Een simpel kerstdiner met: kip
Met kip kan je echt alle kanten uit. Gebakken, gegrild, gevuld, noem maar op. Je kunt het nog zo gek nog niet bedenken of je kan het bereiden met kip. Kip wordt door de meeste mensen ook wel gewaardeerd om te eten. Een goed bereide kip heeft veel smaak en is niet droog. Hieronder zijn twee kip recepten voor een smakelijk maar een eenvoudig kerstdiner.
Kip aan spiesjes
Ingrediënten
- kipfilet (voor 4 personen)
- schijven ananas (vers of uit blik)
- Kleine uitjes
- Kleine tomaatjes
- groene paprika
- Whisky cocktailsaus (kant en klaar)
- Marinade naar smaak
- Kreukelfriet
- Olijfolie
- Frituur
- Spiesjes (ijzer)
- Grote koekenpan
Bereiding
Snij de kipfilet in hapklare stukken. Voeg daar 4 eetlepels marinade aan toe en laat dit even intrekken. Snij nu ook de schijven ananas en de paprika in hapklare stukken. Neem de spiesjes en spies nu om een om een stukje kip en de groente en fruit. Bijvoorbeeld: kip-annanas-kip-paprika-kip-uitje-kip-tomaatje-kip. Doe in flinke scheut olie in de koekenpan en bak de spiesjes tot de kip gaar is op middelhoog vuur. Tijdens het bakken van de spiesjes, frituur je de kreukelfrietjes. Als de spiesjes klaar zijn leg je ze op een groot bord en giet je er een beetje whisky cocktailsaus er overheen. Tot slot nog even wat frietjes er naast.
Ideale kerstrecept
Dit recept is ideaal omdat je het van te voren al kunt voorbereiden. Voordat je gasten komen kan je de spiesjes al klaar hebben liggen in de koelkast, zodat je ze alleen nog maar hoeft te bakken. De voorbereidingstijd is wat langer omdat je veel moet snijden. Maar verder is dit recept heel simpel. Ook ziet het ook nog een heel erg leuk uit omdat je met verschillende kleuren groentes en fruit werkt. En nog iets wat belangrijk is, is dat het ook nog eens gezond is. Als je in het bezit bent van een gril, kan je de spiesjes ook grillen in plaats van bakken. En lichte wijn zou goed bij dit recept passen een voorbeeld is een Beaujolais: Fleurie "Les Moriers"
Pikant gevulde kip
Ingrediënten
- 1 forse kip
- 100 gram ontbijtspek
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 100 gram boter
- 1 sneetje witbrood
- 1 eetlepel sherry
- Citroensap
- 1 eetlepel melk
- 250 gram runder gehakt
- Peterselie (naar smaak)
- 1 eetlepel mosterd
- Peper en zout (naar smaak)
- Nootmuskaat (naar smaak)
- Rijst
- Braadpan
- Koekenpan
Bereiding
Snij het spek, de ui en het knoflookteentje in kleine stukjes. Fruit dit in een beetje boter en neem de pan van het vuur. Week het sneetje brood in een mengsel van sherry, citroensap en melk. Vervolgens meng je het broodmengsel en het spekmengsel door het gehakt. Ook voeg je de mosterd, peterselie, nootmuskaat, de peper en het zout toe. Vul de kip met dit mengsel. Zout de kip nog een beetje aan de buitenkant. Braad de kip even snel aan in de hete boter op hoog vuur. Temper het vuur en laat de kip verder nog ongeveer 1 uur zachtjes braden. Begiet de kip af en toe. Omdat het een zwaar diner is, serveer je het met rijst. Ook hier past de Beaujolais: Fleurie "Les Moriers"uitstekend bij.
Ideale kerstrecept
De voorbereiding vergt wel aardig wat werk. Je bent wel een uurtje bezig om alles te snijden te mengen en te vullen. Maar de kip kan je wel van te voren al helemaal vullen en bewaren in de koelkast. Tijdens het braden van de kip hoef je niet de hele tijd bij de kip te blijven staan. Dus je kan gezellig bij je gasten gaan zitten. Alleen af en toe heen en weer lopen om de kip te begieten. De vulling maakt het recept zwaar, dus hou er rekening mee dat je de eventuele hapjes die je aan je gasten geeft niet te zwaar zijn.