Oatmeal cookies: recepten

Wat zijn oatmeal cookies?
Je hebt er vast wel eens van gehoord: oatmeal cookies. Het zijn koekjes die havermout als belangrijkste bestandsdeel hebben en daarom een stuk gezonder en voedzamer zijn dan de traditionele koekjes. Ze passen daarom in elk dieet. Daarbij zijn ze ook nog eens lactose- en koemelkvrij.Basisrecept oatmeal cookies
Dit recept vormt de basis voor oatmeal cookies.Ingrediënten:
- 200 gram havermout
- 120 gram vloeibare margarine
- 150 gram suiker
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng in de kom of in een keukenmachine alle ingrediënten. Vorm kleine klompjes deeg en maak hier de koekjes van. Bak de koekjes in 15 a 20 minuten gaar en lichtbruin, laat ze op de bakplaat afkoelen. Eventueel tussendoor omkeren.
Havermoutkoekjes zonder suiker, met banaan en walnotenr
Omdat er geen suiker en geen vet in deze koekjes zit, kun je ze prima als ontbijt gebruiken. Maar ook als tussendoortje zijn ze voedzaam en smaakvol. Deze variant is met banaan en walnoten.Ingrediënten:
- 100 gram havermout
- 2 rijpe bananen
- 40 gram walnoten
- 20 gram kokos
- 10 gram honing
Verwarm de oven voor op 180 graden. Pureer of prak de bananen en hak de walnoten grof. Meng de geprakte banaan samen met de walnoten, de havermout, kokosrasp en honing. Vorm met een eetlepel ongeveer zestien koekjes op een met met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar. Keer ze halverwege om. Afkoelen en smullen maar!
Havermoutkoekjes met cranberry en cashewnoten
Deze variant is met een verrassende combinatie van cranberries en cashewnoten.Ingrediënten
- 100 gram bloem
- 115 gram havermout
- 115 gram roomboter
- 1 ei
- 115 gram cranberries
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl vanillesuiker
- 125 gram suiker of honing
Verwarm de oven op 180 graden. Laat de roomboter op kamertemperatuur komen. Meng de boter en suiker, het ei, vanillesuiker, de bloem, bakpoeder en kaneel in een kom. Mix het tot beslag of laat het mengen in de keukenmachine. Meng vervolgens met de havermout en de cranberries. Breek de cashewnoten in stukjes en meng ook deze door het beslag. Vorm koekjes uit het deeg en leg ze op de bakplaat. Bak ze in c.a. 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven. Laat afkoeken en smullen maar!
Havermoutkoekjes met chocolade en walnoten
Favoriet voor de chocoladeliefhebber, deze oatmeal cookies met chocolade en walnoten.Ingrediënten:
- 175 gram chocolade naar keuze (wit, melk, puur, met of zonder noten etc.)
- 250 gram boter, op kamertemperatuur
- 200 gram lichtbruine basterdsuiker
- 75 gram kristalsuiker
- 2 eieren
- 2 eetlepels vanillesuiker
- 150 gram bloem
- 1/2 tl bakpoeder
- 1 tl zout
- 260 gram havervlokken
- 125 gram walnoten
Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix in een kom de boter, basterdsuiker, kristalsuiker,vanillesuiker en eieren tot een glad geheel. Zeef de bloem en voeg toe. Voeg ook het zout toe en de bakpoeder. Hak de walnoten grof, maar niet te grof. Hak ook de stukjes chocolade toe. Meng vervolgens havermout, chocolade en walnoten door het beslag. Druk met een lepel bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Dit recept is voldoende voor twee bakplaten. Bak ze gedurende 10 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven. Eet smakelijk!