Lekkere recepten met overgebleven chocoladepaaseitjes
Chocoladepaaseitjes zijn in Nederland erg geliefd. Gemiddeld eten we er per jaar zo'n 47 van per persoon. De chocoladepaaseitjes worden verstopt, gezocht en gegeten. Toch blijven bij velen na Pasen nog veel chocoladepaaseitjes over. Als je deze niet allemaal meer wil opeten, of als je de paaseitjes een beetje zat bent, kun je er heerlijke recepten mee maken. Zelfs voor gevulde chocoladepaaseitjes zijn lekkere recepten te bedenken die eenvoudig te maken zijn.
Pasen
Pasen is het christelijk feest waarbij de wederopstanding van Jezus gevierd wordt. Jezus werd op Goede Vrijdag voor Pasen gekruisigd. Christenen wilden het feest van deze opstanding graag op een zondag vieren met als gevolg dat Pasen niet altijd op eenzelfde dag gevierd wordt. De stand van de maan bepaalt op welke zondag Pasen gevierd wordt. Bij de eerste volle maan na de lente-equinox is het Pasen. Dit is op z'n vroegst op 22 maart en op z'n laatst op 25 april.
Paaseieren
De traditie is om met Pasen paaseieren te eten. Deze traditie is ontstaan doordat er tijdens de vastenperiode voor Pasen geen eieren gegeten mochten worden. De eieren die de kippen legden werden daardoor niet opgegeten, maar men versierde deze. Met Pasen was de vastenperiode afgelopen en werden er vervolgens veel eieren gegeten. De oudere versierde eieren werden meestal niet gegeten.
Paaseieren verstoppen
Omdat eieren als symbool voor de vruchtbaarheid stonden, werden de versierde eieren vaak in akkers verstopt. Er werd door de boeren geloofd dat dit goed was voor de vruchtbaarheid van de grond. Door de eieren op de akkers te verstoppen kon men rekenen op een goede oogst.
Chocoladepaaseitjes
In de 18de eeuw, nadat de chocolade betaalbaar werd, werden er door Parijse banketbakkers chocoladepaaseieren bedacht. Om de goede vorm te krijgen gebruikten de banketbakkers een echt ei als mal. De chocolade-eieren werden daarna versierd en door de jaren heen ontstonden er wedstrijden voor de mooiste chocolade-eieren. Tegenwoordig worden chocoladepaaseieren vaak gebruikt om te verstoppen in de tuin. Hoewel banketbakkers nog steeds mooi versierde chocoladepaaseieren verkopen, worden de meeste chocolade-eieren niet meer versierd, maar verpakt in een kleurrijke folie. De chocoladepaaseitjes zijn verkrijgbaar in witte, melk- en pure chocolade, maar er zijn ook veel gevulde varianten te koop.
Recepten
Na Pasen blijven er soms vele chocoladepaaseitjes over. Ze liggen niet alleen thuis in de keukenkastjes, maar ook in de winkels zijn ze vaak nog te koop tegen hoge kortingen. Met deze chocoladepaaseieren zijn nog vele lekkere recepten te maken.
Chocolate chip cookies
De chocolate chip cookie is een Amerikaans koekje gemaakt van deeg met boter, vanille en stukken chocolade. Het koekje was in 1938 uitgevonden door de Amerikaanse chef Ruth Graves Wakefield. Een koekje met chocolate chips kan ook met chocoladepaaseitjes gemaakt worden. Massieve chocoladepaaseitjes kunnen simpelweg de stukken chocolade vervangen. Een bijzonder koekje krijg je als je gevulde paaseitjes gebruikt. De chocolate chip cookies zullen wat minder bite krijgen, maar wel de lekkere smaak van de vulling. Paaseitjes met een heel zachte vulling zijn minder geschikt voor dit recept, deze kunnen namelijk uit het koekje lopen. Dit recept is genoeg voor ongeveer 30 koekjes.
