Pikante gehaktballetjes en gehaktballetjes in tomatensaus
Twee maal gehaktballetjes voor aan de borreltafel, lekkere hapjes, of tapas zoals de Spanjaarden het noemen, heerlijk om te serveren met een lekker glas wijn.
Pikante gehaktballetjes
Wat je nodig hebt, voor 4 personen:
- 250 gram rundergehakt
- 125 gram chorizo, klein gesneden
- 2 teentjes knoflook, geperst
- halve ui, klein gesneden
- 1 eetlepel sherry of cognac (naar wens)
- beetje bloem
- zout, peper, beetje nootmuskaat
- peterselie en oregano
- 1 ei losgeklopt
- olie
De bereiding
Meng alle ingrediënten, met uitzondering van de bloem en de olie in een grote kom. Rol balletjes ter grootte van een walnoot van het gehaktmengsel en haal ze voorzichtig door wat bloem. Verhit de olie in een koekenpan en bak de balletjes, regelmatig omschuddend, ongeveer 10 minuten tot ze rondom bruin en gaar zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Serveer ze warm met een pittige saus.
Gehaktballetjes in tomaten saus
Wat je nodig hebt, voor ongeveer 25 balletjes:
- 400 gram lamsgehakt
- 1 ei
- 3 teentjes knoflook, geperst
- fijngesneden peterselie
- beetje nootmuskaat, zout en peper
- 2 sneetjes witbrood zonder korst
- 2 eetlepels rode wijn
- 1 ui fijngesneden
- 3 tomaten, ontveld en in blokjes gesneden
- 1 dl kippenbouillon
- staafmixer
De bereiding
Meng het gehakt met ei, knoflook, helft van de peterselie, nootmuskaat, zout en peper. Week het brood in de rode wijn en kneed het brood dan door het gehaktmengsel. Vorm van dit mengsel ongeveer 25 balletjes. Verhit de olie en bak hierin de balletjes in ongeveer 5 minuten rondom bruin. Voeg de ui toe en bak deze 5 minuutjes mee. Voeg de tomaat en de bouillon toe en laat de gehaktballetjes afgedekt op zacht vuur ongeveer 30 minuten sudderen. Neem de gehaktballetjes uit de pan en pureer de saus met een staafmixer. Breng de saus op smaak met zout en peper en schenk de saus over de gehaktballetjes. Strooi er tot slot de rest van de peterselie over.