Taarten maken zonder oven
De lekkerste taarten maak je zonder oven, gewoon in je eigen koelkast. Voor als je geen zin hebt om uren achter de oven te staan bakken. Hieronder vind je vier heerlijke taarten waar je geen oven voor nodig hebt en dus zelfs in de kleinste huishoudens nog gemaakt kunnen worden.
Charlotte
Ingrediënten:
- 350 gram bittere chocola
- 8 eieren (uit de koelkast)
- 10 eetlepels poedersuiker
- 125 ml melk
- 4 eetlepels rum
- minimaal 400 gram lange vingers
- 300 ml slagroom
- 1 zakje klopfix
- springvorm 20 cm
Bereidingswijze:
Smelt de chocolade "au bain marie". Ondertussen kun je de eieren alvast splitsen. Klop in een kom de poedersuiker en de eierdooiers tot een schuimige massa, en klop de eiwitten goed stijf. Neem de kom met de geklopte eierdooiers en roer daar snel lepel voor lepel de gesmolten chocolade doorheen. Schep dan met een houten lepel de stijve eiwitten er doorheen, net zolang totdat alles verdeeld is. Maak de melk een beetje lauw en roer er de rum doorheen. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en doop elke lange vinger even in de rum-melk. Zet een rij lange vingers rechtop tegen de zijkant van de springvorm met de suikerkant tegen de vorm aan. Bedek de bodem met lange vingers en kleinere stukken lange vingers totdat de hele bodem bedekt is. Als je bij de lange vingers die rechtop moeten staan een stukje van het begin afsnijd blijven ze beter staan. Schep de chocolademouse in het midden van de vorm en dek de taart af met folie, zet de charlotte overnacht in de koelkast om op te stijven. Klop in een ruime kom de slagroom met een beetje suiker en de klopfix stijf. Haal de folie en de rand van de springvorm eraf en bedek de bovenkant van de taart met slagroom. Strooi er eventueel nog wat geraspte chocolade overheen.
Chocolade Truffeltaart
Ingrediënten:
- 1 pak bastognekoeken
- 150 gram roomboter
- 3 pakjes (600 ml) slagroom
- 2 zakjes klopfix
- 3 eetlepels suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 600 gram bittere chocola
Bereidingswijze:
Zet een klein pannetje op het vuur, zet het klein en smelt de boter. Denk eraan dat je het pannetje van het vuur haalt voor de boter begint te bubbelen. Maak van de bastognekoeken koekkruimels, als je een keukenmachine hebt is die heel handig hiervoor. Anders kun je de koeken in een grote zak doen en met een houten hamer (of iets anders van gewicht) stuk slaan. Meng de koekkruimels met de gesmolten boter tot je een stevig papje krijgt. Leg op de bodem van de springvorm bakpapier en verdeel dan het mengsel over de bodem. Druk het goed stevig aan met een houten lepel en zorg dat de hele bodem bedekt is met de bodem-mix. Zet de springvorm even in de koelkast zodat de bodem kan afkoelen en stijven. Maak in de tussentijd alvast de vulling voor de taart. Snijd de chocolade in kleine blokjes en smelt deze dan "au bain marie". Als de chocolade helemaal gesmolten is, kun je de pan van het vuur halen. Giet de chocolade in een kom zodat ie sneller afkoelt. Klop in een ruime kom de slagroom met de suiker en de klopfix stijf, maar meng em nog niet met de chocolade totdat deze is afgekoeld. Koude slagroom gecombineerd met hete chocolade maakt namelijk chocopasta of romige chocomelk. Als de chocolade is afgekoeld meng je deze beetje voor beetje met een houten lepel door de slagroom, net zolang tot je een mooi bruin kleurtje krijgt. Omdat de smaak van de chocolade nu behoorlijk sterk en bitter is kun je er nu de vanillesuiker doorheen scheppen. Neem de springvorm uit de koelkast en giet het chocolade-slagroom mengsel op de bodem. Strijk de bovenkant met een spatel mooi glad en decoreer de bovenkant naar eigen wens. Zet de taart overnacht (of gewoon een paar uurtjes) in de koelkast om op te stijven.