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 250 gram roomboter
- 175 gram suiker
- 175 gram donker basterdsuiker
- 2 eieren
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- 350 gram chocoladepaaseitjes, ongevuld of met stevige vulling
Bereidingswijze
- Klop de boter met de suiker en vanillesuiker met een mixer tot een luchtige romige massa.
- Voeg eerst een ei toe en mix deze door het boter-suikermengsel. Voeg daarna het andere ei toe en mix het mengsel goed door.
- Meng de bloem met het zout en de bakpoeder.
- Voeg beetje bij beetje het bloemmengsel al mixend toe aan de boter, suiker en eieren.
- Hak de paaseitjes in grove stukken. Gevulde paaseitjes met stevige vulling kun je in vieren snijden.
- Voeg de chocolade toe aan het beslag en roer met een lepel door.
- Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Een heteluchtoven kun je op 170 graden Celsius voorverwarmen.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak ongeveer 30 hoopjes deeg verdeeld over de bakplaat. De hoopjes hoeven niet perfect rond te zijn, dit gebeurd vanzelf in de oven. Laat wel genoeg ruimte tussen de koekjes, want ze lopen tijdens het bakken uit. Neem eventueel meerdere bakplaten.
- Bak de koekjes in 8 tot 10 minuten gaar. Als ze goudbruin zijn en nog zacht aanvoelen zijn ze goed. De koekjes horen van binnen nog een beetje zacht te zijn.
Cupcakes
Een cupcake is een klein gebakje dat in een papieren vormpje wordt gebakken. Er bestaan cupcakes in talloze smaken, welke ook versierd kunnen worden met marsepein of fondant. Maar ook zonder versiering zijn cupcakes lekker. Deze paascupcakes kunnen gemaakt worden met chocoladepaaseitjes naar keuze en zijn lekker met of zonder versiering. Het recept is goed voor ongeveer 20 kleine cupcakes.
Ingrediënten
- 200 gram roomboter
- 180 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 3 eieren
- 200 gram bloem
- 3 eetlepels melk
- halve theelepel zout
- 20 chocoladepaaseitjes, gevuld of ongevuld
Bereidingswijze
- Klop de boter met de suiker en vanillesuiker met een mixer tot een luchtige romige massa.
- Voeg de eieren een voor een al mixend toe aan het boter suiker mengsel.
- Voeg de melk al mixend toe.
- Meng de bloem met het zout en voeg beetje bij beetje toe aan de boter, suiker en eieren.
- Vul cupcakevormpjes tot ongeveer twee derde van het vormpje gevuld is.
- Duw een chocoladepaaseitje voor de helft in het beslag.
- Bak de cupcakes in twintig minuten gaar. Als de cupcakes goudbruin zijn en terugveren als je er met je vinger op drukt zijn ze gaar.
Chocolade-pralinemousse
Chocolademousse is een Frans dessert dat traditioneel met pure chocolade gemaakt wordt. Door de chocolademousse met praline-eitjes te maken krijg je een lekker pralinesmaak aan de chocolademousse. Dit recept kan ook met andere smaken gemaakt worden, bijvoorbeeld met paaseitjes met karamelvulling of vanillecrisp vulling. Gebruik liever geen verschillende soorten gevulde paaseitjes door elkaar. Dit recept is genoeg voor ongeveer vier personen.
Ingrediënten
- 150 gram pure gevulde chocoladepaaseitjes met praline + 2 chocoladepaaseitjes voor de garnering
- 2 eieren
- 50 gram kristalsuiker
- 200 milliliter slagroom
Bereidingswijze
- Smelt de chocoladepaaseitjes ongeveer 5 minuten au bain-marie in een kom boven een pan heet water.
- Splits ondertussen de eieren. Klop met een mixer het eiwit met 25 gram suiker stijf totdat het glanzende stijve pieken vormt.
- Klop de eidooiers met de rest van de suiker luchtig.
- Klop ook de slagroom met een mixer stijf.
- Roer het eidooier mengsel door de gesmolten chocoladepaaseitjes.
- Voeg met een spatel een deel van de geklopte slagroom toe en roer het voorzichtig door. Voeg daarna de rest van de slagroom toe en roer het voorzichtig tot een egaal mengsel.
