Koffie drinken: Voordelen en nadelen
Heel wat mensen starten de dag met een kop koffie. Sommigen drinken daarna nog een of meerdere koppen, om verschillende redenen, op verschillende momenten. Wat zijn de voordelen en de nadelen van koffie drinken? Welke invloed heeft cafeïne op ons lichaam en onze gezondheid?
Toen koffiemerk Douwe Egberts in 2007 het koffiegebruik bij Belgen onderzocht, werd duidelijk dat maar liefst 83% van de Belgen minstens 2 koppen koffie per dag drinkt. Ook Nederlanders houden van koffie, een volwassen Nederlander drinkt gemiddeld ongeveer 3 kopjes koffie per dag. Waarom is koffie zo'n gesmaakt drankje? Wat doet het met ons lichaam, en wat zijn de voordelen en nadelen van koffiegebruik?
Koffie en Cafeïne
Cafeïne, een van de belangrijkste bestanddelen van koffie, zorgt voor de typische "werking" van een kop koffie op het menselijk lichaam. Cafeïne is een alkaloïde, een groep van stoffen waartoe bijvoorbeeld ook nicotine behoort. Cafeïne komt niet alleen voor in koffie, maar ook in thee en in verschillende frisdranken. Energiedrankjes bevatten in veel gevallen ook een hoge dosis cafeïne.
Cafeïne is een opwekkende stof die snel in het bloed opgenomen wordt. Het is dus een snelle energieboost die verslavend kan werken. Daarnaast zorgt cafeïne voor een snellere vetverbranding in het lichaam.
Voordelen van koffie
Koffiedrinkers drinken 's morgens graag hun dagelijkse kopje om wakker te worden. Zoals hierboven gezegd geeft een kop koffie snel energie door de hoeveelheid cafeïne die erin voorkomt. In 2008 werd in de John Hopkins School of Medicine in Baltimore een onderzoek gedaan naar de positieve elementen van koffiedrinken. Daaruit concludeerde men dat koffie het geluksgevoel verhoogt, maar ook de vriendelijkheid en concentratie.
Een bijkomend voordeel is dat koffie een 'magere' manier is om voldoende vocht op te nemen. Koffie bevat weinig calorieën en is daarom gunstig voor de slanke lijn! Een kop koffie bevat vitamine B3 en bevat onder andere magnesium en kalium, waardoor het drankje bijdraagt aan de dagelijkse opname van vitamines en mineralen.
Nadelen van koffie
Een overmatig gebruik van koffie kan bijdragen tot slaapproblemen. De opwekkende invloed die cafeïne heeft op de hersenen kan wel tot 15 uur aanhouden. Daardoor is het mogelijk dat de geest bij het slapengaan nog te actief is om een goede nachtrust te kunnen aanvaten. Een bijkomend probleem is dat koffie de aanmaak van melatonine afremt, terwijl voldoende melatonine in het lichaam net belangrijk is voor het verhinderen van slaapproblemen. Volgens een Griekse cardioloog zorgt koffiegebruik voor een toenemende aderverkalking, waardoor het risico op hart- en vaatziekten groter wordt. Het drinken van koffie kan ook een nadelige impact hebben op de bloedsuikerspiegel.