmachine). Snijd de paprika in kleine stukjes en snipper de ui. Fruit de ui en paprika in wat olie en doe na een minuut de broccoli en wortel erbij. Laat het 10 minuten stoven en doe daarna de ketjap en kerrie erbij. Doe daarna de tomaten erdoorheen en laat nog 5 minuten op zacht vuur sudderen. Als je graag een echte saus hebt, doe er dan nog wat water doorheen, laat het anders zoals het is en doe de bouillonblokjes erbij (naar smaak). Gebruik wat tabasco naar smaak of doe er sambal doorheen voor een pittige saus.
Serveer de rijst met de saus en eventueel een frisse salade erbij.
Tip:
Als je toch graag vlees wilt, is deze saus lekker met kipfilet. Kruid dan 300 gram kipfilet (in kleine stukjes) van tevoren en bak 'm in wat olie, daarna de ui etc. erbij en verder is het recept hetzelfde.