Tosti, maar dan anders

Tosti, maar dan anders De tosti is eenvoudig te maken, je kunt gezonde varianten maken en voor iedere smaak is er wel een te bedenken. De tosti is erg populair en er zijn verschillende lunchrooms die gespecialiseerd zijn in tosti’s. Waar ligt de oorsprong van de populaire tosti, wat kan je zoal voor de tosti aan ingrediënten bedenken en hoe maak je een mooie compositie voor een tosti a la carte?

Oorsprong tosti

De oorsprong van de tosti is eigenlijk niet helemaal duidelijk, want er zijn verschillende verhalen. Enerzijds is er en Engelse graaf met een hotel aan het Comomeer. De man had eerder de bekende broodrooster bedacht en liet er enig moment een hamkaassandwich in vallen. Met het inmiddels het bekende resultaat. De andere versie gaat over fabrieksarbeiders die hun stalen luchtrommeltje op de radiator hadden gezet. Tijdens de lunch kwamen ze er achter dat de radiator hun belegde boterhammen hadden omgevormd tot een tosti, inclusief gesmolten kaas.

Feit is wel dat het woord ‘tosti’ volgens het Etymologisch woordenboek (de etymologie is het deelgebied van de taalkunde dat de herkomst van woorden bestudeert) het meervoud is van het Italiaanse woord ‘tosto’. Dit is weer een afgeleide van ‘tostare’ en dat wil ‘roosteren’ zeggen. Tosti met of zonder ‘e’ er achter wordt in verschillende landen toegepast. Verder wordt de bekende ‘tosti’ in een groot deel van de wereld ‘Croque Monsieur’ genoemd. Vertaald uit het Frans wil dat zeggen ‘krokante meneer’. Overigens is er ook nog een ‘Croque Madame’, waarbij de traditionele tosti voorzien wordt van een spiegelei. Het ei wordt er dan gewoon opgelegd.

Verder is het gegeven dat de tosti altijd schuin gesneden wordt, terug te herleiden naar de sandwich. Een tosti behoort tot de sandwichgerechten.

Bron: Batut15, PixabayBron: Batut15, Pixabay

Hoe maak je een tosti?

Behalve het bekende tostiapparaat, kan je de tosti – eventueel met een klontje boter - ook maken met behulp van:
  • de grill
  • de oven
  • sommige type broodrooster
  • de koekenpan of hapjespan

Verschillende soorten tosti’s

De traditionele tosti is er een met ham (bij voorkeur boerenachterham) en kaas (bij voorkeur goudse kaas), eventueel voorzien van een bakje tomatenketchup, een tomaatje en een augurkje. Echter, sinds de jaren 90 van de 20ste eeuw zijn we allerlei varianten gaan bedenken. Er zijn inmiddels speciale tostirestaurants, welke soms in de vorm van een lunchroom zijn ingericht.

In het verleden werd er voor tosti's vaak casinobrood gebruikt vanwege de vierkante vorm, maar dat is zeker niet meer noodzakelijk. Neem je echter toch casinobrood, neem dan in ieder geval de bruine variant. Verder mogen de korsten nooit verwijderd worden. De korsten houden de structuur van het brood én beleg enigszins in de gewenste vorm.

Hier volgen enkele tosti’s met een iets andere smaak waar je zelf vervolgens ook weer op kunt variëren, sommige uitermate gezond en andere lekker zoet.

Gezonde groenten tosti met geitenkaas

De gekozen groenten lenen zich bij uitstek om deze te grillen. Het spreekt voor zich dat er meer groenten zijn die prima gegrild kunnen worden. Denk hierbij aan (kastanje) champignons, verschillende soorten uitjes, mais etc.). Kijk dus zelf naar je smaak om te bekijken wat je wilt gebruiken. Dit geldt ook voor de kaas die je gebruikt. Geitenkaas past in deze prima bij de gekozen groenten, maar met andere groenten kan brie, feta of oude kaas weer meer geschikt zijn.

Ingrediënten
Bron: Congerdesign, PixabayBron: Congerdesign, Pixabay
  • 2 sneetjes volkorenbrood
  • 2 plakjes geitenkaas
  • 1/4 aubergine
  • 1/4 courgette
  • 1/2 rode paprika
  • enkele verse blaadjes basilicum
  • drupje olijfolie extra vergine

Was eerst de groenten goed en maak dan mooie plakken van de aubergine en courgette. De stukken paprika dusdanig snijden dat ze zo recht mogelijk zijn. Dit is gemakkelijk op de tosti. Begin met een plak geitenkaas op de snee brood te leggen. Daarna verdeel je de groenten netjes over de snee brood. Over de groenten druppel je vervolgens nog een beetje olijfolie. Leg er het andere plakje geitenkaas op en dek het geheel af met de andere snee brood. Zorg tijdens het grillen dat de groenten wat krokant worden, maar ze niet hun structuur verliezen.

Gezonde groenten tosti met oude kaas

Er zijn, zoals gezegd, meer mogelijkheden met groenten. Maar probeer het ook eens met een heel andere kaas. Het zal de smaak van de tosti wezenlijk veranderen.

Ingrediënten
  • 2 sneetjes volkorenbrood
  • 2 ons spinazie
  • 1 eetlepel groene pesto
  • 1 dikkere plak oude kaas

Beleg de ene snee brood goed met de schoongemaakte blaadjes spinazie, leg hier vervolgens een plak oude kaas op. Smeer op de kaas een beetje pesto en dek de plak kaas af met nog een laagje blaadjes spinazie. Druk de andere snee brood er vervolgens goed op en leg het geheel in het tostiapparaat. De kaas moet zacht worden, maar niet echt gaan druipen.

