Caesar salade: het ontstaan en recepten

Caesar salade: het ontstaan en recepten Het ontstaan van de Caesar salade heeft niets te maken met Julius Caesar zoals je misschien dacht, maar alles met Caesar Cardini. Hoe is deze salade ontstaan en hoe maak je een Caesar salade? Het recept voor een Caesar salade is eigenlijk uit nood geboren en desondanks is dit de meest gegeten salade ter wereld. Iedereen kent de Caesar salade, al zijn er in de loop van de tijd nogal wat variaties ontstaan.

Wie was Caesar Cardini?

Caesar Cardini werd geboren op 24 februari 1896 in de Italiaanse regio Lago Maggiore. Hij kwam uit een gezin met zeven kinderen. In 1923 emigreerde Caesar samen met twee van zijn broers naar Amerika en daar leerde hij zijn vrouw Camille kennen. Hij opende samen met zijn vrouw een Italiaans restaurant in het plaatsje Tijuana, net over de grens met Mexico. Het was de tijd van de drooglegging in Amerika en om het alcoholverbod te omzeilen koos hij voor Mexico. Op 4 juli in 1924 vierde heel Amerika Onafhankelijkheidsdag en vanwege de drooglegging trokken de Amerikanen massaal de grens over om dit feest met alcohol in Mexico te kunnen vieren. Caesar had die avond niet zoveel gasten verwacht en hij raakte door zijn voorraden heen. Met de laatste ingrediënten die hij in huis had maakte hij een salade die hij naar zichzelf vernoemde. Hij bereidde deze salade midden in de eetzaal en maakte hier een hele show van, die veel indruk maakte op de gasten van die avond. Dankzij deze avond kwam zijn restaurant in de mode en werd zijn salade wereldberoemd.

Caesar Cardini Foods

In 1938 verliet Caesar het Mexicaanse Tijuana en opende hij een delicatessenwinkel in Los Angeles. Omdat hier veel vraag was naar zijn dressings besloot hij deze professioneel op de markt te brengen onder de naam Caesar Cardini Foods. Op 5 november 1956 stierf Caesar Cardini als gevolg van een beroerte in het Good Samaritan ziekenhuis te Los Angeles. Zijn bedrijf Caesar Cardini Foods werd voortgezet door zijn enige kind, dochter Rosa Maria (1928). Zij bouwde Caesar Cardini Foods uit tot een begrip in Amerika, waarna ze het bedrijf in 1988 verkocht. In 2003 overleed dochter Rosa, kinderloos en nooit getrouwd.

Caesar Salade

De originele Ceasar Salade wordt gemaakt met rauwe eidooiers. In verband met de mogelijkheid van Salmonellabesmetting worden de rauwe eieren tegenwoordig meestal vervangen door gekookte eieren, die aan de salade worden toegevoegd.

De originele Caesar salade bestaat uit Romana sla met croutons, knoflook, Parmezaanse kaas, ei, mosterd en Worcestersaus. Caesar heeft hier later ook variaties op gemaakt met avocado, tomaat, stukjes spek en kipfilet. Ansjovis hoort absoluut niet thuis in een Caesar salade volgens de bedenker Ceasar Cardini, wel volgens zijn broer Alex die de ansjovis later toevoegde. Broer Alex betwistte lange tijd dat Caesar de uitvinder van de salade was en opende zijn eigen restaurant in Mexico waar hij de salade met toegevoegde ansjovis op de menukaart zette onder de naam 'de originele Alex Cardini Caesar Salade'.

Dit recept voor vier personen komt waarschijnlijk heel dicht bij de versie van 1924. Het originele recept is helaas niet bewaard gebleven.

Ingrediënten:

  • drie kropjes Romana sla
  • scheutje olijfolie
  • 3 handen vol croutons
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel Worcestersaus
  • 1 theelepel mosterd
  • het sap van een halve verse citroen
  • 1 kleine theelepel verse zwarte peper
  • 1 theelepel grof gemalen zout
  • 2 eidooiers
  • 1 zakje Parmezaanse kaas

Bereiding:

Was de sla en snijd deze in grove repen. Pers de knoflook met een knoflookpers en meng dit met de Worcestersaus, zout, peper, eigeel, citroensap en mosterd. Voeg een scheutje olijfolie toe en roer goed door. Meng dit samen met de Parmezaanse kaas en croutons door de sla. In verband met de mogelijkheid van Salmonellabesmetting worden de rauwe eieren zoals eerder vermeld tegenwoordig meestal vervangen door gekookte eieren, die aan de salade worden toegevoegd.

Dezer dagen is de Caesar salade één van de bekendste salades ter wereld. De salade verdient echt een plaatsje naast andere beroemde salades zoals de Waldorfsalade, de Griekse salade, de Tabouleh en de salade Niçoise. In de huidige vorm is de salade echter steeds meer aangekleed met kip, spekjes en saus, zodat het beslist geen magere salade te noemen is.

Een Caesar salade als hoofdgerecht

Ingrediënten voor vier personen:
  • vier kippenpoten (gegrild)
  • één teentje knoflook uit de knoflookpers
  • één flinke eetlepel crème fraîche
  • citroensap van één kleine citroen
  • drie kropjes Romana sla
  • een flinke scheut olijfolie extra vierge of een scheutje Worcestersaus
  • twee gekookte eieren
  • geraspte Parmezaanse kaas
  • een aantal plakjes uitgebakken ontbijtspek
  • peper en zout naar smaak

Hussel dit alles door elkaar voor een lekkere Caesar salade. Deze Caesar salade is lekker in combinatie met ciabatta, maar kan ook prima als volledige maaltijd gegeten worden. Eet smakelijk!
© 2016 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sla: kropsla was een wilde groente en sla als slaapmiddelSla: kropsla was een wilde groente en sla als slaapmiddelSla is er in soorten en maten. De groente is bovendien gezond en gemakkelijk te verwerken. Sla zou bovendien slaapbevord…
Klassiekers: Caesar SaladeDe "Caesar Salad" is een klassieke salade, die vaak terug te vinden is op de spijskaart van restaurants en bistro's. Het…
Julius Caesar – veni, vidi, viciHet derde deel van het Romeinse Rijk gaat over de bekende Gaius Julius Caesar die lange tijd aan de macht was in het Rij…
Namen van de RomeinenDe meeste Romeinen hadden drie namen. Maar wat betekenden deze namen? Waarom staat Gaius Julius Caesar bekend als Caesar…

Maiscakerecepten zonder geraffineerde suikersMaiscakerecepten zonder geraffineerde suikersVerschillende meelsoorten zijn goed verkrijgbaar. Toch leggen de meeste mensen iets op basis van tarwemeel in het winkel…
Gezond en snel: ontbijt met havermout voor een duurprestatieGezond en snel: ontbijt met havermout voor een duurprestatieEen goed ontbijt eten voordat je gaat sporten is erg belangrijk. Het moet voldoende energie leveren voor de training, ma…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Caesar_Cardini
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Caesar_salad
  • http://www.cardinis.nl/?sect=cardini
  • http://www.culinaryarts.com/Recipes/recipefiles/Caesar.htm
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.