Lavendel in de keuken gebruiken
Lavendel kennen we allemaal vanwege zijn heerlijke geur. Dit is de reden dat lavendel vaak wordt toegevoegd aan douche-, en badproducten, maar je kan lavendel ook eten. Frankrijk is het land van de lavendel en in Frankrijk heb je vele lavendelvelden en wordt lavendel geregeld in maaltijden verwerkt. Hoe gebruik je lavendel in de keuken en wat kan je er allemaal mee doen?
Vroeger maakte men gebruik van hetgeen voorradig was en werden er vaker bloemen en andere ingrediënten toegevoegd aan maaltijden, die nu niet meer zo gebruikelijk zijn. Dat geldt ook voor lavendel.
Lavendel suiker
Je kan de lavendelbloemen vers of gedroogd gebruiken in de keuken. Een simpele manier om eens lavendel in je eten uit te proberen is het maken van lavendelsuiker. Voor lavendelsuiker neem je op 100 gram kristalsuiker, drie eetlepels verse lavendelbloemetjes. Je schudt dit goed door elkaar en bewaar het dan in een afgesloten bus. Na vier weken is de lavendelsuiker volledig op smaak. De smaak zal hierna niet meer veranderen.
Lekker voor in de thee of in de yoghurt. Je kan de suiker ook gewoon in plaats van gewone suiker gebruiken bij het bakken van koekjes of een cake. Je baksel krijgt dan een subtiele lavendelsmaak . Ook een appelkruimeltaart gemaakt met lavendelsuiker smaakt prima.
Op dezelfde manier waarop de lavendel suiker gemaakt wordt, kan je ook lavendelzout maken. Dit is een lekkere combinatie met kip, lam of groene salades.
Verschillende soorten lavendel
Bij lavendel geldt dat de smaak subtiel moet zijn. Teveel is niet lekker. Er zijn meer dan tweehonderd verschillende soorten lavendel en deze smaken niet allemaal hetzelfde. Wanneer je lavendel in de keuken wilt gebruiken kan je het beste de Engelse lavendel gebruiken. Deze lavendelsoorten zijn wat zoeter van smaak. Sommige lavendelsoorten smaken wat bitter of nog erger zeepachtig. Deze kan je beter niet gebruiken in de keuken, omdat ze niet zo lekker zijn. Alle lavendel is in principe eetbaar, dus kwaad kan het niet. Het is wel zo dat de lavendel onbespoten moet zijn.
Lavendellimonade
Wanneer je snel wilt weten of de lavendel uit jouw tuin geschikt is voor consumptie, kan je het beste even wat lavendellimonade maken.
Hiervoor neem je een handje verse lavendelbloemen, 1 espressokopje kristalsuiker, 2 kopjes kokend water en een half kopje citroensap. Meng dit door elkaar en roer tot alle suiker is opgelost, laat het mengsel hierna minstens een half uurtje trekken. Zeef het mengsel en giet het in een longdrinkgras tot ongeveer 1/3, vul met 2/3 koud water en voeg eventueel nog wat ijsklontjes toe. Lekker? Of blijkt nu dat de lavendel uit jouw tuin niet geschikt is voor keukenrecepten.
Vlees met lavendel
Lavendel combineert heel goed met kip en/of lamsvlees. Maak bijvoorbeeld eens een marinade voor kip of lam, welke je laat garen in de oven.
Recept voor de marinade:
- 1 kleine eetlepel lavendel, wanneer je gedroogde lavendel gebruikt neem je 2 eetlepels
- 4 eetlepels vloeibare honing
- 2 takjes tijm
- citroensap naar smaak
- zout en peper naar smaak
Bereiding:
Maak je lavendelbloemetjes eerst fijn en meng dan alle ingrediënten door elkaar. Schep de marinade over het vlees en laat een half uur tot vier uur marineren. Verwarm de oven voor op 200 graden en gaar hierin het vlees. Tijd is afhankelijk van de hoeveelheid vlees.
Nog meer lavendelgerechten
Er is natuurlijk nog veel meer mogelijk met lavendel. Denk maar aan lavendelijs, lavendelthee (of een takje lavendel in de ijsthee) en lavendel crêpes. Kan je ’s avonds niet in slaap komen? Probeer dan eens een kop warme chocolademelk met lavendel voor het slapen gaan.
Goed voor de zenuwen
Lavendel heeft een kalmerende werking op het zenuwstelsel. Er wordt van lavendel beweerd dat het de zenuwen kalmeert en helpt tegen stress en nervositeit. Bovendien zou lavendel gunstig werken bij depressies.
Lavendel en seksualiteit
In vroegere tijden werd er soms een verband gelegd tussen lavendel en seksualiteit. Dit verband werd overal anders gezien. In de ene streek droegen prostituees lavendel bij zich om klanten te lokken en in andere streken waren het juist de maagden die lavendel bij zich droegen om hun maagdelijkheid te beschermen.
Ook barende vrouwen werd vaak een bosje lavendel in de hand gedrukt. Dit bosje lavendel zou moed en kracht geven tijdens de bevalling.