Clean eating: 4 ontbijtrecepten
Tegenwoordig zijn steeds meer mensen zich bewust van wat ze eten en velen kiezen er voor om vaker clean te eten. Clean eten houdt in dat je zo min mogelijk bewerkt voedsel eet. Dus zo min mogelijk koken uit pakjes en zakjes, maar in plaats daarvan meer gebruik maken van verse groenten en fruit. Maar als je ’s ochtends dan niet meer de muesli uit de supermarkt door je yoghurt kunt doen, waarmee kun je dan wel je dag beginnen? Daarom vier makkelijke ontbijtrecepten.
Wat is clean eating?
Clean eating houdt in dat je zo min mogelijk gebruik maakt van bewerkt voedsel. Dus simpel gezegd: zo min mogelijk dingen eten die uit pakjes en zakjes komen. Je gaat eigenlijk weer terug naar de basis en eet zo veel mogelijk verse groenten en fruit. Deze producten zijn namelijk “schoon” en zitten niet vol geraffineerde suiker en/of toegevoegde conserveringsmiddelen. Deze manier van eten is niet echt een dieet te noemen, maar meer levenswijze. Je eet gezonder, maar het betekent niet meteen dat je hier ook van gaat afvallen. Het betekent wel dat je minder vet en suikers binnen krijgt en hierdoor de kans op hart- en vaatziekten verkleint. En door alle vitamines en mineralen die je binnenkrijgt, wordt je immuunsysteem verbeterd.
Over-the-top kaneel en walnoot havermout
Ingrediënten voor 4 personen:
- 350 gram havermout
- 500 milliliter melk (kan ook een andere “melk” soort zijn, zoals soja- of amandelmelk)
- 2 theelepels kaneel (of meer naar smaak)
- 150 gram walnoten, in stukjes
Meng in een glazen kom de havermout, de melk en de kaneel en zet het voor 3-4 minuten in de magnetron, totdat het dikker is geworden. Het kan ook in een pannetje op het vuur aan de kook worden gebracht tot de consistentie goed is. Verdeel de havermout over vier kommen en verdeel de walnoten er over heen.
Fruit uit de oven met specerijen
Ingrediënten voor 6 personen:
- 1 ½ theelepel kaneel
- 1 ½ theelepel gember
- 1 theelepel kardemom
- 2 appels in kwarten gesneden (geschild of ongeschild naar wens)
- 2 peren in kwarten gesneden (geschild of ongeschild naar wens)
- 2 perziken in kwarten gesneden (geschild of ongeschild naar wens)
- olie of boter om in te vetten
Verwarm de oven voor op 175 graden en vet ondertussen een ovenschaal in olie of boter. Mix de specerijen goed door elkaar in een kom en doe er daarna de stukken fruit bij. Zorg ervoor dat alle stukjes goed bedekt zijn met het specerijenmengsel. Leg de stukken fruit netjes naast elkaar in de ovenschaal en plaats het voor zo’n 15-20 minuten in de oven totdat ze zacht zijn. Serveer direct.
Fruitige eiwit frittata
Ingrediënten voor 6 personen:
- 1 kop aardbeien in stukjes
- 1 kop blauwe bessen
- 1 kop frambozen
- 10 eiwitten
- 1 theelepel vanille extract
- 1 eetlepel agavesiroop
- olie of boter om te bakken
Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een ovenbestendige koekenpan in. Zet de pan op middelhoog vuur en doe al het fruit er in een keer in. Laat dit voor 1 a 2 minuten staan totdat het fruit een beetje zacht is. Meng ondertussen de eiwitten, de vanille en de agavesiroop door elkaar en schenk het in de pan over het fruit. Zorg ervoor dat alles bedekt is. Laat het zo’n 2-4 minuten staan of totdat het zachtjes begint te bubbelen. Haal dan de pan van het vuur en zet het in de oven voor zo’n 10-15 minuten. De frittata voelt dan stevig aan.
Ontbijtrepen
Ingrediënten voor 9 repen:
- 350 gram havermout
- 65 gram bloem
- 1 kop gedroogd fruit naar keuze
- 2 eieren
- 120 milliliter melk (kan ook een andere “melk” soort zijn, zoals soya- of amandelmelk)
- 1 eetlepel agave siroop
- 1 theelepel kaneel
- boter of olie om in te vetten
Vet een vierkante ovenschaal in en verwarm de oven voor op 175 graden. Meng in een grote kom alle ingrediënten (behalve de kaneel) goed door elkaar en spreid het mengsel daarna goed uit in de ovenschaal. Sprenkel hierna de kaneel erover heen. Plaats de schaal in de oven en bak voor ongeveer 25-35 minuten. Het is klaar op het moment dat het stevig aanvoelt. Laat het daarna minimaal een uur afkoelen buiten de oven en snijd het in 9 even grote stukken.