Malakoftaart
Ingrediënten:
- 200 gram roomboter
- 200 gram suiker
- 4 eierdooiers
- 1 pakje slagroom
- 4 eetlepels goede cognac
- 200 gram lange vingers
- 250 ml slagroom (ongeveer 1,5 pakje)
- 1 zakje klopfix
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 reep chocolade
- chocolade hulstblaadjes
- springvorm 20 cm
Bereidingswijze:
Smelt in een klein pannetje de boter en klop die daarna met de eierdooiers en de suiker tot het een mooi schuimig mengsel is. Zet het mengsel even aan de kant om af te koelen en klop ondertussen de slagroom met de klopfix stijf. Meng er daarna met een houten lepel de cognac doorheen. Meng de boter door de slagroom, net zolang totdat alles goed verdeelt is. Leg op de bodem van de springvorm bakpapier en leg op de bodem lange vingers, breek eventeel extra stukken af om te zorgen dat de hele bodem bedekt is met lange vingers. Schep er een laag slagroom op en strijk het met een spatel uit. Leg er daarna weer een laag lange vingers boven op, ga zo door totdat bijna alle slagroom op is. Verkruimel dan nog wat lange vingers en maak daarvan de bovenste laag van de taart. Laat de taart een hele nacht in de koelkast opstijven voor je em verder versiert. Haal em net voor je em wilt serveren uit de springvorm en maak em verder af. Als het goed is heb je nog een half pakje slagroom over, klop deze met wat suiker stijf. Smeer met een spatel slagroom over de zijkant van de taart en "plak" er dan hulstblaadjes tegenaan. Spuit bovenop de taart nog wat toefjes slagroom en maak het af met wat geraspte chocolade, discobolletjes of iets anders wat je in huis hebt om te versieren.
Mon-chou taart
Ingrediënten:
- 175 gram biscuits
- 150 gram roomboter
- 200 gram monchou kaas
- 125 gram witte basterdsuiker
- 250 ml slagroom (ongeveer 1,5 pakje)
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 zakje klopfix
- beetje blanke allesbinder
- 1 pot kersen (of als het seizoen het toelaat verse,zonder pit)
- springvorm 24 cm
Bereidingswijze:
Smelt in een klein pannetje de boter maar let op dat ie niet gaat schuimen. Maak ondertussen de biscuits fijn in een keukenmachine, heb je die niet dan kan het ook met een deegroller. Meng de kruimels door de boter zodat je een stevig papje krijgt. Leg op de bodem van de springvorm bakpapier en schep dan het mengsel in de springvorm, zorg dat je de bodem helemaal bedekt. Druk het met de hand of een lepel goed aan zodat je straks een stevige bodem hebt. Zet de springvorm zolang in de koelkast zodat de bodem kan afkoelen en stijven. Klop in een kom de basterdsuiker en de mon-chou tot een romig mengsel en zet de kom even aan de kant. Klop in een ruime kom de slagroom, vanillesuiker en de klopfix stijf en schep deze daarna beetje bij beetje met een houten lepel door het mon-chou mengsel. Als alles gemengd is kun je dit mengsel in de vorm op de bodem scheppen. Strijk het mooi glad met een spatel en zet de springvorm alvast in de koelkast om een beetje steviger te worden. Zet een pannetje op het vuuren doe daarin de kersen en een beetje blanke allesbinder, laat het eventjes zachtjes koken totdat de gelei ingedikt is. Neem de kersen van het vuur en laat ze volledig afkoelen voordat je ze bovenop de al wat opgestijfde mon-chou taart schept. Anders zakt door de hitte de taart in en dat zou zonde zijn. Strijk de bovenkant van de taart met een spatel glad en spuit er eventueel nog wat toefjes slagroom op. Laat de taart nog een paar uurtjes in de koelkast staan om verder op te stijven.