Pikante gehaktballetjes en gehaktballetjes in tomatensaus

Pikante gehaktballetjes en gehaktballetjes in tomatensaus Twee maal gehaktballetjes voor aan de borreltafel, lekkere hapjes, of tapas zoals de Spanjaarden het noemen, heerlijk om te serveren met een lekker glas wijn.

Pikante gehaktballetjes

Wat je nodig hebt, voor 4 personen:

  • 250 gram rundergehakt
  • 125 gram chorizo, klein gesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • halve ui, klein gesneden
  • 1 eetlepel sherry of cognac (naar wens)
  • beetje bloem
  • zout, peper, beetje nootmuskaat
  • peterselie en oregano
  • 1 ei losgeklopt
  • olie

De bereiding

Meng alle ingrediënten, met uitzondering van de bloem en de olie in een grote kom. Rol balletjes ter grootte van een walnoot van het gehaktmengsel en haal ze voorzichtig door wat bloem. Verhit de olie in een koekenpan en bak de balletjes, regelmatig omschuddend, ongeveer 10 minuten tot ze rondom bruin en gaar zijn. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken. Serveer ze warm met een pittige saus.

Gehaktballetjes in tomaten saus

Wat je nodig hebt, voor ongeveer 25 balletjes:

  • 400 gram lamsgehakt
  • 1 ei
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • fijngesneden peterselie
  • beetje nootmuskaat, zout en peper
  • 2 sneetjes witbrood zonder korst
  • 2 eetlepels rode wijn
  • 1 ui fijngesneden
  • 3 tomaten, ontveld en in blokjes gesneden
  • 1 dl kippenbouillon
  • staafmixer

De bereiding

Meng het gehakt met ei, knoflook, helft van de peterselie, nootmuskaat, zout en peper. Week het brood in de rode wijn en kneed het brood dan door het gehaktmengsel. Vorm van dit mengsel ongeveer 25 balletjes. Verhit de olie en bak hierin de balletjes in ongeveer 5 minuten rondom bruin. Voeg de ui toe en bak deze 5 minuutjes mee. Voeg de tomaat en de bouillon toe en laat de gehaktballetjes afgedekt op zacht vuur ongeveer 30 minuten sudderen. Neem de gehaktballetjes uit de pan en pureer de saus met een staafmixer. Breng de saus op smaak met zout en peper en schenk de saus over de gehaktballetjes. Strooi er tot slot de rest van de peterselie over.
© 2008 - 2024 Elisabeth2, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De lekkerste gehaktballenDe lekkerste gehaktballenZo een ouderwetse lekkere gehaktbal gaat er bij bijna iedereen er wel in. Een gehaktbal kan je kant en klaar kopen bij d…
Maak een lekkere ouderwetse hollandse gehaktbalMaak een lekkere ouderwetse hollandse gehaktbalVeel mensen eten graag een gehaktbal in een snackbar, patatzaak, eetcafe of thuis bij het avondeten met groente en en ge…
Pittige borrelhapjes met rundergehaktPittige borrelhapjes met rundergehaktHet voordeel van rundergehakt is dat je het zo pittig kan maken met verschillende ingrediënten als je maar wilt. Het geh…
Gehakt maar dan eens geheel andersGehakt maar dan eens geheel andersDrie recepten om eens iets anders met gehakt te doen. Een gehaktbrood gevuld met hard gekookte eieren. Een gehaktbrood g…

Amlou - Cholesterolverlagend broodbelegDit broodbeleg komt oorspronkelijk uit Marokko en wordt gemaakt met amandelen, honing en arganolie. Amlou verlaagt uw sl…
Zuurdesem zelf maken en zuurdesembrood bakken + variatiesIn dit artikel vindt u het recept om zelf zuurdesem te maken, en hoe u deze zuurdesem kunt gebruiken om zelf brood zonde…
Elisabeth2 (43 artikelen)
Gepubliceerd: 05-04-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.