- Spatel ten slotte het geklopte eiwit in delen voorzichtig door het chocolademengsel.
- Schep de chocolade pralinemousse in vier coupes en laat afgedekt vier uur opstijven in de koelkast.
- Garneer voor het serveren de chocolademousse met een half chocoladepaaseitje.
Chocolademelk
Chocolademelk wordt vaak gemaakt met cacaopoeder en suiker, maar door chocolade te gebruiken krijg je vaak een romigere en intensere chocolademelk. Voor chocolademelk kun je niet alle soorten gevulde chocoladepaaseitjes gebruiken, omdat niet alle vullingen goed oplossen in de chocolademelk. In dit recept worden daarom alleen massieve chocoladepaaseitjes gebruikt.
Ingrediënten
- 250 milliliter volle melk
- 50 gram pure massieve chocoladepaaseitjes
- snufje zout
- eventueel geklopte slagroom of marshmallows
Bereidingswijze
- Hak de chocoladepaaseitjes in kleine stukjes.
- Verwarm in een steelpannetje al roerend de melk en het zout.
- Haal de pan van de pit en voeg de chocolade toe.
- Roer goed totdat de chocolade gesmolten is.
- Giet de chocolademelk in een glas of mok.
- Garneer eventueel met geklopte slagroom of marshmallows
Mokkamilkshake
Een milkshake is een koude drank op basis van melk en roomijs. Door koffie aan een milkshake toe te voegen ontstaat er een mokkamilkshake. Deze milkshake heeft iets weg van de bekende frappé die in sommige koffiehuizen verkrijgbaar is. Een mokkamilkshake is alleen nog romiger. Voor deze milkshake kunnen massieve chocoladepaaseitjes gebruikt worden, maar paaseitjes met mokkasmaak passen natuurlijk ook prima. Het recept is voor vier milkshakes.
Ingrediënten
- 600 milliliter melk
- 4 bollen slagroomijs
- 1 eetlepel oploskoffie
- 100 gram chocoladepaaseitjes, puur, melk of mokkasmaak
Bereidingswijze
- Hak de chocoladepaaseitjes in stukken.
- Breng de helft van de melk met de oploskoffie aan de kook.
- Zet de pit uit en voeg de gehakte chocolade toe aan de warme melk. Blijf goed roeren totdat de chocolade gesmolten is.
- Laat de chocolademelk een half uur in de koelkast afkoelen.
- Doe de overige melk, het ijs en de koude chocolademelk in een blender en meng totdat er een dikke romige milkshake ontstaat.
- Serveer de milkshake in een glas met een rietje.
Brownies
De van oorsprong Amerikaanse brownie hoort vast en kleverig te zijn. De chocoladebrownies worden in een vierkant of rechthoekig bakblik gebakken en na het bakken in blokjes gesneden. De brownies worden extra speciaal door halve paaseitjes mee te bakken. Het recept is goed voor ongeveer 12 brownies.
Ingrediënten
- 1 eetlepel bloem
- 50 gram boter
- 150 gram massieve chocoladepaaseitjes, wit, melk, puur of gemengd
- 125 gram suiker
- 75 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- ½ theelepel zout
- 4 eieren
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
- Hak de chocoladepaaseitjes in stukken, houd zes chocoladepaaseitjes apart.
- Laat in een pannetje de chocolade samen met de boter op laag vuur smelten. Haal de pan van het vuur en roer het mengsel goed door.
- Voeg de suiker, basterdsuiker en vanillesuiker toe en roer het door het chocolademengsel.
- Voeg de eieren al roerend een voor een toe.
- Meng als laatste de bloem en het zout door het beslag en roer totdat er een homogeen mengsel ontstaat.
- Vet een vierkant of rechthoekig bakblik in met boter en schep het beslag hierin.
- Halveer de zes overgebleven paaseitjes en verdeel deze over het beslag.
- Bak de brownie in ongeveer 30 minuten gaar.
- Laat de brownie afkoelen en snijd deze in 12 vierkanten brownies.