Bavarois, een heerlijk nagerecht

Nu het kerstfeest nadert, is het een goed moment om na te denken hoe we het gezellig kunnen maken. Eten en drinken nemen als vanouds een prominente plaats in bij de feestelijkheden. Dit artikel gaat over het maken van bavarois.

Aardbeienbavarois voor 6 à 8 personen

Benodigdheden
  • ½ liter aardbeienpuree van circa ¾ kilo aardbeien
  • 90 gram suiker
  • 20 gram gelatine, waarbij ½ rood blaadje
  • 2 pakjes vanillesuikerr
  • 1 citroen
  • 2 eiwitten van verse eieren
  • ¼ liter slagroom
  • enige hele aardbeien
  • wat slagroom voor de garnering
  • slaolie

Bereiding
  • Wrijf de gewassen aardbeien door een zeef.
  • Meet de verkregen puree en los er de suiker en vanillesuiker in op.
  • Voeg er het gezeefde citroensap aan toe.
  • Laat de gelatine intussen 10 minuten in koud water weken, laat ze met het aanhangende water op een zacht vuurtje oplossen. Laat het vooral niet koken!
  • Voeg de gelatine, wanneer ze enigszins is afgekoeld, in een dun straaltje en onder roeren bij de aardbeienpuree.
  • Klop de slagroom en de eiwitten stijf.
  • Roer de aardbeienpuree door de slagroom en schep er daarna luchtig de eiwitten doorheen.
  • Doe de massa in een met rauw eiwit of dun met slaolie bestreken puddingvorm, laat de pudding volkomen stijf worden, stort hem en garneer hem met wat stijfgeklopte room en enige achtergehouden hele aardbeien.

Abrikozenbavarois

Benodigdheden
  • ¼ liter slagroom
  • 2 eiwitten van verse eieren
  • 6 eetlepels abrikozenjam
  • 30 gram suiker
  • 7 gram gelatine, waarvan ¼ blaadje rode
  • slaolie
  • Voor de garnering:
  • wat slagroom,
  • groene Franse vruchtjes
  • bitterkoekjes of zandkoekjes

Bereiding
  • Klop de slagroom en de eiwitten stijf
  • Los de suiker met een beetje kokend water op en voeg deze oplossing aan de jam toe, die, wanneer ze erg stijf is, eveneens met een beetje water juist vloeibaar wordt gemaakt.
  • Laat intussen de gelatine 10 minuten in koud water weken.
  • Los ze daarna met zo weinig mogelijk kokend water op en giet deze oplossing, wanneer ze een beetje is afgekoeld, onder roeren en in een dun straaltje, bij de abrikozenjam.
  • Voeg de jam aan de slagroom toe, schep er luchtig de stijfgeklopte eiwitten doorheen en laat de pudding, onder af en toe roeren, geleiachtig worden.
  • Breng hem dan in een met rauw eiwit of dun met slaolie bestreken vorm over, laat hem volkomen stijf worden, stort hem en garneer hem met vruchtjes, koekjes en slagroom.

Ananasbavarois

Benodigdheden
  • 1 klein blikje ananas
  • 8 gram gelatine
  • 50 gram suiker
  • ¼ liter slagroom
  • 2 eiwitten van verse eieren
  • vanillesuiker
  • slaolie

Bereiding
  • Snijd de ananas in kleine stukjes, houd enige stukjes voor garnering achter, verwarm het sap en los er de suiker in op.
  • Laat intussen de gelatine 10 minuten in koud water weken. Laat de blaadjes met het aanhangende water op een zacht vuur oplossen. Vooral niet laten koken!
  • Giet de oplossing, wanneer ze een beetje is afgekoeld, in een dun straaltje en onder roeren, bij het ananassap.
  • Klop de slagroom en de eiwitten stijf.
  • Voeg het sap bij de slagroom, schep er de eiwitten luchtig doorheen en, wanneer het mengsel wat geleiachtig wordt, eveneens de stukjes ananas.
  • Breng de pudding in een met rauw eiwit of dun met slaolie bestreken vorm over, zodra de stukjes ananas niet meer zakken.
  • Laat hem volkomen stijf worden, stort hem en garneer hem met enige achtergehouden stukjes ananas en met wat stijfgeklopte, met vanillesuiker vermengde slagroom.


Eet smakelijk.
© 2007 - 2025 MayBWilder, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Bronnen en referenties
  • Margriet kookboek, Uitgave: de geïllustreerde pers n.v., Amsterdam, 1956