Kerst: traktaties en gezonde hapjes voor kinderen
Kersttraktaties voor kinderen van eenvoudige en voornamelijk gezonde ingrediënten. De meeste dingen heb je wel in huis. Met wat hulp knutselen kinderen in een handomdraai een prachtige schaal kersthapjes in elkaar. Kaarsjes om op te eten bijvoorbeeld, of kerstboompjes op een coctailprikkertje. Wat te denken van bladerdeeg engeltjes versierd met witte chocola? Lief en lekker! Voor bij de warme maaltijd een kerstboomsalade. Vrolijk kerstfeest allemaal!
Een hartige en een zoete pannenkoek in de vorm van een kerstboom.
Kerstbomen van pannenkoek
Ingrediënten:
- Pannenkoeken (zelf bakken of kant en klaar)
- Appel
- Kaas
- Wortelschijfje
- Poedersuiker
Bereidingswijze:
- Verwarm de pannenkoeken. Doe er wat kaas of wat poedersuiker op en rol ze strak op.
- Laat ze afkoelen in de koelkast zodat ze weer mooi stevig worden.
- Ondertussen snijd je een appel doormidden en haal je met een mesje (volwassene!) het klokhuis eruit.
- Voor de zoete pannenkoek doe je een stukje aluminiumfolie om de halve appel. Dan zet je er een saté prikker in. (Eerst even een gaatje maken met de punt en dan de achterkant er inzetten.)
- Als de pannenkoeken zijn afgekoeld kun je ze snijden. Je hebt twee pannenkoekjes nodig per kerstboom; het ene rolletje snijd je iets verder dan helft, het andere op driekwart, zodat je vier stukken van verschillende lengte krijgt. Nog even mooi schuin afsnijden en je kunt ze aan de prikker rijgen van groot naar klein.
- Op de zoete pannenkoek strooi je wat poedersuiker en op de hartige zou je wat geraspte kaas kunnen doen.
- Een sterretje van een wortelschijfje als piek in de kaasboom en iets zoets, een druif of iets dergelijks in de zoete boom.
Ziet er mooi uit zo`n rechtopstaand boompje. Je zou op dezelfde manier een kerstboompje van 'wraps' kunnen maken; met roomkaas en zalm bijvoorbeeld.
Heerlijke kaarsjes
Ingrediënten:
- Kaas
- Mandarijntje
- Komkommer
- Coctailprikkertjes
Bereidingswijze:
De foto zegt genoeg, het is heel eenvoudig om zo`n gezond, brandend kaarsje te maken, ook voor kinderen.
- Hol een stukje komkommer uit en snijd er een paar puntjes aan.
- Snijd een stukje kaas af; als je de hoekjes weg haalt wordt wordt hij mooi rond.
- Prik een coctailprikker door de komkommer en de kaas en prik er tenslotte een stukje mandarijn bovenop als vlammetje.
- Klaar al... smullen maar en het is nog gezond ook. Je kunt de rest van het mandarijntje er als versiering omheen leggen. (Zie foto bovenaan).
Een kerstboomsalade
Ingrediënten:
- IJsbergsla
- Stertomaatjes
- Amsterdamse uitjes
- Wortelschijfjes
- Komkommer
- Tube mayonaise
Bereidingswijze:
- Snijd en was de ijsbergsla, laat goed uitlekken en leg het in een driehoek op een mooi gekleurd bordje.
- Was een komkommer met schil, snijd er een stukje af en snijd dat in de lengte doormidden.
- Met mayonaise kun je slingers maken of een randje om de kerstboom.
- Tenslotte versieren met halve tomaatjes en uitjes.
- Van de wortelschijfjes kun je sterretjes snijden door met een schilmesje hoekjes uit de buitenste rand te halen.
Je kunt natuurlijk eindeloos variëren; voor volwassenen zou je olijven als kerstballetjes kunnen gebruiken, verkruimelde feta als sneeuw en olijfolie en azijn als dressing.
Kerstengeltje van bladerdeeg
Ingrediënten:
- Bladerdeeg
- Reep witte chocola
- Ei
Bereidingswijze:
- Ontdooi een paar plakjes bladerdeeg, één plakje per engeltje
- Verwarm de oven vast voor (Zie bladerdeegverpakking)
- Snijd of knip de plakken doormidden en snijd van de ene helft twee hoeken af voor het jurkje en uit de andere kant snijd je een ovaal; de vleugeltjes (zie foto`s)
- Van een deel van de overgebleven stukjes bladerdeeg draai je een bolletje. Druk het plat tot een schijfje; het gezichtje
- Verwijder de papiertjes en leg het jurkje op de vleugels en het gezichtje weer op het jurkje. Direct op bakpapier anders kleeft het aan het bord vast
- Nu bestrijk je de engeltjes met wat eiwit, zodat ze mooi bruin worden. Je kunt er ook wat suiker op doen. (Wel opletten want dan wordt het sneller bruin)
- Ongeveer twintig minuten bakken in de oven
- Ondertussen kun je wat witte chocola (niet teveel je hebt maar weinig nodig) in stukjes in een kopje doen en het kopje in een steelpannetje met heet water zetten. Voorzichtig verwarmen en de chocola regelmatig roeren tot het vloeibaar is
- De engeltjes uit de oven halen en even laten afkoelen
- Schep wat gesmolten chocola in een plastic zakje, knip er een heel klein hoekje af en je kunt de engeltjes gaan versieren. Om de vorm extra uit te laten komen kun je witte lijntjes om de vleugeltjes, het gezicht en het jurkje maken. Je zou ook de vleugels of het jurkje helemaal wit kunnen verven met chocola.
- Lief en lekker zo`n engeltje!
Kerstboom prikker
Ingrediënten:
- Augurken
- Kaas
- Amsterdamse uitjes
- Boterhamworst
Bereidingswijze:
Zo`n grappig kerstboompje van augurk heb je zo gemaakt. Een blokje kaas als stander, driehoekjes uit halve augurken snijden en van groot naar klein op de stander prikken. Een Amsterdams uitje als piek en eventueel een plakje boterhamworst om de kerstboom op te zetten. Lekker hoor en je komt vanzelf in kerststemming als je al die lekkere boompjes ziet.
Warme maaltijd: een spinazie-kerststukje
Ingrediënten:
- Spinazie
- Aardappelschijfjes
- Gehaktballetjes
- Gekookt ei
Bereidingswijze:
Gezond eten, net als anders, maar... het oog lust ook wel eens wat! Van spinazie, aardappelschijfjes, een gekookt eitje en eventueel kleine gehaktballetjes kun je op je bord een mooi kerststukje knutselen. De spinazie ligt onderaan in een halve cirkel, dat zijn de dennetakken, eventueel versierd met kleine kerst (gehakt) balletjes. De aardappelschijfjes worden de kaars, in een mooi recht rijtje vanuit de spinazie naar boven. Je kunt ze stapelen of schuin op elkaar leggen. Als vlam een half gekookt ei, met de platte kant op het bord. Het eigeel haal je eruit en verkruimel je rond de 'vlam', zo lijkt de kaars echt te branden!
Je kunt in plaats van spinazie ook broccoli of bijvoorbeeld boontjes gebruiken, als extra versiering zou je geraspte kaas kunnen nemen en de aardappelschijfjes zou je kunnen vervangen door aardappelpuree. Het wordt wel 'plate service' of je moet een hele grote platte schaal gebruiken. Hoe dan ook; eet smakelijk!
Lees verder