Lichte lentesoep
Soep kan altijd, is het niet in de winter wat een complete maaltijdsoep op kan leveren, dan toch wel de uiterst lichte lentesoepjes die de maag op een prettige manier vullen. De lentesoepen moeten niet te zwaar vallen, want dat voelt niet goed als de temperatuur oploopt. Lentesoepen moeten net als wintersoepen goed van smaak zijn, gezonde ingrediënten bevatten maar ook op een prettige manier vullen.
Wat voor groenten kunnen allemaal?
Lentesoepen maken, anders dan een frisse groentesoep, is ook een kwestie van bedenken met wat voor soort groenten je uit de voeten kunt als de ergste kou uit de lucht is. De bonen kunnen dus weer weg en op naar de frisse groenten. Groenten zoals kervel, citroengras en prei. Presenteer een verse soep op een leuke wijze, want voor veel mensen is soep maar iets voor erbij, terwijl het een volwaardig gerecht is.
De soepen zoals hieronder vermeld zijn gebaseerd op 4 personen en kijk of je ze serveert met een stukje volkoren stokbrood met wat roomboter en een koel glaasje droge witte wijn. Als iemand nog wat meer smaak toe wil voegen is slechts wat zeezout en verse peper voldoende. Zo maak je van een lekkere soep een heerlijk lichte en complete maaltijd.
Kervelsoep
Deze soep heeft een lekker frisse smaak en is goed vullend als lichte maaltijd. Het is een soep die je "anders dan anders" kunt noemen. De slagroom geeft de soep een ietwat romige smaak en de aardappel zorgt voor voldoende vulling.
Ingrediënten
- 1 grote bos verse kervel (zeker 3 handen vol)
- 200 gram aardappelen
- 250 gram knolselderij
- 1 grote ui
- 2 eetlepels bloem
- 600 gram groentebouillon
- 2 eetlepels boter
- 4 eieren
- 150 gram slagroom
- 1 citroen
- 2 theelepels mierikswortel
- 30 gram azijn
- peper en zout
Bereiding
Aardappels, knolselderij en ui schillen en in kleine blokjes snijden. Deze bak je gedurende een 2-tal minuten in een beetje boter (het vuur laag houden) in een grote wok. Doe de bloem er overheen en hussel alles nog een minuut of wat door elkaar. Doe vervolgens de bouillon erbij en voeg desgewenst nog wat peper en zout naar smaak toe. Dit geheel moet zo’n 20 minuten zacht gekookt worden.
Zet nu een andere pan met een liter water op het vuur, laat het koken en zet het daarna op laag vuur. Doe de azijn erbij en draai een soort kolkje in het water. Intussen breek je een ei boven een kopje en laat je het ei het hete water glijden. Met een lepel zorg je dat het ei in “vorm” blijft (het eiwit dus om het eigeel). Je moet hier wat handigheid mee krijgen. Zorg dat het gepocheerd wordt in zo’n 4 minuten en doe dit met alle vier de eieren. Het eigeel moet nog een beetje zacht zijn.
Verwijder de takjes van de kervel en roer deze door de bouillon, doe de slagroom er nu ook bij en pureer met behulp van de staafmixer de soep tot een mooie egaal groene massa. De soep moet niet de dik zijn, dus als je dit ervaart, doe er nog wat bouillon bij. Daarna met wat citroensap, mierikswortel, peper en zout op smaak brengen. Verdeel de soep over 4 kommen en leg in iedere kom een ei en een takje kervel op het ei (om het beeld compleet te maken).
Preisoep met vis
Prei is afkomstig uit het assortiment waar we ook de "ui" van kennen. Dit een nadrukkelijke smaak en sommige mensen hebben daar moeite mee, alsof de smaak blijft hangen. Toch is de combinatie met vis er een die goed past, waarbij de groentebouillon de soep luchtig maakt en de aardappel voor voldoende vulling zorgt. Paling geeft een iets sterkere smaak dan zalm, maar waar iemand voor kiest is heel persoonlijk. Je kunt ook een combinatie maken en beide presenteren.
Ingrediënten
- 700 gram prei
- 1 grote ui
- 300 gram aardappelen
- 700 gram groentebouillon
- 150 gram slagroom
- 250 gram droge witte wijn
- 150 gram gerookte zalm of paling
- peper en zout
Bereiding
De aardappelen kunnen geschild in blokjes gesneden in een hoge pan (of wok) waar ze samen met de schoongemaakte prei (en in stukjes gesneden), alsmede de ui die fijn gesnipperd moet zijn; fruit in een beetje olie. Doe nu de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. De soep kan nog zo’n 20 minuten op laag vuur doorkoken. Pureer het na deze tijd met een staafmixer en doe de slagroom erbij. Breng het verder op smaak met wat peper en zout en leg als laatste wat gerookte zalm of paling in stukjes gemaakt in de soep.
Currysoep met citroengras
Een pittige soep met een typisch oosterse smaak, door de toevoeging van curry. Het is geen zware soep, de appel, kokosmelk en limoen houden de soep fris en is dus bij uitstek geschikt voor de lente. De knoflook gaat op in het geheel, als je een liefhebber van knoflook bent is het toch niet raadzaam meer toe te voegen.
Ingrediënten
- 3 stengels citroengras
- 2 grote uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 tomaten
- 2 rijpe appels
- 600 gram groentebouillon
- 10 takjes verse koriander
- ½ chilipeper
- 2 dl kokosmelk
- 2 dl room
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 limoen
- stukje gember
- currypoeder
Bereiding
Fruit de klein gesnipperde uien en knoflook in wat olijf olie. Doe er currypoeder (naar smaak) bij, en vervolgens de kleingemaakte appel. Laat dit geheel enkele minuten doorkoken en voeg daarna de tomaten erbij. Roer het goed door en doe er de kruiden bij en het citroengras. Giet er als laatste wat limoensap, kokosmelk, room en bouillon bij. Laat het geheel, goed doorgeroerd, nog zo’n 25 minuten zachtjes doorkoken.
Als het geheel klaar is haal je het door de zeef en kan het citroengras er uit.