Tosti zalm

Zalm is een vis die veel mensen lusten, maar als je liever een ander vis gebruikt dan kan dat ook. Vervang de zalm anders bijvoorbeeld door een stukje makreel. Het is belangrijk dat je met vis altijd uitkijkt dat er geen graadjes meer in zitten.

Ingrediënten
Bron: Meditations, PixabayBron: Meditations, Pixabay
  • 2 sneetjes volkoren brood
  • 1 plat mootje zalm (en als je dit niet hebt, kan je ook grote snippers gebruiken)
  • 6 groene asperges
  • 1 theelepel aioli
  • 1 theelepel olijfolie
  • 1 dessertlepel pijnboompitjes
  • 1 eetlepel tomatenketchup

Doe het mootje zalm even met een beetje olijfolie in de hapjespan en gooi de pijnboompitjes erbij. Niet te veel olijfolie gebruiken, dat is niet nodig. De zalm slechts enkele minuten op middelhoog vuur laten staan. Leg de moot dan op de ene snee brood, tezamen met de pijnboompitjes. Halveer nu de schoongemaakte asperges en leg deze op de moot zalm. Smeer de andere snee brood in met een beetje aioli (niet te veel, anders overheerst de smaak) en druk deze op de moot zalm. Afhankelijk van wat voor tosti-ijzer je hebt, is het zinvol om het tosti-ijzer te gebruiken of de eerder gebruikte hapjespan. Serveer de tosti met een klein bakje tomatenketchup om desgewenst te kunnen dippen.

Franse kaas/spek tosti

Voor de liefhebber van Franse kaas is er ook een variant. Mogelijk een met beduidend meer calorieën, maar zeker erg smakelijk.

Ingrediënten
  • 2 sneetjes volkorenbrood
  • 1 punt roombrie (ter grootte van een halve snee brood)
  • 2 ons spekjes
  • 1 bosje bieslook
  • 4 kleine tomaatjes

Bak de spekjes in een kleine koekenpan even uit en snij de punt roombrie overdwars door. Zodat je 2 punten krijgt met beide aan één kant de typische witte korst. Was de bieslook en maakt het bosjes klein. De tomaatjes moeten ook gewassen worden, daarna kunnen deze gehalveerd worden. Leg nu de plakjes roombrie zo op de snee brood dat deze helemaal bedekt is. Verdeel de uitgebakken spekjes, het kleingemaakte bosje bieslook over de kaas en doe dit ook met de gehalveerde kleine tomaatjes. De andere snee brood erop en even aandrukken.

Zoete tosti

Ben je een liefhebben van zoetigheid en dan met name chocolade, maak dan eens zoete tosti. De chocolade loopt vrij snel uit, dus blijf er wel bij.

Ingrediënten
  • 2 sneetjes volkorenbrood
  • 4 flinke likken chocoladepasta (melk of puur)
  • 6 hazelnoten (walnoten mag eventueel ook)
  • 1/2 banaan

Smeer beide sneetjes brood in met de chocoladepasta en maak de hazelnoten klein in de vijzel of met een keukenhamertje. De halve banaan daarna in plakjes snijden en verdeel deze over één van de sneetjes brood. Verdeel de hazelnoten ook over de snee brood en druk de andere snee brood er stevig op. Even in het tostiapparaat voor het beste resultaat. Oppassen dat de chocolade er niet volledig uitloopt.

Bron: Meditations, PixabayBron: Meditations, Pixabay

Drinken bij de tosti

Veel mensen zien de tosti als maaltijd en dan is een glas (karne)melk of een kop thee een prima optie. Maar je kunt er ook voor kiezen om er kleinere hapjes voor de avonduren van te maken. Bijvoorbeeld door de tosti in vier of zes delen te snijden en er voor de stevigheid een prikkertje doorheen te steken. Op zo’n manier kan een mini tosti een lekker hartig hapje bij een biertje of een glaasje wijn zijn.

Tot slot

Er zijn talloze varianten te bedenken op de traditionele tosti. Je moet er wel op letten dat ze niet allemaal dezelfde gaartijd hebben. Sommige ingrediënten verwarmen sneller of langzamer, met als resultaat uitgelopen ingrediënten of groenten die nog half rauw zijn. Het is altijd minutenwerk, dus voor het beste resultaat blijf je er bij.
© 2017 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tosti maken, hoe maak je een tosti?Tosti maken, hoe maak je een tosti?Een tosti maken is niet moeilijk. De basisingrediënten voor een tosti zijn brood (meestal witbrood) kaas en ham. Je kunt…
Vier heerlijke tosti'sHeeft u ook weleens zin in een lekker maar niet te moeilijke of uitgebreide hap. Dan zijn tosti's een heerlijke manier o…
Tosti's, maar dan andersDe tosti kennen de meeste mensen als 2 witte boterhammen op elkaar, met kaas en/of ham ertussen en klaargemaakt in het t…
Tosti's en afvallen, is een tosti gezond of ongezond?Tosti's en afvallen, is een tosti gezond of ongezond?Een tosti is een zeer populair broodgerecht in Nederland. Veel Nederlanders zouden het dan ook spijtig vinden, wanneer z…

Pastinaak, een oude groente in een nieuw jasjePastinaak, een oude groente in een nieuw jasjeDe Latijnse naam van de pastinaak is Pastinaca sativa. Vroeger werd de pastinaak vaak gebruikt zoals we nu aardappels ge…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: SeelenGuru, Pixabay
  • http://www.tostimaken.nl/ontstaan-van-de-tosti/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tosti
  • Afbeelding bron 1: Batut15, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Congerdesign, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Meditations, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Meditations, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 05-01-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.