Oatmeal cookies: recepten

Oatmeal cookies: recepten Oatmeal cookies, of eigenlijk havermoutkoekjes, kun je heel eenvoudig zelf maken. Het zijn gezonde koekjes op basis van havermout. Je kunt er eindeloos variëren, denk bijvoorbeeld aan oat cookies met cranberry's en cashewnoten, hazelnoten of pompoenpitten. Als je eenmaal het basisrecept hebt, kun je daar veel andere ingrediënten aan toevoegen. Oatmeal cookies: recepten voor gezonde koekjes.

Wat zijn oatmeal cookies?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: oatmeal cookies. Het zijn koekjes die havermout als belangrijkste bestandsdeel hebben en daarom een stuk gezonder en voedzamer zijn dan de traditionele koekjes. Ze passen daarom in elk dieet. Daarbij zijn ze ook nog eens lactose- en koemelkvrij.

Basisrecept oatmeal cookies

Dit recept vormt de basis voor oatmeal cookies.

Ingrediënten:
  • 200 gram havermout
  • 120 gram vloeibare margarine
  • 150 gram suiker

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng in de kom of in een keukenmachine alle ingrediënten. Vorm kleine klompjes deeg en maak hier de koekjes van. Bak de koekjes in 15 a 20 minuten gaar en lichtbruin, laat ze op de bakplaat afkoelen. Eventueel tussendoor omkeren.

Havermoutkoekjes zonder suiker, met banaan en walnotenr

Omdat er geen suiker en geen vet in deze koekjes zit, kun je ze prima als ontbijt gebruiken. Maar ook als tussendoortje zijn ze voedzaam en smaakvol. Deze variant is met banaan en walnoten.

Ingrediënten:
  • 100 gram havermout
  • 2 rijpe bananen
  • 40 gram walnoten
  • 20 gram kokos
  • 10 gram honing

Verwarm de oven voor op 180 graden. Pureer of prak de bananen en hak de walnoten grof. Meng de geprakte banaan samen met de walnoten, de havermout, kokosrasp en honing. Vorm met een eetlepel ongeveer zestien koekjes op een met met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar. Keer ze halverwege om. Afkoelen en smullen maar!

Havermoutkoekjes met cranberry en cashewnoten

Deze variant is met een verrassende combinatie van cranberries en cashewnoten.

Ingrediënten

  • 100 gram bloem
  • 115 gram havermout
  • 115 gram roomboter
  • 1 ei
  • 115 gram cranberries
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl vanillesuiker
  • 125 gram suiker of honing

Verwarm de oven op 180 graden. Laat de roomboter op kamertemperatuur komen. Meng de boter en suiker, het ei, vanillesuiker, de bloem, bakpoeder en kaneel in een kom. Mix het tot beslag of laat het mengen in de keukenmachine. Meng vervolgens met de havermout en de cranberries. Breek de cashewnoten in stukjes en meng ook deze door het beslag. Vorm koekjes uit het deeg en leg ze op de bakplaat. Bak ze in c.a. 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven. Laat afkoeken en smullen maar!

Havermoutkoekjes met chocolade en walnoten

Favoriet voor de chocoladeliefhebber, deze oatmeal cookies met chocolade en walnoten.

Ingrediënten:
  • 175 gram chocolade naar keuze (wit, melk, puur, met of zonder noten etc.)
  • 250 gram boter, op kamertemperatuur
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 75 gram kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels vanillesuiker
  • 150 gram bloem
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 260 gram havervlokken
  • 125 gram walnoten

Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix in een kom de boter, basterdsuiker, kristalsuiker,vanillesuiker en eieren tot een glad geheel. Zeef de bloem en voeg toe. Voeg ook het zout toe en de bakpoeder. Hak de walnoten grof, maar niet te grof. Hak ook de stukjes chocolade toe. Meng vervolgens havermout, chocolade en walnoten door het beslag. Druk met een lepel bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Dit recept is voldoende voor twee bakplaten. Bak ze gedurende 10 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven. Eet smakelijk!

Oatmeal cookie AH

Als je geen tijd of zin hebt om te bakken, kun je oatmeal cookies ook halen bij de AH to go. Je maakt je oatmeal cookies nog gezonder door de witte rietsuiker te vervangen door algavesiroop of door de plantaardige zoetstof stevia. De roomboter kun je vervangen door zonnebloemolie of kokosolie. Het lekkerste koekje is krokant en knapperig van buiten, maar lekker zacht en plakkerig van binnen. Zorg ervoor dat ze niet te lang in de oven liggen.

Havermoutkoekjes: gezond tussendoortje

Havermout is behalve gezond, ook makkelijk en voedzaam. Je kunt er veel kanten mee op. Havermout bestaat uit complexe koolhydraten, die langdurige energie afgeven. Het zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. De voedingsvezels zorgen voor een goede darmflora en een gevoel van verzadiging. Hoewel havermout natuurlijk meteen de associatie oproept met gezond, kun je het zo gezond of ongezond maken als je zelf wilt. Zo kun je ook chocolade toevoegen.
© 2015 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cookies verwijderen van je computerCookies verwijderen van je computerWie op het internet surft, zal hoogstwaarschijnlijk te maken krijgen met cookies. Cookies zijn in veel gevallen vrij ons…
Cookies: cookies die steeds advertenties laten verschijnenEen cookie is een bestandje dat op een vaste schijf van een computer is gezet en is geplaatst door een webpaginaserver.…
Chocolate chip cookies, origineel amerikaans recept!Iedereen kent ze inmiddels wel, de Amerikaanse chocolate chip cookies. In iedere supermarkt verkrijgbaar, maar niets is…
Chinese Gelukskoekjes beter bekend als Fortune CookiesFortune Cookies – oftewel Gelukskoekjes – wie kent ze niet. Al was het alleen maar uit de film. Het zijn kleine krokante…

Clean eating: 4 ontbijtreceptenTegenwoordig zijn steeds meer mensen zich bewust van wat ze eten en velen kiezen er voor om vaker clean te eten. Clean e…
Typisch Brabantse gerechtenWel bekend in Nederland maar ook direct over onze landsgrens, weten we maar al te goed dat Brabanders Bourgondiërs van d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • Voedingscentrum.nl
  • Bakerbettie.com
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 24-01-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.